Víte či nevíte?
ilustrační foto: pixabay.com

Víte či nevíte?

30. 12. 2018

Vážení íčkaři,
vánoční svátky pominuly, a tak především většina žen si užívá zaslouženého a vytouženého klidu po tom každoročním shonu.
Co tak trochu zapojit mozek a zkusit si odpovědět na položené otázky. Víte, nebo nevíte? Zkuste, za nějaký den zveřejním odpovědi a vy budete zase o trochu moudřejší...

1. Kosmonaut Vladimír Remek byl první Čech letící do kosmu.Kolikátým národem byli Češi v kosmu? Byli druhým, třetím, nebo čtvrtým národem?

2. Jsme vnitrozemský stát. Nemáme žádné moře, proto: je reálné, že by Češi byli někdy zdatnými ponorkáři? A kdy?

3. Koloběžku velmi dobře znají malé děti a znali jsme ji i my. Dnes je opět v popředí mladé generace, ale i té starší, a to jako dobrý společník sloužící ke sportování. Proto: mohou patřit Češi mezi nejlepší koloběžkáře na světě, nebo je to vtip?

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Ivano, já myslím že je to opravdu dobré, myslím, že by vaše dcera měla být na vás pyšná, protože znalosti dnešní mládeže jsou v mnoha případech tristní a jim to vůbec nevadí.
ivana kosťunová
Hano, jen dávejte otázky dál. Já jsem si včera zkoušela vyplnit test, který dává moje dcera žákům sedmého ročníku jako pololetní písemku - z historie, hlavně Přemyslovci a dostala jsem trojku. Jen nevín, jestli je to po padesáti letech, kdy jsem ze školy venku výsledek dobrý nebo špatný :))
Jitka Hašková
Asi nevím a je mi to jedno.
Hana Nováková
Zuzko, věděla jsem 1. druhá jsem se nechytala a třetí jsem se smála. Píši to hlavně proto, že možná někteří mají zájem takto rozšířit své vědomosti. Nesoutěžíme o medaile ani o drahé ceny, jen zkoušíme, co známe a pak jsme rádi, že jsme o trochu chytřejší. A tak si myslím, v našem věku, by to mělo fungovat....
Zuzana Pivcová
Tak to je šok, to jsem se moc nepředvedla, zvláště s tím rakousko-uherským námořnictvem. Díky!
Hana Nováková
Protože je dnes poslední den v roce a někdo se již nemůže odpovědí dočkat,nebudu vás napínat a zde je máte : 1.Češi byli v kosmu po Sovětech a Američanech třetím národem 2.Ano, je to pravda Češi byli kdysi zdatnými ponorkáři a to v době Rakouského mocnářství. Mladé muže z Čech lákala především Rakousko-Uherská marina, se kterou se mohli podívat do světa. Třetina Rakousko-Uherské mariny se plnila českými jmény jako např. Hudeček, Holub, Strnad a další. Obyvatelé přímořských měst byli sice znalci moře, ale nebyli technicky zdatní. To Češi byli vyhledáváni hlavně pro tuto jejich technickou zdatnost v oblasti elektro, strojní, zbrojířství. Motorové ponorky byly v době 1. svět.války nevyzkoušenou zbraní. Češi pluli hlavně v ponorkách, které ochraňovaly pobřeží a přístavy, ponořovaly se jen na pár hodin,ale přišla doba, kdy musely plout i dále. V ponorkách byly neutěšené podmínky, nesnesitelné horko, těžko se udržovala hygiena, námořníci se vraceli s průjmy a jiným onemocněním, vyskytovali se i šváby a štěnice. Válečnými úspěchy se Češi zařadili mezi špičku námořnictva. Nejúspěšnější byl Zdenko Hudeček z Terezína – potopil nejvíc tonáží obchodních lodí, z válečných lodí jeden torpédoborec. Ponorky na hladině pluly 20km/hod, pod vodou poloviční rychlostí, byly hodně pomalé. Další Čech Karel Strnad se snažil potopit italskou loď, nezdařilo se mu, ale tato loď potopila jeho ponorku. Část osádky se zachránila na člunech, část zemřela a kapitán Strnad zasalutoval, zaklapl poklop a se zemřelými námořníky se jako správný kapitán potopil na dno moře. A těch osudů bylo daleko více, jako v každé válce... 3. I toto je pravda, Češi patří k nejlepším koloběžkářům.Je s podivem, že při jízde na koběžce spálíte o 30% víc kalorií než při jízdě na kole a procvičíte více svalů vč. zádových. Rychlost na koloběžce se u zdatných může pohybovat i okolo 40km/hod.Exituje mistrovství světa v jízdě na koloběžce a v roce 2012 se zúčastnili i reprezentanti ČR. Získali 11 bronzových, 4 stříbrné a 7 zlatých medailí. Mistr světa ve sprintu na 400m se stal Václav Barták, který i svým výkonem překonal dosavadní světový rekord.
Zdenka Jírová
1. vím, 2. nevím, 3. asi ano
Jana Šenbergerová
1. vím, 2. mám tip, 3. a proč ne?
ivana kosťunová
A jaké jsou ty správné odpovědi ?
Libuše Křapová
1. odpověď znám 2. tuším 3. nevím :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.