Jak zařídit domácí péči
Domácí péče a příběh pana Pavla

Jak zařídit domácí péči

14. 1. 2019

Staráte se o těžce nemocného příbuného a už péči těžko zvládáte? Využijte možnosti domácí péče, která je hrazena z prostředků zdravotních pojišťoven.

O domácí péči rozhoduje ošetřující praktický lékař. Při domácí péči dochází ošetřovatelé ke svému svěřenci, aby mu pomohli při péči o sebe samé, s hygienou, oblékáním či stravováním, vařením, při údržbě domácnosti. Pečovatelé v rámci dlouhodobé domácí péče fungují také jako doprovod k lékaři, na úřady, za kulturou, na rehabilitace a podobně.

Domácí péče o dlouhodobě nemocné výrazně přispívá k udržování či zlepšení zdravotního stavu člověka. Díky dohledu ošetřovatele zůstává pacient v kontaktu se svým okolím, má si s kým popovídat a jeho psychiku neohrožuje osamělost či pobyt v depresivním prostředí, jak mohou nemocnice na některé lidi působit. Domácí péče rovněž rozvíjí v nemocném soběstačnost a nepřetržitá kontrola minimalizuje riziko vzniku komplikací.

Pro koho je domácí péče určena?
Především o pacienty s chronickým onemocněním, a to jak fyzického, tak psychického rázu. Dále se domácí péče poskytuje osobám, které se nachází v konečné fázi života, aby se předešlo jejich nadměrnému utrpení. V případě nařízení lékaře je však možná také preventivní domácí péče, kdy se sledují náhlé změny zdravotního stavu (např. kritické hodnoty krevního tlaku či obsahu cukru v krvi). Jak již bylo řečeno, o poskytování domácí péče rozhoduje praktický lékař, případně ji může nařídit také ošetřující specialista, ale může tak učinit nejpozději do 14 dnů od propuštění z lůžkového zařízení.

Jak probíhá financování domácí péče?
Domácí péče je službou, na níž má nárok každý občan České republiky, pakliže získá odporučení od svého lékaře a má zdravotní pojištění, z něhož se domácí péči hradí v plné výši. Ošetřovatel dochází až třikrát denně na jednu hodinu. Pro výkon domácí péče však může nemocný potřebovat speciální vybavení. To už pojišťovna zpravidla hradí pouze částečně. Na pokrytí těchto výdajů je možné využít státní příspěvek na péči. Příspěvek je určen osobám, které si hradí pečovatelskou službu nebo služby blízké osoby. Vydává se na základě posouzení sociálního šetření, lékařského posudku a na popud žádosti podané na pracovním úřadu pacientem nebo jeho blízkými.

 

Podívejte se na příběh pana Pavla:

domácí péče edukativní video zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
U nás v Plzni velmi dobře funguje Domácí péče Home care. Od listopadu loňského roku k nám denně docházela sestřička, která píchala manželovi každé ráno injekci, měřila mu tlak, odebírala krev atd.Přímo skvělá a ukázková péče. Byla jsem naprosto spokojená a manžel mohl zůstat v domácí péči až skoro do konce života. Jen posledních pár dnů pak skončil ve FN Lochotín, kde měl také výbornou péči. Bez domácí péče bych asi nezvládla některé úkony, bez kterých se těžce nemocný manžel neobešel a musel by být umístěn v nějakém zařízení LDN. Jsem ráda, že jsme to právě s pomocí Home caru zvládli.
Jitka Hašková
Velmi důležité vědět co dělat. Dalo mi to hodně práce zařídit vše potřebné, když jsem musela pečovat o nemocnou matku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%