Vánoční vůně
Ilustrační foto: pixabay.com

Vánoční vůně

27. 11. 2018

S prvními vločkami sněhu – a ty právě lehce pocukrovaly zahradu – se na naši hlavu snášejí obvyklé otázky. Jaké asi budou ty letošní Vánoce? Bílé nebo na blátě? Stačím vygruntovat? Stihnu dárky? A kolik druhů cukroví letos upeču?

Radost a pohoda vánočních svátků jsou obvykle vykoupeny nesmyslným běsem příprav. A přitom se stačí jen zhluboka nadechnout…

Prvním poslem Vánoc je pro mě zapálená svíčka. Teplo domova s vůní pomerančové kůry, hřebíčku či jablka se skořicí si navozuji každý večer už teď v listopadu. Naštěstí je velký výběr, takže si vůně můžu dopřávat podle nálady. A upřímně – i trochu podle ceny, protože díky své spotřebě si na některé svíčky ve skle s vzácnými oleji a drahými ingrediencemi musím počkat, až budou ve slevě…

Od dětství mi vůni Vánoc evokuje taky první oloupaná mandarinka. Asi proto je nikdy nekupuji v létě. Každoročně mi ta její vůně připomíná dobu, kdy byly mandarinky k dostání až těsně před Mikulášem a stály se na ně fronty. Stejně jako na banány. A o čerstvém ananasu se nám ani nesnilo! Plechovku ananasového kompotu schovávala maminka v tajné skrýši, aby vydržela do Vánoc na pohár se šlehačkou.

Typická vánoční vůně zaplaví asi každý český byt s prvním plechem vanilkových rohlíčků… Vánoční cukroví je každoroční rituál, bez jehož vůní se přípravy na svátky málokde obejdou. Cítíte to? Vanilka, skořice, rozpuštěná čokoláda, pražené lískové oříšky….hmmm!

Nebudu-li počítat vůni jehličí, rozpálené purpury či vánočních františků, pak jednou z hlavních vůní Štědrého dne je bezesporu čerstvě usmažený kapr. Netvrdím, že je to vůně pro všechny stejně libá, ale rozhodně k českým Vánocům patří a přispívá tak k největšímu festivalu vůní, které znám.

Tak do té doby hodně vitamínů a pozor na rýmu! A když už na nás skočí, tak ať si ji do Vánoc stačíme vyléčit...

Hezké vztahy v běhu času vám přeje

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Já se pořád ještě snažím tvářit, že do vánoc je daleko. Divné, že?
Zuzana Pivcová
Ano, jsou vůně pro vánoční čas typické. Ty Tebou jmenované jsou moc pěkné, pouze františky moc nemusím, jejich vůně je pro mě trochu agresivní.
Hana Nováková
krásný článek navozující atmosféru vánoc díky za něj...
Danka Rotyková
Moc pěkný předvánoční článek, děkuji za navození příjemné chvíle. Také si zakládám na rozsvícené svíčce, ten plamínek je magický. A tu rýmu bych přežila, pokud by to nebylo nic horšího.
Mirka Motyková
Příjemné počtení, děkuji....
Dana Puchalská
Já mám ráda vůni purpury. Děkuju za milý článek o vánocích.
Eva Stoklasová
Moc hezké, ale když člověk zůstane sám, tak to už tak neprožívá. Také si ráda zapaluji svíčky a zdobím byt.
Věra Ježková
Vánočnímu běsnění nepodléhám. Miluji vůni františků. Přeji vám voňavý a pohodový čas předvánoční.
Jana Šenbergerová
Tak nějak to bylo a je. :-) Také vám přeji hezký čas vánočních příprav a vůní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.