Verše psané životem

Verše psané životem

16. 12. 2018

Když jsem si na portále i60 přečetla, že bude v Praze setkání portálových básníků - a to v divadle Skautského institutu na Staroměstském náměstí - tak jsem ihned zaznamenala termín a řekla si, že bych také ráda jela.

Ovšem měla jsem z cesty sama trochu obavy, proto jsem byla moc ráda, že mne může doprovodit můj bráška.

Totiž právě ve středu byla dálnice D1 dlouho neprůjezdná a bratrova dcera, která jela ze školení, tam zůstala 3 hodiny v koloně - tak jsem měla skutečně oprávněné obavy...

 Ale ráno pro mne můj obětavý bratr přijel autem, dojeli jsme do Skalice nad Svitavou a odtud už rychlíkem do Prahy. Tam jsme si ihned koupili zpáteční jízdenky na cestu zpět rychlíkem Regiojet a vydali se do centra.

Musím přiznat, že tak nádherně vánočně nazdobené velké město jsem ještě nikdy neviděla, takže jsem všechno velmi obdivovala. Ve 12 hodin jsme už byli u orloje, ale předtím už jsme našli divadlo Skautského institutu - abych věděla kam mám jít.

Bráška mne pozval na vynikající oběd a pak už jsem zamířila k té správné budově...

Skutečně Vás všechny znám většinou jen virtuálně, mnohé jsem poznala, některé ne - ale byla jsem moc ráda, že jsem tu cestu do Prahy zvládla a s Vámi všemi se viděla, uvítala i trochu popovídala...

Paní Hana Švejnohová vybrala skutečně nádherné verše, její recitace nás určitě všechny uchvátila a podbarvená hudba pana Mullera byla okouzlující - prostě byl to překrásný kulturní zážitek, moc a moc za něj všem ze srdce děkuji.

A pak to roztodivné občerstvení, vínečko - já se snažím nejíst moc sladké, ale Jitčin nazdobený dortový zákusek byl tak nádherný, že jsem si po chvíli řekla - dám si jenom půlečku - kdepak, snědla jsem celou porci, moje vůle úplně zeslábla...? 

Velice brzy jsem se rozloučila, abychom stihli zase cestu na hlavní nádraží na náš rychlík, na který jsme měli koupenu rezervaci.

A to už byla celá Praha rozzářená a my tou obdivuhodnou nádherou skutečně mládli. Z nazdobených stromů se sypaly proudy jiskřiček a naše oči snad přímo tu vánoční poezii světel, vůní, dobré a pohodové nálady všech kolemjdoucích zachycovaly - abychom si ji přímo dovezli domů.

Ještě jednou Vám všem moc děkuji za milé setkání, přeji krásný zbytek Adventu, a když se za Vámi zase na nějaké setkání vypravím, tak určitě dovezu i já nějaké dobrůtky...

A pak už to byla zpáteční cesta vlakem Regiojet - jela jsem jím poprvé a můj bráška mi říkal, že on jel tak vlakem naposledy, když byl po vysoké škole rok na vojně za Prahou - takže jsme si to oba dobře vychutnali, jen ve Skalici bylo auto namrzlé a muselo se hodně "škrabat..." - to byl snad jediný zádrhel.

A já mám před sebou krásné verše Zuzanky Pivcové - Bez slzí - které jsem od ní dostala jako dárek...

Její poezie se mi velmi líbí - tak dovolte, abych se s Vámi ještě na dálku rozloučila jejími závěrečnými slovy:

Zamkni mou samotu, když podzim mraky žene,

dopřej mi jistotu mé země zaslíbené,

propůjč mi křehký klid, ať touhy k jihu letí,

dovol mi odejít bez slzí, bez objetí.

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše D'Engeli
Velmi dojemné a krásné, děkuji Danuše
Marie Ženatová
Děkuji Vám všem za milá slova...
Alena Tollarová
Tady se zase potvrzuje, jak báječný web to "naše íčko" je. Zkracuje vzdálenosti a otvírá nové obzory a nabízí možnosti, kterých jsme se možná tak trochu báli. Až přijde chvíle, kdy si člověk řekne - jedu. A jede. A přijede určitě podruhé, potřetí... Díky za pěkně napsané dojmy.
Elen Zajíčková
Paní Marie, jsem ráda, že jste článkem připomněla krásnou atmosféru nejen Prahy, ale hlavně vydařené setkání Íčkařů. Byla to opravdu akce hodna Vánoc . Na takovém setkání jsem byla poprvé. A první dojem je rozhodující. já se rozhodla, že to určitě v přístím roce napravím. I když sem osobně znala jen pár lidí, ráda jsem se seznámila. Bylo to velmi příjemné. Verše podbarvené recitací a hudbou charismatického pana Mullera mě naladily na nejkrásnější svátky roku. K tomu ta dokonalá kulisa Staroměstského náměstí. Zážitek hoden Vánoc. Děkuji všem, co se podíleli na přípravách, na realizaci, i hostům a domácím. Přeji všem radostné Vánoce, plné pohody a klidu .
Dana Kolářová
Verše psané životem: souhlas. Pěkné.
Jitka Caklová
Děkuji Maruško za srdíčkem napsaný článek a jsem moc ráda, že jsme se poznaly osobně. Byl to krásný, sluncem prozářený den a při tomto setkání se prozářila i mnohá srdce. A pokud ne v tento den, tak někdy příště určitě roztají. Líbí se mi Vaše krédo, které máte na svém profilu. Nikdo nejsme na tomto světě zbytečně ♥
Danuše Onderková
Moc pěkně napsané a tak trochu jsem si připadala mezi vámi, a stejné to bylo při prohlížení fotografií. Snad se tato akce zase někdy uskuteční a mně už se do toho nic nedostane.
Věra Ježková
Maruško, vyjádřila jsi to moc hezky. Jsem ráda, že jsme se poznaly osobně, když už jsme předtím byly taková „stará známost“.
Zuzana Pivcová
Děkuji za redakci i osobně. Mám radost, že jsou takoví lidé.
Hana Polednová
Hezký článek s krásnými fotkami. Je zde vyjádřen obdiv k vánoční Praze. Ano, mohu potvrdit, že právě vánoční výzdoba dělá Prahu ještě krásnější, lidé jsou příjemně naladěni, je to moc fajn. A zakončení návštěvy takovým nádherným setkáním v redakci, to nemá chybu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%