Silvestr o samotě neškodí
Ilustrační foto: ingimage.com

Silvestr o samotě neškodí

29. 12. 2018

Velká společnost, hlučná zábavy, tanec, hodně jídla a pití, ráno trošku bolící hlavička. To je všeobecně vžitá představa, jak by měl probíhat poslední den roku. Když ho takto neprožíváme, někdy podléháme smutku a myšlenkám: Všichni se baví, jen já jsem sám. Jenže spousta lidí tráví Silvestr o samotě a v klidu záměrně. Užívají si to tak.

Obrázek single žijícího člověka vyššího věku, který neslaví Silvestr. To je v očích mnoha lidí symbol jakési životní prohry, něčeho, jak by skončit nechtěli. V mládí totiž mají poslední den roku spojený s bujarými oslavami, se spoustou pozvánek na akce, s představou, že úspěšný a oblíbený je pouze člověk, který neví, jakou nabídku na silvestrovský mejdan si v té přemíře všech vybrat. Když se náhodou stane, že mejdan neklapne a mladý člověk zůstane doma, je to často katastrofa. Přichází pocity: Nejsem oblíbený, nikomu se nelíbím, kamarádi mě nemají rádi, panebože, já snad budu poslední den roku s rodiči, no to nepřežiju!

Jenže, čím je člověk starší a prochází různými životními etapami, názor na způsob trávení posledního dne roku mění. Lidí, kteří záměrně Silvestr tráví doma, sami, v klidu, přibývá. Mnohdy jsou zváni do společnosti, k přátelům, ale omluví se, vymluví se, že už něco mají. Prostě proto, že je jim samotným dobře a už mají dost spojování posledního dne roku s oslavami. Někteří se už prostě naslavili dost.

„Naposledy jsme s manželem byli před dvěma roky na silvestrovské oslavě v našem kulturním domě. Nebylo to špatné, ale najednou jsme si oba uvědomili, že se moc nebavíme. Jídlo nám moc nechutnalo, pít už kvůli lékům moc nemůžeme. Tak jsem koukali, jak lidi tančí. Povídali jsme si se sousedy a vlastně jsme se těšili, až po půlnoci půjdeme domů,“ vypráví třiasedmdesátiletá Hana z Ostravska. Jenže jí připadalo, že Silvestr se přece musí trávit ve společnosti. Že by nebylo správné sedět doma u televize. Byli s manželem zvyklí do společnosti chodit, dříve mívali hodně kamarádů.

„Někteří kamarádi nám zemřeli, někteří jsou nemocní. Tak jsme si řekli, že tu tradici Silvestrů mimo domov změníme. Loni jsme ho poprvé s manželem trávili doma a vůbec to nebylo špatné. Nachystali jsme si dobré jídlo, pustili jsme si film, který jsme si předem zajistili, protože jsme nechtěli skončit tak, že budeme přepínat programy a nadávat, že na nich nic není. Bylo to příjemné a letos to uděláme také tak,“ popisuje Hana.

Její kamarádka tráví Silvestra single, protože žije sama. Její další bývalá kolegyně taktéž. Obě jsou tak zvyklé a vůbec nechápou, proč jim lidé říkají: tak proč nejste spolu, proč se vás nedomluví více osamělých a nesejdete se? „Proč bych se měla s někým scházet jen proto, že je poslední den roku?“ říká jedna z nich.

Bohužel, právě vžité předsudky spočívající v názoru, že být sám na Silvestra je jakási životní prohra, mnoho lidí přivádějí do nepříjemných situací. Svou samotou se trápí, i když jim vlastně osobně zas až tak moc nevadí. Jen podléhají všeobecnému názoru, že být sám a neslavit je divné. Právě Silvestr je tak paradoxně podle psychologů nejdepresivnějším dnem roku. Pro ty, kteří jsou z mnoha důvodů sami, ale i pro ty, kteří od něj očekávali perfektní oslavu, ale ve výsledku se při ní nudili, pohádali, příliš opili a podobně.

Podle údajů Českého statistického úřadu je 1. leden dnem, kdy lidé nejčastěji páchají sebevraždu nebo se o to pokusí. „V lednu nám na krizovou linku senioři volají poměrně často, zřejmě jde o to, že začíná nové období, ze kterého mají obavy,“ uvedla Dana Kroupová z krizové linky pro seniory společnosti Život 90. Psychologové se domnívají, že za to může i fakt, že se osamělým lidem takzvaně nasčítaly pocity z Vánoc a Silvestra. Zkrátka, že v nich počátkem ledna vrcholí frustrace ze samoty. Ano, lidé kteří samotu nesou obtížně, jsou mezi námi. Stejně však je mezi námi spousta těch, kteří jejich pocity vůbec nechápou. Silvestr je pro ně běžným dnem roku. Nijak ho neslaví, nijak ho neprožívají, nepřemýšlejí nad ním.

