Kam na procházku na hory, když nechcete lyžovat
Cesta na Praděd. Foto: Michaela Bučková

Kam na procházku na hory, když nechcete lyžovat

25. 12. 2018

Ne všichni chtějí o vánočních prázdninách lyžovat, ani je celé prosedět u televize. Zde jsou tipy na zajímavé vycházky, při kterých lze spálit vánoční „cukry“.

Vyhlídka Tetín nedaleko Berouna
Tohle nejsou tak úplně hory, ale do kopce se stoupat bude. Nedaleko Prahy se můžete vydat na jednu z nejkrásnějších vyhlídek na Berounku a skály obklopující řeku. Najdete ji nedaleko Berouna v městečku Tetín. Dostanete se tam ze Srbska (od vlakového nádraží) po žluté a dále po modré. Jde se přes národní přírodní rezervaci Koda, což je malebné kaňonovité údolí. Modrá nás přivádí do obce Tetín, kde je k vidění zřícenina hradu, zámek a tři kostely. A jako bonus několik jedinečných vyhlídek na Berounku. Z Tetína se můžete vrátit stejnou cestou nebo pokračovat po modré do Berouna. Tam nevynechejte historické centrum města s vyhlášenou hamburgerárnou Black Dog či pivovar Medvěd nedaleko nádraží.  

České středohoří: Výstup na Lovoš
Krásný výhled na České středohoří nabízí čedičová dominanta Lovoš. Na vrcholu je horská chata (otevírací dobu mezi svátky si zkontrolujte na internetu) a vyhlídková terasa, ze které je krásný výhled: na Milešovku, Kletečnou, Ostrý, Hazmburk, Radobýl, Deblík, Plešivec, ale i památný Říp, Polabskou nížinu, Lovosice. Vydat se sem můžete z Lovosic, anebo také z Oparenského údolí. Čelovky s sebou pro případ, že byste na Lovoši zdrželi. 

Beskydy: Z Pusteven na Radhošť
Výstup na Radhošť je jedna z nejoblíbenějších tras v Beskydech. Je snadno dostupná a ne příliš těžká. Cestou se nabízejí výhledy do okolí, jde se kolem altánu Cyrilka, sochy Radegasta až ke kapli na vrcholu Radhoště. Tam i zpět je to 8 km a zdolává se převýšení 123 m. Kdo se na to necítí, může se projít jen po Pustevnách. Je to zimní království, kde se potkávají lyžaři s běžkaři. Každopádně si zde dopřejte zaslouženou odměnu: kyselicu nebo halušky v jedné z mnoha horských chat. 

Jeseníky: Z Ovčárny na Praděd
Sněhem pokryté jsou i vrcholky Jeseníků. Na Ovčárnu, která je výchozím bodem túry k Pradědu, nejvyšší hory Moravy, turisty vyvážejí autobusy. Odtud se jde čtyři kilometry do kopce na Praděd. Z vysílače, který je díky jeho 162 metrům vůbec nejvyšším bodem Česka, jsou za dobrých podmínek vidět Krkonoše i Tatry, v místní restauraci dělají borůvkové knedlíky i dobrou polévku. A rozlévají Praděd, bylinkový likér. Dětem vezměte boby, dolů se pak totiž dá sjet na nich (až na pár rovnějších úseků). Nejkrásnější je trasa při západu slunce, zahlédnout můžete třeba Dlouhé stráně, přečerpávací elektrárnu zakousnutou do krajiny, která byla vyhlášená jako největší div Česka. Každopádně děda Mrazík zde vládne pevnou rukou.  

Jizerské hory: Jizerka a okolí
Je to sice běžkařská trasa, ale vydat se sem můžete na libovolně dlouhou procházku. Samotná návštěva Jizerky, magické horské osady na hřebenu Jizerských hor, kde má „chatu“ miliardář Kellner, stojí za to. Je tu jen pár chalup, které stojí mezi rašeliništi v nadmořské výšce asi 800 metrů. Vydat se můžete směrem na Smědavu, která je odtud vzdálená osm kilometrů. Výborné jídlo nabízejí v Panském domě.  

