Iva Málková: Zdravější a krásnější
po padesátce? Ano, jde to!

Iva Málková: Zdravější a krásnější
po padesátce? Ano, jde to!

2. 10. 2012

Málokdo toho ví o hubnutí jako ona. Zakladatelka úspěšného hnutí STOB Iva Málková pomohla už stovkám žen a mužů shodit kila, získat sebevědomí a chuť do života. Má pro nás sympatický vzkaz: Hlavně neusilujte o stoprocentní dokonalost.

Když se rozhodneme zlepšit si postavu ve věku po padesátce, máme šanci nebo je pozdě, zejména v případech, kdy jsme celý život necvičili a nejedli zdravě?

Člověk může dosáhnout změny v návycích v každém věku. Vždy můžete pracovat na tom, aby kvalita vašeho života byla vzhledem k vašim možnostem optimální. Kognitivní terapie učí, že z každé situace můžeme vydolovat nějaké pozitivum. Pokud se to podaří, pozitivní myšlenka ovlivní i kladně emoce a důsledkem je pak pro nás výhodné chování.

Počkejte, ale ve vyšším věku už často máme pocit, že nestojí za to týrat se dietami. Mnozí také prošli nepříjemnými životními situacemi, jsou unavení, méně motivovaní... Co v takových případech?

Pokud máte ztížené podmínky ať už vzhledem k věku nebo životním okolnostem (manžel si našel milenku, manželka milence, přišli jste o práci před důchodem a podobně), zkuste si přeznačkovat situace z negativna do pozitivna. Zvládání malých stresů vás naučí překonat i ten větší. Pokud zažíváte dlouhodobě stres a nedokážete se k tomu postavit po nějaké době pozitivně, pokuste se o to pod vedením psychologa. Tápete-li v samotné problematice stravování či pohybu, najděte si skutečného odborníka, který vás bude  na vaší cestě za změnou životního stylu provázet. Pokud chcete hubnout, pokuste se najít způsob, který bude alespoň zpočátku nejméně bolet, ale velice brzy po zahájení trénované změny vám zvýší kvalitu života.

Co si pod tím konkrétně představit?

Vaše tělo, a to je to nejcennější co máte, vaši snahu ocení. Nebuďte nejistí z toho, že čím více se o zdravý život budete  zajímat, tím více názorů vás bude  obklopovat. Vyberte si ten, který je vám blízký. Pokud povede k tomu, že budete jíst množství potravy, které náleží vaší tělesné a ne psychické potřebě a pozměníte skladbu tak, že si zamilujete zeleninu a snížíte příjem zejména živočišných tuků a nevhodných sacharidů, dosáhnete svého cíle. Naše heslo je, že úspěch v jedné maličkosti vede k úspěchu v dosažení dalších cílů. Mějte na mysli, že není možné usilovat o stoprocentní dokonalost. Radujte se z každých malých krůčků, které vás posunou ve vaší snaze o změnu dále. Neusilujte pouze o změnu čísla na váze, ale ještě více o změnu čísel ve vztahu k obvodu pasu, tlaku, glykémii, cholesterolu a úplně nejvíce o dobrý pocit ze sebe sama. A pokud zhubnete pět procent své váhy, udělali jste pro své zdraví opravdu hodně.

Hubne se po padesátce hůře?

Čím je člověk starší, potřebuje přijímat o trochu méně energie, protože nám ubývá svalové hmoty, a tím pádem se snižuje i bazální metabolismus. To znamená, pokud jíme stále stejně a většinou ubývá pohyb, pak je to co rok to kilo.

Měli bychom dodržovat jiné zásady při hubnutí než třeba ve třiceti?

Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starých lidí. V tomto věku jsou časté poruchy chrupu, znemožňující jíst některé potraviny, snížený pocit žízně a chuťových vjemů. Objevují se také poruchy funkce trávicí trubice a s tím spojená menší schopnost vstřebávat určité látky. Navíc klesá klidový metabolismus a celková tělesná aktivita, klesá i množství přijímané stravy. Často pak dochází k tomu, že starším lidem chybí určité látky, které nemohou dostatečně vstřebat, nebo kterých prostě nejsou schopni sníst dostatečné množství. Potřeba některých nutrientů ve stáří stoupá. Senioři potřebují denně asi gram kvalitních bílkovin. Vyšší příjem bílkovin zpomaluje odbourávání svalových a kosterních bílkovin, které se s věkem zvyšuje. Roste potřeba organismu na příjem vápníku a navíc schopnost organismu vstřebávat vápník z potravy s věkem klesá. Senioři by tak měli denně přijmout až 1,5 g vápníku.

