České restaurace musí vyhazovat neprodané jídlo, ačkoliv ho chtějí rozdat
Ilustrační foto: ingimage.com

České restaurace musí vyhazovat neprodané jídlo, ačkoliv ho chtějí rozdat

21. 11. 2018

Vybrané obchody se každý rok zapojují do Národní potravinové sbírky. Tisíce lidí tak vyráží do prodejen, aby pro potřebné nakoupily trvanlivé potraviny a drogerii. Na druhé straně však stojí restaurace, které jsou nuceny jídlo denně vyhazovat, upozorňuje společnost Storyous.

Ačkoliv by významná část provozovatelů restaurací preferovala potraviny rozdat, ve skutečnosti končí v koši. České vyhlášky totiž distribuci nespotřebovaného jídla do charit prakticky neumožňují. Je to obrovská škoda – jak pro potenciální strávníky, tak pro samotné restaurace.  

„Jen v roce 2017 se v českém pohostinství vyhodilo 100 tisíc tun potravin. Samozřejmě, že část vyhozeného jídla tvoří zkažené suroviny nebo zbytky po vaření. Jenže pravdou je, že významné množství je už hotové jídlo, které si nenašlo svého konzumenta. A tak na konci dne letí do koše. Naprosto zbytečně, je nezávadné, čerstvé a dobré,“ říká Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous. Zdůrazňuje, že mnozí lidé, kteří mají hlouběji do kapsy nebo se nacházejí v těžké životní situaci, by připravené pokrmy nesmírně ocenili.  

Přísné vyhlášky rozvoz neumožňují
Podle průzkumu, který si Storyous udělala mezi svými klienty z řad restaurací, by většina provozovatelů pohostinství uvítala, kdyby mohla nesnědené jídlo rozdat.

„Plýtvání potravinami předcházíme už při samotném plánování menu, kdy se snažíme, aby na sebe všechno navazovalo. Pokud ale přesto něco zbude, darování je pro nás určitě daleko lepší možnost, než abychom jídla, která pečlivě připravujeme, jen tak hodili do koše,“ uvádí Maja Vavřačová, manažerka restaurace Bistro Monk v Praze na Starém Městě.  

Restaurace, které mají o distribuci nesnědeného jídla zájem, ale naráží na legislativní překážku. Vyhlášky to totiž kvůli hygieně reálně neumožňují, jejich pravidla na rozvoz pokrmů jsou totiž příliš přísná. Charity tak o tento zdroj čerstvého jídla zcela zbytečně přichází.  

Zahraničí je vstřícnější a flexibilnější, Česko by se mělo inspirovat
V londýnském řetězci PRET, ale i jinde v zahraničí, je distribuce nesnědeného jídla běžná praxe. Celý den se připravuje občerstvení a to, které se neprodá, putuje večer směrem k potřebným. Firma PRET si dokonce vybudovala vlastní flotilu dodávek, jen aby sendviče i saláty dorazily charitám včas. „Dává to smysl – z řad těch, kteří zbylé jídlo ocení, by se jen těžko rekrutovali klasičtí zákazníci, takže firma o žádné peníze nepřichází. Může existovat s pocitem, že jídlo, které připravila, přece jen splnilo alespoň svůj základní účel a nasytilo. Běžní zákazníci, kteří za občerstvení platí, pak takový altruistický přístup oceňují,“ vysvětluje Třeslín. Podobné aktivity tak restauracím pomáhají budovat značku zodpovědných společností.  

Česko se tedy může zahraničím inspirovat. Je hezké jedenkrát do roka kupovat trvanlivé mléko a balené těstoviny. „Ale sociálně slabší lidé by zcela jistě ocenili, kdyby si mohli dát i kvalitní a už připravené jídlo. Restaurace o to také stojí. Nemělo by se jim stát v cestě,“ uzavírá Třeslín.

jídlo restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Pochybuji, že v menším městě, kde je levná spíš vyvařovna, jak restaurace, menu za 86 Kč, něco vyhazují. Vědí, kolik kterého jídla uvařit, když jim hotovky dojdou, mají nějaké rychlovky, pak zavírají. Vydělávají na tom, že jsou levní a mají hodně zákazníků.
Marcela Pivcová
Bohužel jsme stát příliš zahlcený zákony ( i "zákony"), kdyby jich tolik nebylo, možná, že by leckde problém s jídlem vyřešila charita, která třeba poskytuje noclehy bezdomovcům. Ale možná, že to jsou jen mé představy. které jsou od takovýchto problémů příliš vzdálené.
Elena Valeriánová
Chleba chytající plíseň bych nedala ani slepicím. Je to docela oříšek, přijít na rozumné řešení. Jedno je jisté, jídlem by se plýtvat nemělo.
Danka Rotyková
Všechna pro a proti, která jsou zde napsána, mají svoji logiku. Ale určitě by stálo za to, aby se chytré hlavy zamyslely a takovému plýtvání zabránily.
Věra Ježková
Mám dojem, že legislativa stojí v cestě více dobrým nápadům. Mně vadí i nutnost vyhodit zbytky od hlavního jídla nebo chleba chytající plíseň.
Jana Šenbergerová
Ať je to jak chce, vyhazovat jídlo ve světě, kde většina lidstva strádá hladem, byla, je a bude pro mě zhovadilost. Myslíte si, že někoho zajímá, jaké jídlo pojídají lidé, kteří si ho hledají i v popelnicích? To rozhodně neodpovídá žádným normám.
ivana kosťunová
To je zase nezdravá strava.:)) Ale jinak - nevím. Snad jenom, že by si to ti důchodci za symbolickou částku kupovali. Pak by to bylo jako ve frontě na maso. Kdo dřív přijde, ten dřív mele. :))
Mirek Hahn
Ivano, a jak to ten domov seniorů zapracuje do svého plánu stravování, třeba do večeří, když jim po páté odpoledne přivezou jednou tři porce, podruhé dvanáct porcí, podle toho kolik zrovna zbyde ? Neříkám, že je to špatná myšlenka, jen si myslím, že to generuje víc práce a nákladů než užitku. Je to spíš projekt pro McDonald, KFC, Burger King a podobné bufety., možná....
ivana kosťunová
Částečně souhlasím s M. Hahnem. Navíc dodávám, že guláš a omáčky jsou nejchutnější až následující den. Přestože si myslím, že občas něco zbyde, hlavně se to týká jídelen, ať už školních, nebo veřejných. Myslím, že by to vyřešila dohoda s nějakým domovem pro seniory a mohli by si pro to jezdit sami.
Mirek Hahn
Karle, pokud myslíte "hotovky"..., tak to se moc nestává, aby kuchař nebo provozní neuměl odhadnout množství hotovek na poledne. Mají to prodáno cca do patnácté hodiny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%