Zůstali jste milovníky vánočních pohlednic?
Foto: Zuzana Pivcová a Pixabay.com

Zůstali jste milovníky vánočních pohlednic?

10. 12. 2018

Patříte k těm, kteří vánoční a novoroční přání vyřídí mailem nebo esemeskou, anebo dáváte stále ještě přednost vánoční pohlednici, poslané poštou?

Než papírová přání vytlačily moderní technologie, patřilo jejich odesílání takřka ke společenským povinnostem. Dnes se přesně neví, kdo vyrobil první obrazové vánoční přání. Údajně se nárazově objevovala v Itálii už v 15. století. Za nejstarší doloženou novoročenku u nás je považována kovová mince s datem 1606. Dochovala se i přání ve dřevě, kůži, textilu. Dále je známo, že si hrabě Karel Chotek nechal na vánoce 1827 vyhotovit tzv. blahopřejné lístky jako omluvu, že osobně nepřijde na návštěvu. On je též považován za toho, kdo pod své novoročenky poprvé připojil zkratku PF. Sice ji objevil kdesi ve Francii, ale tam se používala při jiných příležitostech.

Jak uvádějí historici, tradice posílat vánoční přání vznikla v roce 1843 v Londýně, kde si podnikatel Henry Cole nechal vyrobit 2050 kusů vánočních pohlednic. Na nich byla vyobrazena rodina o třech generacích, sedící u stolu a popíjející víno. Nápad se ujal a již za pár let posílal dvůr královny Viktorie pohlednice svým nejvlivnějším poddaným. Móda se brzy rozšířila po Evropě, hlavně pak v německy mluvících zemích. Tam se na dopisnice začaly dostávat i křesťanské motivy - Svatá rodina, Betlém nebo bílá holubice coby symbol Ducha svatého a míru.

Největší rozmach zaznamenala vánoční přání s příchodem vystěhovalců do USA. Tam se v roce 1874 vyrobilo a prodalo již 5 milionů kusů vánočních pohlednic. Motivy byly odpovídající tamním zvyklostem - Santa Claus, saně, sobi. V Evropě se pak začaly objevovat stromky, svíčky, dárky, děti. K rozšíření tradice vánočních přání přispěla i 1. světová válka, kdy se posílaly s předstihem lístky vojákům - manželům a synům - na frontu. Proto se  nově objevila i vyobrazená vojenská tematika.

V naší spíše ateistické zemi se více dařilo světským motivům. Úspěšné byly kresby známých malířů Lady nebo Alše i jiných. Za socialismu pak neutrální fotografie různých vánočních zátiší či krajin, někdy na laciných, avšak nepříliš graficky kvalitních pohledech.

Zpočátku byly pohledy drahou záležitostí, a to díky výrobě - používal se knihtisk, dřevotisk či světlotisk. Údajně prý stál jeden pohled tolik jako kilo masa. V současné době se však díky ceně pohlednic v obálce a známkám stává z tohoto zvyku opět pozvolna luxus. Asi i to je jeden z důvodů, proč řada lidí vyřídí svá blahopřání po internetu nebo mobilem.

A víte, co bylo označeno za nejužívanější blahopřání? "Veselé vánoce a šťastný nový rok!"

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Svatava Páleníková
Pohlednice na vánoce již neposílám. Jen z dovolených. Na vánoce všem popřeji osobně, anebo po telefonu.
Věra Ježková
Vánoční pohlednice už neposílám. Od té doby, co jsem se naučila fotky upravovat na počítači, posílám vlastní. Nejen mailem, ale i vytištěné v drogerii, v dopise. Myslím, že tak mají pro adresáta větší cenu.
Dana Puchalská
Já už posílám méně než dřív. Ale jsou přátelé, kterým je pošlu stůj co stůj. Myslím, že je to hezká tradice. Máme přátele co na ty pohlednice čekají a bylo by nefér na ně zapomenout. Já sama mám radost, když pohlednici k vánocům dostanu.
Jana Šenbergerová
Pořád je píšu, i když dostávám méně než dřív. Když to vezmu jako dárek někomu, koho chci potěšit, tak mi cca 25 Kč nepřipadá tak moc. Přání do obálky jsou ovšem opravdu luxusní záležitostí.
Hana Nováková
souhlasím s panem Boháčkem, jistý čas jsem posíla a dostávala okolo 50 vánočních přání z naší vlasti i z ciziny. Od doby, kdy naše slavná pošta zdražila přáníčka a známky to vše upadlo. Taky mi to chybí. Ty nejkrásnější přáníčka jsem si dlouho schovávala, byla opravdu krásná a dlouho připomínala kouzlo vánoc...
Karel Boháček
Není nad dopis či pohlednici - toto mi moc chybí a postrádám to. Nenávidím Poštu, že zdražila poštovné, známky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.