Chodí do kurzů STOB lidé vyššího věku?

Jak mladí lidé,  tak lidé středního věku, ale hodně je jich i důchodového věku. Pokud  začne senior být ve svém životě více aktivní, ve skupině lidí majících stejný cíl se změny životního stylu dosáhne lépe.

Je v tomto směru rozdíl mezi muži a ženami? Mají také muži - senioři zájem se sebou něco dělat?

Média představují mužské a ženské tělo odlišným způsobem. Prezentují muže průměrné tělesné hmotnosti obvykle štíhlé a svalnaté, zatímco v případě žen jsou většinou prezentovány modelky, které mají podváhu. Po zhlédnutí idealizovaných mediálních obrazů mají zejména ženy horší pocit  z vlastního těla. Ženský ideál se ještě stále blíží obrazu vychrtlé Twiggy, a tak nesoulad mezi ideálem a realitou způsobuje, že tématika hubnutí odčerpává ženám často úplně zbytečně většinu životní energie, kterou by mohly využít smysluplněji a radostněji. Při hodnocení vztahu k svému tělu v různých výzkumech v různých zemích je většina žen bez ohledu na váhu nespokojena se svým tělem, zejména s břichem, boky a stehny. Příčinou je společenský tlak nutící ženy usilovat o získání štíhlé vypracované postavy, která je spojována s mládím, kontrolou a úspěchem a podporuje neúměrné úsilí a plýtvání energií na udržování postavy. Nespokojenost se svým tělem je u mužů daleko v menší míře než u žen. Proto asi průměrný muž nebývá dostatečně motivován, aby držel dietu nebo cvičil, a to ani v případě, že si uvědomuje rozdíl mezi svou skutečnou postavou a ideálem.

Takže muži jsou vlastně více v pohodě?

Problém je v tom, že obézní muž je ohrožen na zdraví daleko více než žena.

Jak to?

Při obezitě mužského typu dochází k hromadění nitrobřišního tuku, což s sebou nese vyšší riziko kardiovaskulárních a metabolických komplikací. Obézní mají častěji vysoký krevní tlak, zvýšené hladiny cholesterolu a dalších krevních tuků, ale také diabetes. Pokud  se muž rozhodne hubnout ještě předtím, než dostane infarkt či cukrovku, spíše než slovo dieta mu naskočí pohyb. Pokouší se tedy spíše změnit své chování ve smyslu zvýšení pohybové aktivity. U žen naskočí spíše slůvko dieta. U mužů se stačí více zaměřit na chování a není nutné tolik pracovat s emocemi a myšlenkami, které vedou k nevhodnému chování jako u žen.

Je rozdíl v tom jak jedí muži a ženy?

U mužů je typická  konzumace velkého množství uzenin, piva, sladkých limonád, příloh, ale kupodivu též sladkého pečiva, špatný režim jídla. Častým problém je zvládání hospodaření s časem. Mužům dělá více problém chodit na kurz hubnutí včas a vypínat mobily. V kurzu mužů se oproti ženám kladl větší důraz na otázky výživu než psychiky, zatímco u žen tomu bývá naopak.

 

Kde můžeme hledat radu a pomoc
Den zdraví s brouky
Všichni příznivci zdravého životního stylu, lidé s kily navíc, diabetici, ale také obyčejní zvědavci, kteří chtějí změnit svůj život, se mohou přijít podívat v neděli 21. října do ZŠ Rakovského v Praze 4 na Den zdraví, který pořádá hnutí STOB. Od 10 do 16 hodin bude měřen cholesterol, krevní tlak a tuk. Z těchto měření a z testu zdatnosti si můžeme nechat spočítat index zdraví a zvolit druh terapie. Přes poledne proběhne diskuse s Ivou Málkovou, docentka Marie Borkovcová připraví lahůdky z hmyzu a je připravena řada dalších zajímavých programů a nabídek. Vstup je zdarma.

Podzimní kurzy hubnutí
Začaly podzimní kurzy hnutí STOB, běží od poloviny září, ale dá se do nich zapojit také nyní. Informace a přihlášky na www.stob.cz, kde naleznete i kontakt na kurzy, které se budou konat v mnoha desítkách měst po České republice.

rozhovor
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%