Zemřel Jan Petránek, poslední z novinářů
FOTO: Český rozhlas

Zemřel Jan Petránek, poslední z novinářů

11. 11. 2018

Už týden mám na papírku s poznámkami jméno Petránek. Chtěl jsem se podívat, co je nového ve světě z jeho úhlu pohledu, a už to nestihnu, škoda.

Hrozně rád jsem poslouchal jeho rozhovory, takových lidí je málo. Znám už jen další dva co to dokáží, ale nebudu je zde jmenovat. Měl byt s výhledem na Olšanské hřbitovy, tak dle jeho slov se jen přesune na protější pozemek, a s ohledem na svůj zdravotní stav s tím zřejmě už dlouho počítal.

Na reportáže se nepřipravuje a sype data, jména a další podrobnosti z hlavy, a to počínaje politickým pozadím a pokračujíc jeho prací jako novináře v Moskvě, kde začínal. Ale co je na něm podstatné, uměl si z těchto informací udělat logický a pravdivý závěr. Na jednu všetečnou novinářskou otázku, kdy nás „Rusko“ napadne, odpověděl:“ Nenapadne, mají rozum. Pro ně je výhodnější s námi spolupracovat a obchodovat. Po té „vaší“ válce by z Evropy zbyla jen holá země, co by s ní dělali?" On nebyl zastánce Putina ani Trumpa, ale dokázal díky hlubokým znalostem vývoje a historie správně pojmenovat problémy. Nemohu zde jmenovat, kudy prošel světem, s kolika státníky se setkal, kolika jazyky se domluvil, ale část z jeho života, kterou strávil v Mitasce musím popsat.

Jako nežádoucí novinář po roce 1968 našel práci v kotelně a úpravně průmyslové vody u výrobce pneumatik. Když jej tehdy omylem pozvali do rádia nebo televize, musel je upozornit, že má všechna média zakázána, a pokud chtějí mít problémy, že rád přijde. Práce v Mitasce byla celkem nenáročná, ale hlavně obsahovala noční směny - tedy mizerné pracovní podmínky, které mu navždy podlomily zdraví. Jeho celoživotní zájem o mezinárodní politiku jej neopustil ani tam a tak se domluvil s místními elektrikáři, a ti mu natáhli na komín anténu, aby se celé noci, což mu vydrželo dodnes, mohl věnovat poslechu všech stanic a WWW stránek včetně Tureckých a Čínských. O tyto informace a jeho náhled se tehdy mohl dělit jen s někým, ale i to byla práce záslužná. Dokázal jako jeden z mála najít nezávislé informace a správně pojmenovat problém.

Jeho novinářská a rozhlasová práce je velmi rozsáhlá, a když si jeho jméno dáte do vyhledavače, a poslechnete si pár reportáží, řekne vám to podstatně více než zde má vzpomínka na rovného chlapa, který celým svým životem a prací ctil novinářské řemeslo.  ZDE a ZDE jsou ukázky z reportáží s Martinou Kociánovou, která díky svému rozhledu dokázala vést rozhovor směřující k jádru problému. Jejich rozhovory jsou tak pravdivé, až to mrazí.

Hezký poslech.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Libore dík za vzpomínku na výborného člověka a hlavně novináře J.Petránka
Věra Ježková
Libore, díky za článek. JP byl chytrý, moudrý pán s velkým rozhledem. Bývala radost ho poslouchat. Upozorňuji na krátký komentář I. Hoffmana v Deníku: https://www.denik.cz/hoffmanuv_denik/den-ivana-hoffmana-svet-po-petrankovi-20181112.html
Ladislav Vesecký
Že to uvdli na "veřenoprávní"ČT 24, jsem nechápal. Pána Petránka se báli, jako čert kříža! Zajimávé že až po smrti jim nevadil. Kdo jde proti proudu i zde je ten špatný!
Marie Doušová
Včera na ČT24 byl rozhovor s tímto úžasným člověkem. /ze záznamu /Vše co tam řekl, byla smutná pravda. Byl to novinář , kterého jsem si nesmírně vážila. Čest jeho památce.
Zdenka Jírová
Na pana Petránka se pamatuji, jeho články jsem ráda četla. Měl dokonalý přehled. Škoda, že ti dobří odcházejí.
Zuzana Pivcová
Stará garda novinářů nebyla černobílá a hlavně měla obrovský rozhled a vlastní rozum, pramenící z velkých zkušeností. Díky. Libore.
Ivona Lachová
Měla jsem ráda komentáře pana Petránka. Byl to profesionál. Co řekl, bylo pro obyčejného člověka srozumitelné. Nebál se jít proti proudu, což mu někteří zazlívali.
Ilona Erika Kolář
Škoda,je mi to líto.Nekdy jsem s ním sice nesouhlasila,ale mluvil naprosto srozumitelně a vždy jsem obdivovala jeho profesioalitu.
Mirek Hahn
Také je mi líto, že odešel. Nesouhlasil jsem úplně se všemi jeho závěry ale obdivoval jsem jeho erudici, široký přehled a srozumitelnost, se kterou prezentoval své názory. Bude mi chybět.
Jitka Hašková
Jan Petránek byl úžasný. před několika roky jsem si v knihovně půjčila jeho knížky. Podobně jsem si vážila pana Karla Kincla, který byl také úžasný novinář, hledající fakta a zprávy z mnoha stran.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.