VZP chce zacelit díry v síti praktických lékařů
Ilustrační foto: ingimage.com

VZP chce zacelit díry v síti praktických lékařů

10. 12. 2018

Chybí ve vašem okolí praktický lékař? Nebo má přeplněnou čekárnu a nemá na vás čas? V budoucnu by již tomu tak nemělo být. Dostupnou péči praktických lékařů má všem klientům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zajistit zbrusu nový přístup.

„Zavádíme novou tvorbu a řízení sítě praktických lékařů (PL) a praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD),“ řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Terén chce nejprve detailně zmapovat, a poté zajistit služby primární péče tam, kde chybí, včetně odlehlých oblastí.

Zároveň pojišťovna spolu s lékaři pracuje na rozšíření jejich kompetencí a pravomocí, což rozšíří spektrum jejich činností například o péči o vyléčené onkologické pacienty, nekomplikované diabetiky apod. Praktičtí lékaři se mají díky tomu stát základním pilířem a průvodcem pacientů ve zdravotnickém systému. „Aby tuto roli mohli plnit, musíme je však mít na správných místech,“ upozornil náměstek VZP David Šmehlík.

Na plánu spolupracují představitelé odborných lékařských společností a sdružení dospělých i dětských praktiků. „Vítáme, že se na půdu zdravotní pojišťovny přenesla debata o budoucnosti primární péče. Nynější základy sítě nejsou zcela v pořádku, například potřebujeme větší kompetence. Ale základem je síť, a víme, že dostupnost praktiků není zcela realitou,“ zdůraznil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. 

Jeho kolegyně Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, upozornila, že u „děckařů“ je situace alarmující, během pěti let chce třetina z nich ukončit činnost, a proto vítá spolupráci s VZP. 

Plán pojišťovny, který již odstartoval, je postaven na šesti krocích. První dva – mapa sítě ordinací a jejich místní a časová dostupnost – již pojišťovna zpracovala. Nyní mapuje reálnou kapacitu jednotlivých lékařů. „Domluvili se na spolupráci s oběma sdruženími, že budou reportovat informace, zda praktičtí lékaři přijímají pojištěnce do péče. Vznikne databáze ordinací, které mají volnou kapacitu. Bude aktualizována a zveřejněna na našem webu,“ upřesnil Šmehlík.

V dalším kroku bude pojišťovna zjišťovat, kde konkrétně chybí lékař nebo proč stávající neregistruje nové pacienty, zda je nemocný či přetížený, kdo se chystá do důchodu. Řešení přinese pátý úkol, v němž bude pojišťovna řešit obměnu sítě, její doplňování a předávání praxí. Bude hledat náhradu za lékaře, kteří jdou do důchodu či se stěhují jinam, anebo posilu tam, kde je to potřeba.

V posledním kroku vznikne nabídkový seznam míst, kam potřebuje pojišťovna lékaře nasměrovat. Problémy s dostupností se již objevují prakticky ve všech krajích, především ale ve vesnických oblastech s nízkou hustotou obyvatel na Vysočině, v Karlovarském či Libereckém kraji. „Cílem je zmapovat regiony, zjistit kapacity stávajících lékařů, identifikovat díry a dostat tam mladé kolegy pomocí motivačních prvků. Sdružení poskytnou informace o lékařích, propojí mladé s končícími. Chceme dosáhnout stavu, aby čerstvý atestant, který hledá místo, dopředu věděl, kde smlouvu dostane. Naším zájmem je, aby nevznikaly ordinace na zelené louce, ale přebíraly se praxe, kde lékař končí – je to pro všechny výhodnější systém bez turbulencí a toho, že se pacient dostane do situace, kde si musí hledat lékaře někde jinde,“ shrnul Šonka. Úspěch celého programu mají přinést bonusy. Některé odměny, jako například za preventivní prohlídky, záchyt onemocnění, očkování a péči o pacienty s chronickým onemocněním, získají lékaři již příští rok. Doktor, který se rozhodne jít sloužit do odlehlé lokality, může získat až o 30 procent vyšší úhrady, nemluvě o dalších bonifikacích za kvalitu léčby, ministerských dotacích či výhodách nabízených samotnou obcí.

„Peníze mladé určitě motivovat budou. Čtyři pětiny z dětských lékařů jsou ženy, proto je třeba jim také zabezpečit, aby mohly pracovat například ve dvojicích, mohly se doplňovat, zastupovat,“ uvedla Ilona Hülleová. I podle Petra Šonky je budoucnost ordinace praktika v praxích minimálně o dvou lékařích. Nyní mají zavedené ordinace v péči průměrně kolem 1700 pacientů, dětský lékař se stará asi o tisíc dětí.

A co vy, pociťujete také nedostatek praktických lékařů ve vašem okolí?  

 

Marcela Alföldi Šperkerová

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Paní Věro, neodešel, zemřel. Ten druhý je v důchodovém věku. A proč sem nikdo nechce? U nás je kamkoliv daleko, jen do lesa blízko, ale brzy tu možná nezůstane ani ten les.
Libor Farský
Teď jde o to kolik let budou napřed současnou situaci mapovat. :-(
Věra Halátová
V mém okolí není nedostatek lékařů. Zatím. Lékaři pro děti a dorost jsou skutečně důchodového věku. Mladý "děckař" tady není nikdo. Všichni mají více než 60 let. Nedávno byl článek o tom, že studenti medicíny nechtějí léčit děti. Nikdo jim nemůže nařídit, jakou specializaci si mají vybrat. A když poslouchám řeči matek malých dětí, co "ta doktorka malému ublížila, dala mu injekci" a nenechám malého očkovat ... Pro mne byl lékař autorita, vždy jsem poslechla, co mi doporučil. Tím myslím svého praktického lékaře i specialisty a myslím tím i pediatry, ke kterým jsem chodila se svými dětmi. Ve Zlatých Horách skutečně není praktický lékař, ale vyřeší toto VZP? Proč ten lékař odešel? Proč tam nechce nikdo další ordinovat? Já bych lékaře dělat nemohla, kdekdo jim "kecá" do výkonu jejich povolání.
Svatava Páleníková
Sliby to jsou hezké, jen abychom to viděli v praxi.
Jana Šenbergerová
Obávám se, že VZP je poslední instance, která by na stávající situaci ve zdravotnictví mohla něco změnit. Až odejdou do důchodu ti lékaři, kteří už léta přesluhují, to bude teprve pořádný průšvih.
Karel Boháček
Prostě novým medikům dát povinně 10 let praktické praxe. Města by měla dát byty a vybavenou ordinaci bez nájmů těm co by se uvázali alespoň na 20 let.
Jitka Hašková
Je to s nimi špatné, chybí i na Praze 2. kamarádka jezdí z Prahy 2 na Prahu 9. Když jí není dobře, je to dálka, skoro hodina cesty.
Ladislav Vesecký
Ve Zlatých Horách chybí praktický lékař u druhým rokem a nikoho z odpovědných to nikterak nezajímá.
Kateřina Baziková
Moc bymne zajímalo, jak chtějí rozšířením kompetencí praktiků zvýšit jejich počet. Dostupnost základní péče tím ještě sníží. A VZP bych vůbec nevěřila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...