Hledá se kamarádka
Ilustrační foto: ingimage.com

Hledá se kamarádka

11. 1. 2019

Přátelé mají v našem životě důležité místo. Sdílí s námi radosti, starosti, pomohou v nesnázích. Stává se, že z našeho života odejdou. Můžete si však najít nové.

V dětství se navazují kontakty snadno. Ve škole má každý spoustu kamarádů a známých, kteří se nám ale postupně s přibývajícími léty ze života vytratí. Zůstanou jen ti nejvěrnější. Jenže stačí kolikrát málo a i ta nejlepší kamarádka se vám může z nějakého důvodu vzdálit nebo odejít úplně. Ve zralém věku se pak důvěrní přátelé hledají podstatně hůř. Býváme opatrnější, k emocím se přidává rozum, více si vybíráte a zakládáte si na podmínkách přátelství. I když najít v dospělosti kamarádku není jednoduché, jde to. Zkuste naše tipy:   

Buďte aktivní. Když se po příchodu z práce uvelebíte doma na gauči u televize a budete čekat, že si vás někdo najde, zřejmě se nedočkáte. Musíte mezi lidi. Ideální je začít sportovat. Pokud to vezmete vážně a budete chodit pravidelně, máte šanci potkávat stejné lidi. Od úvodní konverzace pak získáte možnost posunout se někam dál. Pokud nejste sportovní typ, nelamte věci přes koleno a věnujte se tomu, co vás baví. Zkuste se zapsat do kurzu angličtiny, vyšívání nebo fotografování – zkrátka tam, kde máte šanci potkat lidi se stejným zaměřením.

Zapátrejte v paměti. Vylovte staré diáře, projeďte internet, připojte se na sociální sítě, třeba populární Facebook nebo Instagram a další. Dnes není tak těžké někoho vypátrat. Třeba jste si kdysi rozuměla s nějakou kolegyní v bývalé práci, ale pak se vaše cesty rozešly. Zkuste ji oslovit a připomenout se. Když jste si tenkrát rozuměly, třeba budete mít kde navázat.

Nestyďte se. Zkuste oslovit lidi, kteří vás nějakým způsobem zaujmou. Může to být třeba v čekárně u lékaře, ve vlaku nebo třeba ve fitku na cvičení. Zkuste prohodit cosi o počasí, nebo pochvalte kabát či kabelku. Odvážnému štěstí přeje, tak se nestyďte, vždyť přeci o nic nejde. V nejhorším se setkáte s nezájmem.

Pořiďte si psa. Nejlépe nějaké milé roztomilé plemeno, co moc neštěká a nekouše. Zvířátko vám bude dělat společnost, ale hlavně vám umožní dostat se do početné „pejskařské“ komunity lidí, kteří se pravidelně schází při venčení.

Nevzdávejte to. I když se vám zdá, že na světě už žádná spřízněná duše není, snažte se neuzavírat se před okolím. Buďte otevřeni novým příležitostem. Využijte každé možnosti dostat se „mezi lidi“.

 

Eva Šarfová pro portál i60.cz

 

 

 