Špindlerův Mlýn: K pramenům Bílého Labe
Udělejte si výlet do Krkonoš, třeba do Špindlerova Mlýna. I tady se obejdete bez lyží. Třeba když si naplánujete procházku k pramenům Bílého Labe. Tam a zpět je to 13 kilometrů. Trasa začíná v centru města, kopíruje modrou turistickou trasu, vede kolem sportovních atrakcí a lanovky na Medvědín. Na konci Špindlerova Mlýna, kousek od místa, kde se Bílé Labe vlévá do Labe, se můžete občerstvit v restauraci Myslivna. Bílé Labe se valí krásným údolím – oblastí zvanou Čertův důl - do Špindlerova Mlýna. Cestou zdolává obrovské kameny, voda zde vymlela malé bazénky, kde se lze na chvíli smočit v ostře ledové vodě. Kaskády, vodopády, tůňky vymleté valící se vodou, jsou zárukou, že vás tahle túra hned tak neomrzí. Připravte se na to, že po třech kilometrech se cesta začne zvedat, vede ovšem celou dobu po asfaltu a končí u Boudy u Bílého Labe.  

Krušné hory s výhledem na Teplice
Dalším z oblíbených horských míst na svařák a malou procházku je Komáří hůrka nad Teplicemi. Sem se dá vyjet autem, anebo lanovkou z Krupky. Na Komáří hůrce v nadmořské výšce 806 metrů, odkud je jeden nejkrásnější výhledů na Krušné hory, stojí horský hotel s restaurací. Odtud se dá vyrazit na procházku, která kopíruje červenou turistickou trasu, směrem na Cínovec. Cesta nabízí krásné výhledy na českou i německou stranu. Nerozšlapejte ale běžkařům stopu!  

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Že bych dala ten Lovoš? Byla jsem tam letos jen jednou. A rozšlapání běžkařské stopy tam nehrozí. Spíš se najdou v blátě stopy od divočáků.
Zuzana Pivcová
Vím, že ještě před nedávnem se hovořilo o tom, kterak hoteliéři zvažují, jak nalákat turisty do svých středisek v létě, když v zimě není sníh. Teď sníh je, ale bez lyží bych do hor asi nejela. Byla jsem jednou v životě v lednu v Mariánských Lázních, ale ve vysokém sněhu se tam nedalo moc chodit, zvlášť, když začal tát. A předloni, ještě s archivem, ve Špindlu, kde napadl přes noc sníh a částečně umrznul, jsem si musela v nouzi nejvyšší koupit ráno návleky na boty.
Karel Boháček
Já chodím na zcela neznímá místa a že je jich dost. Tam ani v létě nepotkám nohu.
Dana Puchalská
Ono šlapání v běžkařské stopě je bohužel dost běžný zlozvyk i na Šumavě. Přítelkyně má chalupu ve Zdíkově. A vím jak je z toho otrávená. Přitom cest pro pěší turustiku je tam víc než dost.
Jitka Hašková
Právě to doporučení chodit pěšky na Jizerce mě poněkud "nadzvedlo". Vím, co jsem si tam jako běžkařka užila s chodci. Napsaný zákaz chodit ve stopě úplně ignorují. Je to i na jiných místech v Jizerkách.
Věra Halátová
Ta cesta na Praděd je z té druhé strany, ne od silnice, kde šlape spousta neturistů. V létě už je to tam jak na rušné ulici ve městě. V zimě býval na horách zákaz vstupu na běžkařské tratě. Prošlápnuté stopy chodců nejsou pro běžky moc dobré.
Jana Šenbergerová
S dcerou jsme dnes byly jen za humny, ale byla to krása. V tom, co z lesa zbylo, intenzivně sněžilo a sníh pod nohama pěkně křupal. Protože už nemrzlo, přišly jsme domů úplně promočené, ale pěkně vyvětrané. Z uvedených tras znám jen dvě. Tu beskydskou a jesenickou. V zimním čase jen tu jesenickou. I když u nás o Vánocích sněží, běžkařskou stopu jsme ještě neviděli. Začíná tát.
Jitka Hašková
Nejhorší je, když chodci šlapou v běžkařské stopě. To je opravdu pro běžkaře horor.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.