Energie pro domácnosti pomalu zdražují. Kdo stále drží výhodné ceny?
Ilustrační foto: pixabay.com

Energie pro domácnosti pomalu zdražují. Kdo stále drží výhodné ceny?

11. 12. 2018

Elektřina na energetické burze v uplynulém roce zdražila o více než dvě třetiny. Neznamená to, že budeme o tolik více platit za elektřinu i ve svých domovech, ale zvýšení cen je nevyhnutelné. Někdo už zdražil, někdo zdraží od začátku roku.

Přesto jsou dodavatelé, kteří se zvyšováním cen vyčkávají. Z těch významnějších například LAMA energy.

Než se zaměříme na přehled dodavatelů a jejich aktuální cenové politiky, vysvětlíme, z čeho se tvoří konečná cena elektřiny. Podílí se na ní regulovaná a neregulovaná složka, přičemž ta druhá (označovaná také jako silová elektřina) zohledňuje ceny na burze a obchodní marže dodavatelů. Na výsledné ceně se podílí ze 45 procent. Více než polovinu výsledné ceny tvoří regulovaná složka, kterou stanoví svým rozhodnutím Energetický regulační úřad (a také se mimochodem od Nového roku zvýší, takže dochází k nemilému souběhu zvyšování cen).

„Na regulované složce se největší měrou podílí náklady spojené s distribucí energie, to znamená provoz a údržba veškerého vedení, transformátorů a podobně. Druhou nejvýznamnější složkou je příspěvek na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, tedy solární a větrné elektrárny, bioplynové stanice a další alternativní zdroje,“ vysvětluje Ladislav Pšenčík, obchodní ředitel LAMA energy.

Proč rostou ceny pomaleji?
Vysoký poměr regulované složky ceny je také důvodem, proč se zdvojnásobení ceny elektřiny na energetické burze nepromítlo do konečné ceny v plné míře a elektřina zdraží (zatím) v průměru o zhruba 10 procent. Pro ilustraci: u zemního plynu tvoří regulovaná složka (správa a údržba plynovodů) pouze necelou čtvrtinu konečné ceny. I tak by měla cena růst rychleji. Dodavatelé ale budou zdražovat postupně i proto, že sami nakupují část energií na burze s předstihem, takže je v dané situaci nakoupili ještě výhodněji a nemusí zdražovat okamžitě. Svou roli samozřejmě hraje i konkurenční boj.

Kdo a o kolik zdražuje
Nejvýznamnější a největší dodavatel, společnost ČEZ Prodej, od 1. ledna 2019 zdraží elektřinu o 8 procent, přičemž o 4 procenta zvedl cenu již letos v červnu. Jak spočítal týdeník Euro, průměrná domácnost žijící v bytě, která využívá elektřinu pouze na svícení, zaplatí ročně téměř o 1300 Kč více (11 671 Kč namísto letošních 10 373 Kč). V podobném rozsahu jako ČEZ zdražuje i druhý nejvýznamnější dodavatel – E.ON Energie. Zdražení oznámil také Centropol. Největší skokový nárůst ceny poznají zákazníci Bohemia Energy s produktem Jubileum Plus, kde se cena zákazníkům zvýší až o 26 procent. Jak ale společnost uvádí, v průměru se cena zvýší o 8-10 procent. Záleží na tarifu, jaký zákazníci mají a na jejich spotřebě. Logicky se ceny zvedají u produktů, které nemají zafixovanou cenu a tam, kde fixace ceny končí. Ale pozor! Protože se zvedá také regulovaná složka ceny, tedy ta za distribuci a obnovitelné zdroje, připlatí si od Nového roku mírně i ti zákazníci, kteří mají jinak cenu zafixovanou – fixace se totiž týká pouze plateb za neregulovanou složku, tedy za tzv. silovou elektřinu.

Vyplatí se přestoupit?
Ceny naopak od 1. ledna nezvýší Pražská energetika. Z významných dodavatelů nezvedá ceny elektřiny od Nového roku ani LAMA energy. „Našim zákazníkům nabízíme výhodné ceny a od ledna je zvyšovat nebudeme. Pro zákazníky, kterým dodavatel cenu zvyšuje, stojí za to zvážit, jestli se jim nevyplatí změnit dodavatele a zafixovat si současné ceny před jejich dalším zvýšením. Ceny energií totiž podle předpokladu expertů porostou minimálně do roku 2020. Například u nás si mohou zákazníci své produkty zafixovat na dva až tři roky,“ říká Ladislav Pšenčík.

Plyn čeká mírnější zdražení
Na zákazníky se zdražení valí ze všech stran. Kromě elektřiny zvedají dodavatelé i cenu zemního plynu. Růst jeho ceny je mírnější, podle propočtů v průměru kolem pěti procent, na druhé straně řada zákazníků jej používá k vytápění a k ohřevu vody, takže i mírnější nárůst ceny pocítí. Také zde se vyplatí najít si dodavatele, který drží ceny a pokud je to možné, zafixovat si výhodnější podmínky u nového dodavatele.

Možnost výpovědi smlouvy
Ani u elektřiny ani u plynu ale není zákazník bezmocný a nemusí na změnu ceny přistoupit. Dodavatel je povinen nové podmínky zákazníkovi oznámit minimálně 30 dní předem, a pokud zákazník s novou cenou nesouhlasí, může od smlouvy nejpozději 10 dní před nabytím účinnosti změn odstoupit.

„Je to z důvodu ochrany zákazníka. Dodavatelé si sice vzhledem ke konkurenci na trhu nemohou dovolit zdražovat příliš razantně, nicméně rozdíly v jejich cenové politice samozřejmě jsou. Takže zákazníci, kteří nejsou s novými cenami spokojeni, si stále mohou vybrat pro ně výhodnějšího dodavatele. Dokonce za předpokladu, že dodavatel změněnou cenu neoznámí, může zákazník od smlouvy odstoupit až tři měsíce po zdražení,“ doplňuje Ladislav Pšenčík z LAMA energy.    

 

1120x370.png

 

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Všechno se zdražuje. Naštěstí se zvedá i důchod a máme s manželkou hodně našetřeno a s penězi neplýtváme, takže tuto náročnou dobu zvládáme. Kdybychom ale bydleli v bytě, kde bychom museli platit nájem, drahou vodu a elektřinu, tak to by nám tak vesele nebylo. Na vesnici si vypěstujeme vlastní zeleninu, máme ovoce, studnu a topíme dřevem v akumulačních kamnech Norsk Kleber https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ , díky kterým nás topení stojí jen pár tisíc na rok.
Svatava Páleníková
Klidně bych přešla, každá korunka navíc se hodí. Nejraději bych měla jednoho dodavatele na plyn i elektřinu, abych mohla platit všechno najednou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%