Jak jsme prvně volili
s vnoučky prezidenta

Jak jsme prvně volili
s vnoučky prezidenta

3. 10. 2012

Tak už se to zase blíží, volba prezidenta je před námi, tentokráte bude vše ale jinak, než v minulých volbách a je to tak dobře.

Já si vzpomínám na poslední volbu, kdy ve finále zvítězil pan Klaus před panem Švejnarem, zrovna jsem hlídala domácí vnuky, kteří byli nějací nemocní a sledovali jsme v televizi společně volbu prezidenta, jež však byla zdlouhavá a my hráli žolíky, pexeso, prší a jiné hry, aby nám to lépe utíkalo. Když to Ríšánka, tenkrát čtyřletého přestalo bavit, vzal si nějaká ta autíčka a šel si s nimi hrát, nebylo ho ani slyšet, jen občasné drncání se ozývalo místností.

Já jsem se starším Honzíkem, který už chodil do 2.třídy, posadila na gauč a sledovali jsme televizi, když přišla řeč, komu kdo fandí a proč. Já jsem stranila panu Švejnarovi a Honzík, jako správný chlap řekl, že on fandí panu Klausovi. Když jsem se ho zeptala proč, tak se na mě podíval svýma krásnýma očima a bezelstně pravil: "Víš babi, já bych byl nerad, kdyby pan ředitel musel ve škole vyměňovat ty obrazy, které visí ve třídách."

Nevěděla jsem, co na to říct, ale ani jsem nic říkat nemusela. Z rohu místnosti, kde se nacházel s autíčkama malý Ríšánek, se ozvalo dětským hláskem s ještě nedokonalou výslovností: "Já bych teda volil toho Švejnava". To "v" není překlep, Ríšánek si hrál a přitom sledoval televizi, poslouchal nás a pak hned pohotově řekl svůj dětský názor na volbu prezidenta.

Sice jsme s Ríšánkem nevyhráli, ale přáli jsme to Honzíkovi, který byl spokojený, že jeho pan ředitel nebude muset vyměňovat ty obrazy ve třídách.

Tak jsme se společně zúčastnili prezidentských voleb.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Pane Jiří,úplně s vámi souhlasím,mého syna přkvapila revoluce na Dopravní průmyslovce,kam se jen těžko dostával,protože jsme nebyli nikdy ve straně,ještě hůře dopadl jiný chlapec,jehož otce ze strany vyhodili,nevzali ho,zatímco další se tam dostal bez přijímacích zkoušek,přestože měl horší prospěch,ale rodiče ve straně byli.Jak to vysvětlit mladým lidem,kteří mají všichni právo na vzdělání,ale nezáleží,jak se učí,ale na úplně jiných věcech.Syn to chápal,na vysokou už se potom dostal bez přijímaček a jakékoliv jiné tlačenky,úspěšně i odpromoval.Všichni jsme byli spokojení a také jsme cinkali vším možným.I náš syn zůstal pravicového smýšlení,ale my se cítíme nějak tak divně,všechny ideály jsou pryč a realita je někdy doslova tvrdá.Dopadá to na všechny věkové kategorie,mladé rodiny s dětmi,ale hlavně na nás,ptáme se sami sebe,kde se stala chyba,uvěřiili jsme pohádce,lidí,kterým jsme bezmezně věřili,že se všichni budeme mít líp a vlastní zásluhou,někteří z nás se líp mají,to je pravda,někdo nemusí dokonce ani pracovat,ale co většina z nás?Ani nevím kam jít cinknout na poplach.
Jiří Libánský
Můj syn se narodil těsně před revolucí. Demonstrace po 17tém listopadu absolvoval se mnou v kočárku a do cinkání klíčů chrastil chrastítkem. Jeho dětství tedy padlo do období privatizace. I když registrované na mé jméno, některé akcie dostal. K tomu i vysvětlení o principech kapitalsmu, respektujícím soukromý majetek, jehož výše je závislá na schopnostech a pracovitosti jedince či společnosti. Z úst pana Klause a ostatních to znělo moc hezky. Pamatuji se, kolikrát synkovu stavebnici Lego překrýval pravicový tisk, kde v ekonomické rubrice sledoval a slabikoval poslední zprávy o vývoji cen "jeho" akcií skláren a učil se, jak se poíčtají procenta. A pak se to nějak zastavilo na půli cesty. Zlořády socialismu zůstaly a k výhodám kapitalismu jsme nedošli. Syn sice zůstal i teď pravicového smýšlení, ale "jeho" akcie většinou pozbyly obchodovatelnosti a pohltily je koncerny a moje tehdejší popisy úžasného kapitalismu zařadil někam mezi O Smolíčkovi pacholíčkovi a Rumcajse a Manku.
Jitka Chodorová
Ani nevíš,Zuzko,jak jsi mě tím potěšila.Hezký den!
Zuzana Pivcová
Taky se na ty volby pořád pamatuji. Byla jsem na tom stejně jako Ty s Ríšánkem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...