10 cestovatelských atrakcí, které stojí za to vidět. Třeba už letos
Jedním z netradičních cestovatelských zážitků je let helikoptérou nad Riem de Janeiro. Foto: CK SEN

10 cestovatelských atrakcí, které stojí za to vidět. Třeba už letos

9. 1. 2019

Projet Dillí na cyklorikše, projít se se lvy v Zimbabwe a prochodit Oslo po stopách detektiva Harryho Holea – čtěte o netradičních zážitcích po celém světě.

1. Bílou jachtou mezi dračí skály
Jednou z největších atrakci Vietnamu jsou dračí útesy Halong Bay, nechybí na seznamu UNESCO. Unikátní možnost, jak je poznat a objevit, představuje projížďka na bílé pronajaté jachtě: tropické moře, čerstvé krevety grilované přímo na palubě a kvalitní bílé víno. Dračí útesy Halong Bay se dají navštívit i během jednodenního výletu z Hanoje, ale mnohem větší zážitek je zůstat zde jednu nebo dvě noci.  

2. Sami na Velké čínské zdi
Mao Ce Tung prohlásil: muž, který nevystoupil na Velkou čínskou zeď, není skutečný chlap. A prý je to i jediná stavba viditelná z měsíce. Ani jedno, ani druhé není pravda, ale to jí nic neubírá na kráse. Procházka po Velké čínské zdi, spousta schůdků, úžasné výhledy a stavba, která ztělesňuje tisíce let čínské kultury, jsou nezapomenutelným zážitkem. „Doporučuji vyrazit z Pekingu velmi brzy ráno, vybrat si méně exponované místo a vyhnout se davům. Budete mít zeď jen pro sebe,“ říká cestovatel Jozef Zelizňák.  

3Po Dillí na cyklorikšách
Staré Dillí v Indii je samostatný vesmír jako vystřižený z absurdního filmu. Vstoupíte do chaotického labyrintu tohoto výjimečného místa, na cyklorikšách objevíte svět, co se nemění už stovky let. Je však nutné tvrdě vyjednávat a dopředu si dohodnout program (ale klidně se nechte vzít i do obchodu s tradičními korálky). Nejlepší je začít u mešity Jama Masjid, pokračovat úzkými uličkami k džinistickému chrámu a odkud na náměstí Chandni Chowk, kde jsou zajímavé trhy.

4. Na koních skalním městem Petra
Jeden z novodobých divů světa a perlu Jordánska můžete prozkoumat z koňského sedla. Po návštěvě všech top atrakcí této legendy Blízkého východu doporučujeme zdatným turistům treking k Aaronové hrobce. U hrobky bratra Mojžíše nebývá nával.  

5. Procházka se lvy
Procházka se psem je běžná věc. Už jste ale někdy venčili lva? To můžete zažít na Viktoriiných vodopádech v Zimbabwe. Nebudete litovat. Absolutní zážitek a dokonalé fotografie pro Instagram…. Lev je doopravdy velmi krotký a není se čeho bát. Přesto každému silně buší srdce.  

6. Grand Canyon v USA
Postavit se na okraj Grand Canyonu ve Spojených státech je úchvatný zážitek. Ale co se navíc projít po proskleném chodníku 1100 metrů nad řekou Colorado a podívat se na dno tohoto největšího kaňonu světa přes průhledné sklo? „Srdce buší tak, že chce vyletět z hrudi. Nebojte se, že se to proboří, chodník, který leží v západní části kaňonu, je stavěný na nosnost 747 letadel,“ říká Jozef Zelizňák.  

7. Sedm pláží na Kubě
Na Kubě vyrazte dále než jen do turistického ráje Varadero. Kromě Havany a dalších míst se vyplatí objevit i další krásné pláže rozmístěné po celém ostrově svobody. U města Trinidad u Karibiku je to pláž Ancón. „Playa“ Paraíso se nachází na ostrově Cayo Largo, playa Esmeralda leží u města Guardalavaca. Hlavním mottem Kuby je užívat si života, tak do toho.  

