Mezi svátky
Ilustrační foto: pixabay.com

Mezi svátky

26. 12. 2018

Už jako dítě školou povinné jsem je milovala. Snad ani letní prázdniny, které trvaly celé dva měsíce, nepředčily zvláštní kouzlo těch pěti dnů mezi vánočními svátky…

Samozřejmě, že jsem se těšila i na všechny tradiční rituály, které Vánocům předcházely. Na brzkou večeři, na polárkový dort s mandarinkovým kompotem a hlavně na ten pronikavý zvuk mosazného zvonku, kterým nás – bratra a mě – tatínek konečně vpustil do pokoje. Ten byl od rána zamčený, protože za dveřmi stál smrček, zářící všemi barvami, a pod ním obrovská hromada dárků…

Na Boží hod hned zrána gratulace k mým narozeninám a s ní pravidelné zklamání z froté ručníků, utěrek a damaškového povlečení, které jsem rok co rok dostávala do výbavy. Ještě přečkat několik povinných návštěv příbuzných, a pak to přišlo…

Pět úžasných všedních dnů mezi Vánocemi a Novým rokem. Žádná škola, rodiče v práci, za oknem bílo. K pozdní snídani vánočka a horké kakao, takové to pravé, vařené podle návodu na krabičce. A potom celé hodiny zvláštní pocit volnosti a svobody. Jehličím a hydrovoskem provoněný byt, kde jsme si s bráchou mohli dělat, co jsme chtěli. Dívat se dopoledne na televizi, hrát si s novými hračkami nebo se začíst do nové knížky pohádek.

Literatura, poezie, klasika… to můj bratříček zrovna nemusel. Když jsme byli malí, dala jsem mu jednou k Vánocům jako dárek záložku do knihy. Vlastnoručně vyrobenou. Kdykoli jsme pak v dospělosti vzpomínali na dětství, vždycky mi to vyčetl… Vyčítal mi to tolikrát, že to zřejmě muselo na jeho duši zanechat daleko hlubší šrám, než bych čekala. Jako starší sestra jsem ho zkrátka chtěla směrovat úplně jinam, než chtěl on. Měla jsem to možná víc respektovat. Dnes už mu bohužel nemůžu splnit žádné přání… A tak ráda bych to udělala! Šla s ním sáňkovat na Planýrku, anebo bychom jen tak bloumali brněnskou čtvrtí Černá Pole a koukali lidem do nazdobených oken. Jako tenkrát bychom si o nich vymýšleli legrační příběhy a smáli jsme se jim na celé kolo…

Dělám to dodnes. Počítám dny do konce roku a každý z nich si užívám. Těch nádherných dlouhých pět dnů až do Silvestra. Nevařím ani nenakupuju, protože zásoby jídla by vystačily do února. Když po svátcích odjedou děti a vnoučata, jen čtu nebo koukám na vánoční filmy s dobrým koncem.

A když mám výčitky svědomí z nedostatku pohybu, vyjdu za branku, projdu se lesem a vymýšlím si vánoční příběhy, které se mohly odehrát za rozsvícenými okny sousedních domků. Rozdíl je pouze v tom, že je mi o padesát let víc a ten zvláštní pocit volnosti a svobody si můžu dopřát, kdykoli se mi zachce. A to už není ono…

Hezké vztahy i mezi svátky vám přeje

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Všechno ať je jako v dětství, jen ten čas je nenávratně pryč. Dnes mají děti tolik hraček, že je to na,škodu..
Alena Tollarová
Já jsem nikdy ten pocit být doma sama nezažila, protože maminka, která se starala o mou postiženou sestru, tam byla pořád. Ale svoje kouzlo vánoční prázdniny se stromečkem v pokoji samozřejmě měly. Přeji Vám, paní Hanko, všechno nejlepší k narozeninám a těším se na fejeton.
Hana Švejnohová
Moji milí....vlastně spíš moje milé, děkuji vám všem za gratulace, myslím, že své letošní narozeniny opět zpracuji do dalšího fejetonu... Pointa bude patrně jasná: jsem ráda, že je to všechno zase za mnou... :-)
Zdenka Jírová
Také jsem vždy milovala ty dny mezi svátky a nejen jako dítě školou povinné, ale i v dospělosti. Dokonce máme společnou zálibu, dívat se do rozsvícených oken a přemýšlet o lidech, kteří za nimi žijí.
Danka Rotyková
Hezké počtení, děkuji. A také přeji dodatečně, paní Hano, vše nejlepší k narozeninám. Ty froté ručníky si živě pamatuji, také jsme je dostávaly se sestrami jako dárky. Dodnes mi slouží. A ještě k tomu období mezi Váoci a Novým rokem - to pro mne byl dar z nebes. Jako jediná jsem od Ježíška dostávala skicák plný čtvrtek na kreslení, pastelky, poté i vodové barvy. Zalezla jsem si trochu stranou a dala se do kreslení. Jen ojediněle jsem dostala knížku, tu jsem pak přečetla obvykle během prvních 2 dnů. Toto období je docela krátké, asi proto mi bylo vzácné. Pokud jsme mohli bruslit na rybníku před naším domem, pak takové prázdniny neměly chybu.
Marie Faldynová
My zase s bratrem jednou vyrobili "bugárnu" - sedačku, na které se dalo sjíždět po zasněženém svahu. Dneska bydlíme tak daleko od sebe, že společné zimní sporty skončily. Také já přeji k narozeninám vše nejlepší!
Jana Šenbergerová
Moje mezi svátky bylo určitě někde v koutě s knihou nebo pastelkami, jako dítě jsem zimu vůbec neměla ráda. Vaše mezi svátky jste opět popsala moc hezky. K vašim vánočním narozeninám vám přeji všechno, co vy sama pokládáte za nejlepší.
Zuzana Pivcová
Při předběžné přípravě fejetonu jsem ty narozeniny nějak překoukla. :-D Tak dodatečně, vše dobré a všechny dny tak krásné jako ty dny mezi svátky, které máš od dětství ráda.
Marie Seitlová
Také v tyto dny vzpomínám na své dětské Vánoce. Bydleli jsme v horách, sněhu hodně a zábavy venku také. Hanko, přidávám se ke gratulantům a přeji vše nejlepší.
Eva Balúchová
Tyto dny nás asi všechny vrací do mládí.Byly to dny plné sněhu,ledu,zimy a veselí.Lyže jsem našla ve sklípku po dědečkovi.Žádné bezpečnostní vázání jak mají mladí dnes.Provázky jsem si je přivázala k botám a sjížděla kopce.A nevím jestli znáte karosérky?To byla zase zábava z kopce po ledu.Včera se mne vnuk ptal jaká byla moje nejoblíbenější hračka.Trochu mě zaskočil,my jich moc neměli a hlavně jsme byli venku. Hanko,gratuluji k narozeninám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.