Nastal čas zázraků a splněných přání
Foto: autorka

Nastal čas zázraků a splněných přání

9. 12. 2018

Je adventní čas a blíží se nejkrásnější svátky roku, Vánoce. Alespoň pro většinu lidí to tak je, někteří si však vánoční dobu spojují spíše s pocitem samoty a stesku. A právě v tuto chvíli se projevuje solidarita lidí nejen se zvířaty v útulcích, ale i dětmi v dětských domovech a nebo právě se seniory. Ti mnohdy nemají na světě nikoho, a pokud mají, i tak někdy pociťují, že jsou vlastně sami, a jsou proto velmi zranitelní.

Od roku 2016 u nás existují Ježíškova vnoučata (viz můj článek Nebýt k sobě ani druhým lhostejní). A že tento projekt Českého rozhlasu jede pořád dál, mohu dokázat.

Je čtvrtek odpoledne a já jsem přišla do našeho pečovatelského domu na své čtení.
Jedna z mých stálých posluchaček se mi pochválí, že dostala prostřednictvím Ježíškových vnoučat svůj první letošní vánoční dárek. Od paní, kterou nikdy neviděla a ani neuvidí, která jen krásným gestem otevřela své srdce. Paní Aleně oči září, pak mi přečte děkovný dopis a já taju dojetím. Dovolte mi, abych ten dopis nechala přečíst i vám. Mám k tomu svolení.


                                                                                                                                                         V Mikulovicích 6.12.2018
Milá paní Soukopová,
Přijměte můj pozdrav a vřelý dík za dárečky, které jsem obdržela. Úplně mě to dojalo, byla jsem z toho úplně roztřesená, překvapilo mě to množství a také to, že jsou ještě na světě takoví hodní lidé. Dětský obrázek potěší vždy nejvíce, stejně jako dobrá kniha. Křížovky, to bude útok na mozkové buňky a závity, budou muset pracovat na 100 %.
Jedenkrát v týdnu zde v penzionu máme nějaké aktivity - hrajeme hry, řešíme kvízy, soutěžíme a také čteme knihu na pokračování.
Navštěvují nás také děti z mateřské školy, základní školy, ale i z hudební školy a mají vždy program, který nás potěší.
Obec Mikulovice se nachází v oblasti Jeseníků a sousedí s Polskem. V našem penzionu Soužití 2005 jsem už tři roky a jsem zde velmi spokojená.
Paní ředitelka Mgr. Beníčková, sociální pracovnice Ing. Bc. Jana Vrbovská a celý kolektiv pečovatelek se o nás dobře starají, pomáhají a dokáží nám pofoukat i nějakou tu bolístku. Našla jsem zde druhý domov. Ještě jednou děkuji za dárečky, které potěšily mé srdíčko. Děkuji i za ty pastelky, ty se vždycky hodí. A ten stromeček mi tady bude na Vánoce svítit a já budu na Vás vzpomínat.
Přeji Vám a celé vaší rodině pohodové prožití vánočních svátků, hodně zdraví, osobních i pracovních úspěchů v novém roce 2019

S pozdravem                                                                                                                                             Alena

 


Veselé vánoce, přátelé.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Je smutné, když cizí lidé zastupují to, co by měla dělat rodina. :-)
Marie Doušová
Hezky se to čte, ale každý by se měl zamyslet ,zda v jeho okolí doma nesedí osamnělý jedinec a tomu věnovat pár chvil.
Věra Ježková
Je to moc hezký projekt. Z návštěv u maminky v DS vím, že seniorům udělá radost každá maličkost, i úsměv a hezké slovo. Minulý týden měli vernisáž obrazů českých ilustrátorů, s hudebním doprovodem a občerstvením. Přes veškerou pohodu mi bylo z pohledu na stařečky, většinou sedící v pojízdných křeslech, smutno.
Květa Řičánková
Píše se o seniorech v DD jak jsou osamělí .Myslím si že ti kteří žijí sami doma,stěží zajdou nakoupit,domácí prace nezvládají,jsou stále doma by ta take potřebovali moc,ale těch si nikdo nevšimne,oni se stydi za ten stav,sami si neřeknou ani neví o co.V DD mají kolem sebe sice zaměstnance.ten doma je i nekolik dnů sám.Nikdo nejde,stále čekají.Vím o čem piši,všímat si lidi kolem sebe i na ulici.Nečekají dárek,věšinu potěši zájem o ně.
Alena Tollarová
Zázraky se dějí ...
Zuzana Pivcová
Moc hezké, Eli. Viděla jsem u sestry v TV reklamu, která sice někomu může připadat kýčová, ale mezi tím všelijakým paskvilem má přece jen v sobě lidskost. Starý pán vidí z okna sousedovic kluka a zabalí do papíru nějakou dřevěnou starou hračku a jde mu ji dát k vánocům. Zazvoní u sousedovic branky, kluk si balíček vezme a najednou dědečka vezme za ruku a odvede ho k nim na štědrovečerní večeři. Taky jsem četla v OC Chodov, aby jim lidé psali, pokud vědí o někom osamělém, a že pro ně udělají štědrovečerní pohoštění. Dost mě to překvapilo.
Eva Mužíková
Eleno děkuji že jsi se s námi podělila o radost této paní Aleny. Je to sice nesrovnatelné, ale já cítím také velké dojetí, když se také setkám s projevem solidarity lidí. V mém případě se jedná o solidaritu, kdy lidé díky finančním, či materiálním příspěvkům pomáhají výrazně se zajištěním spokojeného života pejsků a kočiček v našem útulku. Celý příští týden budu od rána do večera v našem prezentačním stánku v OC Tesko. To si zase " pobrečím ".. Bertice
Lenka Hudečková
Hezký projekt pro seniory a Elí, Ty pro ně děláš taky hodně, a to je moc fajn :-)
Jitka Hašková
Také se mi líbí projekt Ježíškova vnoučata. Poslouchám to často v rádiu.
Hana Rypáčková
Je dobře, že i letos Ježíškova vnoučata fungují...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.