Dary podzimu
Ilustrační foto: Vladimír Kemr

Dary podzimu

11. 11. 2018

Než se příroda uloží k zimnímu spánku, nabídne nám ještě nejrůznější plody, které jsou nejen krásné na pohled, ale užitečné i pro naše zdraví.

Počasí je pořád krásné a podzimní sluníčko láká na procházky do přírody. Které plody byste měli nasbírat a proč?

Léčivé šípky
Divoce rostoucí Růže šípková upoutá pozornost na jaře díky záplavě drobných růžových květů a na podzim pak nabídne sytě červené lesklé plody. Už naši předkové věděli, jaká se v nich skrývá síla a že stojí za to překonat trny a šípky natrhat. Skrývají totiž celou řadu pro zdraví důležitých látek. Jde zejména o vitamin C a A, některé vitaminy skupiny B, pektin či hořčík. Hlavně díky vysokému obsahu „céčka“ jsou vhodné pro posílení imunity a pro boj s nachlazením. Nejčastěji se šípky suší a přidávají do čajů, ale dají se využít i do marmelád či protlaků.   

Zázračné „vlašáky“
Plody Ořešáku královského jsou velmi oblíbené. Těžko si bez nich představit pravé české Vánoce. Vždyť patří nejen na sváteční stůl, ale i do spousty druhů cukroví. V našem jídelníčku by neměly chybět také z toho důvodu, že jsou cenným zdrojem antioxidantů chránících buňky před negativním vlivem volných radikálů. Je v nich také hodně vitaminu B6 důležitého pro správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Mají vysoký obsah mastných kyselin, které jsou hlavním zdrojem energie pro buňky srdce, a možná vás bude zajímat, že jejich konzumace má pozitivní vliv na sexuální výkon.

Trpké trnky
Temně modré kuličky rostoucí na divokých keřích Slivoně trnité nejsou zrovna pochoutkou, kterou bychom vyhledávali kvůli lahodné chuti. Jsou totiž velmi trpké, alespoň než je přejdou první mrazíky. Pak totiž změknou a jsou rázem sladší. Obsahují velké množství tříslovin a vitaminu C. Plody jsou účinným pomocníkem v boji proti průjmovým onemocněním a tlumí nadýmání. Jsou také vhodnou surovinou pro přípravu čajů při zánětlivých chorobách sliznic. Pokud vám nevadí trpká chuť, dejte si trnky čerstvé nebo pijte čaj ze sušených plodů, který si podle chuti přislaďte medem.

Krásné jeřabiny
Zářivě oranžové plody Jeřábu ptačího jsou typickou ozdobou podzimní přírody. Skrývají v sobě velké množství vitaminů A a C, čím přispívají k posílení našeho organizmu před blížící se zimou. Jeřabiny také zmírňují bolesti kloubů, působí při revmatických chorobách a dně, a pomáhají při dušnosti a zánětu průdušek. Čaj ze sušených jeřabin působí močopudně a pomáhá čistit naše tělo.

 

Eva Šarfová pro portál i60

 

 

 

bylinky příroda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Příroda a její plody jsou úžasné.
Dana Puchalská
Šípkový čaj je skvělý. Mám ho moc ráda. Kamarádka chodí nav trnky a pak z nich dělá nějakou pálenku a víno. A nemůže si ho vynachválit.
Ivona Lachová
Mně chutná čaj z šípku a pak nedozrálé vlašáky v ořechovici.
Jana Šenbergerová
Nejvíc zkušeností mám s vlašáky, nejhorší s šípky, s trnkami téměř žádné. Jeřabiny mám ráda, ale musí jít o jedlou variantu jeřábu ptačího. Na planém by si nikdo nepochutnal. Plody jsou svíravě hořké. Poznáte ho podle toho, že jeho listy jsou celé pilovitě zoubkované, zatímco u jedlého jen zpolovice.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%