Kdo naděluje?
ilustrační foto: pixabay.com

Kdo naděluje?

4. 12. 2018

V naší zemi se i přes různé politické změny dochovala tradice, že dárky dětem nosí Mikuláš a poté Ježíšek. Víme ale, jak toto nošení dárků vzniklo?

Tradice obdarovávat se 6. prosince, u nás však už večer 5. prosince, se podle křesťanského podání vztahuje k biskupu Mikulášovi (zůstaneme u českého pojmenování) z přístavního města Myra poblíže Antalye v dnešním Turecku. Žil ve 4. století a byl znám svou blahosklonností a obdarováváním chudých. Na jeho počest se v mnoha evropských zemích rozvinul zvyk obdarovávat děti na svátek sv. Mikuláše.

V některých oblastech však upadl Mikuláš v zapomenutí během reformace, která uctívání svatých odmítala. Jako nositele dárků vymyslel údajně protestantský reformátor Martin Luther v roce 1535 Ježíška coby alternativu ke sv. Mikuláši. Tím chtěl obrátit zájem dětí víc na osobu Ježíše Krista a datum jeho zrození.

Evropští, především nizozemští vystěhovalci do Ameriky si však s sebou vzali i tradici a postavu Mikuláše. V nizozemském podání to byl Sint Nicolaas nebo Sinterklaas, z něhož se pak vyvinula umělá postava Santa Claus coby Vánoční muž. Ten se však již velmi záhy odlišil od své historické předlohy. Zpočátku byl sice ještě znázorňován nejednotně, v pláštích různých barev, ale už od začátku 20. století se stále více prosazoval obraz, jaký známe i dnes. Dobrosrdečný starší muž s bílou bradkou v červeném plášti s kožešinou.

Americký výrobce nápoje Coca-Cola použil tuto postavu pro svou reklamu už od 30. let minulého století, avšak navzdory některým domněnkám není autorem Santa Clause. S distribucí nápoje do Evropy byl do ní dopraven i Santa Claus. V Rusku pak dostal podobu Dědy Mráze, který se dostával i k nám do škol jako protiklad k Ježíškovi a symbol ateismu. Původně historický Mikuláš upadl v řadě zemí do značné míry v zapomenutí.

Církev a křesťané samozřejmě i nadále podporují tradici nošení dárků Ježíškem a Santa Clause či jeho alternativy kritizují jako symbolickou postavu komerčních vánoc. Nicméně jeho přítomnost je v době adventu viditelná všude.

Původní Mikuláš zůstal přese všecko zachován v řadě evropských zemí - v Rakousku, Švýcarsku, Nizozemí a jinde tak jako u nás existuje i nadále obdarovávání hodných dětí Mikulášem, doprovázeným anděly a čerty, kteří symbolicky pokárají děti zlobivé, avšak nakonec vše skončí přece jen nadílkou.

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Mám ráda "našeho" Ježíška a Mikuláše a jiné tradiční svátky. Nemám ráda Santa Clause, sv. Valentýna, Halloweena.
Karel Boháček
Přeci strana zelených - elfů.Elfové si najímají dopravce tzv: jezisky a klausiky.
Dana Puchalská
Pohádky jsou krásné. Mám je ráda, ikdyž už jsem hodně dospělá.
Jana Šenbergerová
Také nemám potřebu uctívat svaté, ale pohádky mám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.