aktivní senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Měla jsem napřed kamarádky ve škole, po přestěhování na druhý konec Čech to pro mě byla malá tragédie. Pak jsem měla velkou kamarádku na střední a druhou na vysoké škole. Ta první již před skoro 10 lety zemřela a ta druhá zůstala v jižních Čechách a má zcela jiný život. Kamarádku mám jen ve své sestře. Kromě pár dobrých známých, s kterými se občas ráda krátce vidím (včetně těch z i60), už nikoho nehledám. Vlastně mi u mnohých lidí stačí jen vědomí, že jsou.
Danka Rotyková
Já si také myslím, že najít nové přátele je pro seniory už těžší. Neříkám, že je to nemožné. Máme své rodiny, prožíváme se všemi dětmi jejich radosti i starosti. A některým už nezbývá mnoho času na přátelství zvenčí. Píši o své kamarádce, která se dosud obětovala rodině své dcery natolik, že už neumí žít také pro sebe. Je mi to líto, i tak ji stále považuji za svou kamarádku, ale moc mi chybí její společnost. A pejsek? To je i zodpovědnost. Kdo by se o něj postaral, když bych onemocněla?
Rentierka xx
Snad každý touží mít dobré přátele. ale v této době je to malinko těžší. Když umíme slevit ze svých nároků, tak se to podaří. Také jsem si pořídila pejska. Je to úžasný tvor, jen je škoda, že ve svém bydlišti moc pejskařů není. Pani Hana Rypáčková mně mluví z duše.
Marie Doušová
Najít nové přátele , v tomto věku , už není lehké.Můj nejlepší kamarád je pes a pak kamarádka a sestra. Známých mám dost,ale pravé kamarádctví už to není.
Hana Rypáčková
Aleno, přátel na posezení mám dost, ale na mé vandrování už ne, tak chodím se psem.Ta pondělní parta od devíti do dvanácti, jen chodí pro kondici, povídají, ale ženou ... Já odbočuji, zkoumám, co je za tím vrškem k vidění, vracím se, fotím a měním směr podle svého. Tak nejraději jdu s Vendou, ten mě chápe. Ano, pes je dobrá partie, přes psa jsem získala přítele, s kterým si rozumím.Mám kamarádku psí mámu , ne že spolu venčíme, spíš někam zajdeme na pokec a skleničku,ale můžeme , když se nám chce. Problém je, že přátelé umírají, onemocní, a stejně mi nenahradí ztraceného manžela. Přátelé z íčka jsou prima. Stejně ale s kým se stýkám víc, ten je mi milejší. A něco společně prožívat.Taky to tak máte? Na dálku udržovat přátelství, je těžší.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zásluhou portálu i60 jsem poznala řadu lidí, které bych bez něj nikdy poznat nemohla.A to nejen virtuálně, ale i osobně. Proto fandím společným setkáváním a věřím, že i letos se všichni kdo máme zájem sejdeme.I bez pejska mám řadu přátel, kamarádek a to už ze studií, práce a dalších aktivit.A portál íčko nám seniorům v hledání dalších známých pomáhá. Za to patří jeho provozovatelům můj velký dík
Soňa Prachfeldová
Domnívám se, že jsem též komunikativní, zájmů a zálib mám až moc, časté vysedávání s kamarádkami by ani nešlo. Mám pár dobrých přítelkyn, s kterými se nemusím pořád vidět, ale přesto o sobě víme,spolu vyjedem, když se nám chce, třeba i na pár dní dovolené. Zajímavé je, že v místě bydliště někteří nemohou najít přátele a hledají je ze vzdálených končin. Je to asi tím, že když se lidé víc znají, tak také víc o sobě vědí a pak je to k sobě netáhne. Pes je báječný kamarád, kdo má možnost, vřele doporučuji . A jak říká Ája - je dobré mít pár dobrých známých, v partě je to veselejší. Dobrá kamarádka z nebe nespadne. Íčko je jedinečná seznamka přátelství, pokud si íčkaři sednou , pak si spolu i sednou :-)
Dagmar Bartušková
Seznamuji se snadno, jsem komunikativní. Aktivitě se meze nekladou, při nich poznávám prima lidi, se kterými ráda posedím za jedním stolem. Nedělá mi problém někoho ve vlaku, metru, výtahu aj. oslovit. Není třeba mít nutně kamarádku, stačí mít alespoň nějaké dobré známé. Pořídit si na stáří psa - to je rada pod psa. :-(
Alena Várošová
Pokud si najdete kamarádku s kterou si budete rozumět,je to nádherná kombinace.
Alena Várošová
Pokud si p.Slavíková pořídíte psa,musíte počítat s tím,že bez psa se nehnete,když Vám jej nebude mít kdo hlídat.Už jenom ,že se vzdálíte,pes bude tesknit.Ale na druhé straně pokud netoužíte po cestování,ten pes Vám nahradí kamaráda/dku a dá Vám tolik lásky ,které Vám není schopen dát nějaký cizí člověk.Mohu se mýlit,vím to z vlastní zkušenosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.