„Co jsem ovdověl, chodím spát o Silvestru před půlnocí. Nechápu, proč bych měl čekat na půlnoc, když jsem zvyklý každý den usínat po desáté. Já byl vždy spáč a vydrželo mi to. Akorát mě naštvalo, když mi volal syn v půl jedné a přál mi do nového roku. To jsem mu vynadal. Ale už pochopil, že si na silvestrovské rituály nepotrpím a mám klid,“ říká dvaaosmdesátiletý Břetislav. Pocitem osamělosti na Silvestra netrpí. „Vím minimálně o pěti lidech vyššího věku z mého okolí, kteří Silvestr berou jako naprosto běžný den podobně jako já. Není nic špatného na tom být sám. Já už si svoje odpil a oslavil za život dost,“ shrnuje.

samota Silvestr
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
judita lišková
S manželem jsme spolu přes 40 let a Silvestra jsme nikdy bujaře neslavili. V práci jsme mívali malé oslavy s kolegy a to plně postačovalo. Oba nesnášíme povinné veselí, řev, bouchání petard a lít do sebe skleničku za skleničkou... to není ono.. Trávíme tento den sami, zavoláme, či napíšeme přátelům, popřejeme si navzájem. Ani většinou nečekáme na půlnoc...prostě chováme se jako každý jiný den. Silvestr i 1.leden jsou pro nás dny jako každé jiné...příliš se za starým rokem neohlížíme, neřešíme, proč se něco nepovedlo a že jsme zase starší. Vždyť pohodu, klid, trochu zdraví si. můžeme přát kterýkoliv den v roce. A nějaká předsevzetí? Stačí se jen vyvarovat předešlých chyb a neklást si kdovíjaké cíle.
Dagmar Bartušková
Každý ať si tráví silvestra podle svých představ. Dávám přednost posezení s přáteli na různé párty, ale pokud to nevyjde, tak trávíme silvestra u mě doma. Nachystám chlebíčky, dám chladit šampáňo, pustíme telku nebo příjemnou hudbu a hlavně se dobře bavíme. :-)
Zdenka Jírová
Celý život jsme s manželem trávili Silvestra s přáteli, na chatě, v restauraci, někoho doma. Teď žiji sama a už několik let jsem na Silvestra sama a vyhovuje mi to. Moje přítelkyně, s kterými se během roku běžně setkáváme, jsou také rády doma. Ani jedna z nás není moc mobilní, tak se nám nechce se někdy po půlnoci trmácet domů mezi přiopilými mladíky.Zavoláme si, doma v pohodlí něco sledujeme v televizi či v rádiu a o půlnoci si trochou vína připiji na zdar toho příštího roku. Děti mi telefonují a přejí mi k novému roku, i já někomu zavolám a jsem spokojená.
Soňa Prachfeldová
Silvestra travime doma ,moji psi ho těžce snáší . O půlnoci si volame s detmi a máme letitý zvyk obejít vesnici a popřát si se všemi, které potkáme. A pak jsme dlouho vzhůru, osvěžení populnocni procházkou. A také se těším na novoročním odpolední proc hazku.
Libuše Křapová
Na Silvestra jsem doma ráda sama i s někým, podle situace. Nechápu paní Halátovou, která neustále něco řeší a k něčemu něco podotýká. Tady na íčku i v diskuzích na Seznamu. V novém roce přeji pohodu všem lidem dobré vůle s úsměvem v duši :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Moji přátelé mně pozvali na zítra na Sivestrovský pochod okolo Boleveckých rybníků- Je to trasa cca 11km a na Nový rok mně čeká obdobný pochod s Českými turisty. Snažím se po úmrtí mého manžela nebýt doma a s mojí nejlepší kamarádkou budeme na Silvestra doma, uděláme si chlebíčky, popíjeme šampíčko a zavzpomínáme na uplynul rok.
Eva Balúchová
Článek mě přiměl zavzpomínat na některé starší Silvestry.Taky byla velká společnost,hlučná zábava,tanec až do rána,jídlo,pití,prostě super.A velice nás bavili půlnoční přípitky a polibky.Takže každému přeji zábavu podle svých možností,užijte si poslední den v roce 2018 a šťastně vykročte do roku 2019.
Eva Balúchová
Na Silvestra chodíme každý rok s KČT na výšlap.K večeru přijdu dom,udělám si chlebíčky,je to moje oblíbené jídlo,alkohol nemusím.Spát půjdu až se mi bude chtít,třeba ve 22h.Žádnou oslavu neřeším.A na Nový rok bude doufám novoroční vycházka,to je pro mě nejdůležitější.
Ján Zábranský
Sú ludia, ktorý majú svojho Sivestra v iné dni.
Věra Ježková
O Silvestra jsem byla sama dvakrát, nebo třikrát. Jde o to, jestli je to pro člověka volba, nebo nutnost. V prvním případě je to v pohodě. Velké oslavy nemám ráda. Před mnoha lety jsem na jedné byla s kamarádkou. Vystupovali tam nějací umělci; vzpomínám si, že jsem dostala pusu od J. Štercla. Na rachejtle se ráda dívám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.