8. Vrtulník v Rio de Janeiru
Nikde jinde nemáte důvod překonat strach z letu vrtulníkem a podívat se na město shora. Od tohoto dne budete závidět ptákům. Vrtulníky startují z místa pod vrcholem Cukrové homole a na výběr máte od krátkých letů, v rámci kterých obletíte homoli i sochu Ježíše Krista, až po hodinové lety nad celým regionem.  

9. Síň slávy v Torontu
Fanoušci hokeje se musejí v kanadském Torontu zastavit v hokejové síni slávy. I Česko a Slovensko v nich má své zástupce – Dominika Haška, Stana Mikitu a Petera Šťastného. Vkusně zařízená expozice v centru Toronta a slavný Stanleyův pohár zde rozbuší srdce každého fanouška. Mají zde patnáct výstavních síní a 5000 m2 lásky k hokeji.  

10. Jo Nesbø a jeho Oslo
Milovníci norských detektivek se v Oslu mohou vydat po stopách svých románových hrdinů. Začít je možné na ulici Sofies gate, kde bydlel Harry Hole, podíváte se do luxusní čtvrtě Holmenkollen k jeho milované Ráchel. Na večeři se můžete zastavit u Schrødera, kam se do překvapivě příjemné hospůdky chodil Harry Hole opíjet.    

cestování
Hodnocení:
(3.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
No nevím ve starém Dilí je stejný hluk , zápach a tlačenice jako v ostatních indických městech a řidiči, kteří nerespektují žádná pravidla. Skutečně jen pro otrlé.
Eva Mužíková
Mně jen chybí informace, kolik by taková dovolená stála. ...to jen tak na okraj. Vzhledem k tomu, že mám velké resty v poznávání naší zemičky, investovala bych raději tímto směrem..
Věra Ježková
Zajímavé nabídky. Ale nejsem dobrodruh. Kdybych mohla cestovat, vybrala bych si Oslo i s kusem Norska.
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko ze Strakonic od Hanky R. to nemáš daleko do Plzně. Ráda tě uvítám i s manželem, provedu tě nejen Plzní, ale můžeme zajet i do okolí. Jen musíš napsat co nejdříve abych náhodou nebyla v zahraničí. Mám letos naplánováno asi 5 destinací.
Hana Rypáčková
Elenko, jste s Honzou vítáni. Udělejte okružní cestu přes přátele na íčku...Těším se na vás...I kdo další...
Jana Baloušková
Tahle nabídka měla přijít asi před 40 roky. Tehdy jsme mohli jen do lido-demo států a ani jsme na dalekou cizinu neměli prostředky. Souhlasím s tím, že bychom měli poznat hlavně Českou republiku, je tu mnoho nádherných míst, které nepoznají ti, kteří dovolenou tráví pouze v cizině. Moje kamarádka Anuš celý život létá nebo jezdí k moři. Šumavu, Krkonoše, Kokořínsko, Vysočinu.... neviděla a nikdy tam nechce. Co bych tam dělala?? Říká.
Jana Baloušková
Tahle nabídka měla přijít
Alena Vávrová
Elenko, ke mně jsi pozvaná ;-).
Elena Valeriánová
Moravské Toskánsko, Máchovo jezero, Šumava, Sněžka, Lysá hora, Znojmo, Strakonice, Praděd, České středohoří a Praha ... a další místa, která bych chtěla ještě vidět. A třeba opakovaně.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavé ale...Petru v |jordánsku jsem zvládla pěšky, od autobusové zastávky až na konec Skalního města. Na Kubě jsem byla sice 2x, ale jen na Varaderu. Dračí útes ve střední části Vietnamu jsou úžasné ale poznávačku, kterou jsem absolvovala od severu na jih bych už nedala.Bylo to velmi náročné. nejvíc vzpomínám na báječné snídaně kdy jsme si kupovali jídlo přímo na ulici.A nikdo neonemocněl. V Riu jsem nebyla, jen v brazilské Fortaleze a do Ria bych musel ještě letět cca 2 000 km. Bohužel ale jsem nikdy nebyla na Řípu či jiných horách. Např. Beskydy jsem poznala díky íčku a taktéž i Jeseníky. Musím více poznávat svou zem, co je platné, že létám každoročně na Gran Canarii když neznám ani pořádně Šumavu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.