Soutěž pro nováčky:   To nevymyslíš!
ilustrační foto: pixabay.com

Soutěž pro nováčky: To nevymyslíš!

12. 1. 2019

Po delší úvaze jsem se rozhodla napsat svůj  životní příběh,  který mnou hluboce  otřásl a trvalo 3 roky, nežli jsem byla schopna vnímat svět jiným očima .

Před více jak 30lety jsme se s manželem rozhodli k adopci malé holčičky, již biologická matka ihned po porodu dala k adopci, biolog.otec neuveden. Dívenka ( říkejme jí Jana) nám dělala samou radost. Vystudovala vysokou školu technického typu .Oba s manželem jsme taky vysokoškoláci, vše bylo super, dmuli jsme se pýchou .Postupně jsme zjišťovali, že její nápadníci jsou "divní". Jeden byl 2x starší nežli ona, další zase mladší, jen se základním vzděláním, další ženatý, ...Do žádného vztahu jsme jí nemluvili, měla od nás auto, nestrádala a my ji bezmezně věřili. Jen moje matka občas pronesla na její adresu připomínku a my jí samozřejmě nevěřili. 

Jana se vdala, předtím bylo ale dusno z naší strany (rodina byla souzena za návykové látky, jiné etnikum). Jana si koupila  před svatbou rodinný domek na hypotéku .Ustoupili jsme jí ve všem. Jana chtěla v domku nová okna, financovali jsme je, chtěla nové topení, financovali jsme je apod.

Ze vztahu se narodila malá vnučka (říkejme jí Janička)

Když byl Janičce 1 rok, přišel rozvod. Dcera Jana v tomto období jezdila na výlety??, sportovala ?? a my hlídali malou. Najednou se u nás objevila s novým přítelem - její nová podpora. Prý nemá rodiče, nemá kde bydlet, veškerý majetek měl v jedné igelitové tašce , prý hodně cestoval- Polsko, Německo, Švédsko?? apod. Překvapení z naší strany nebralo konce a dozvěděli jsme se, že Jana o tátovi ( byl po těžkém infarktu )tvrdi- toho stejně klepne a mámu dá do blázince.

Nakonec jsme zjistili, že nový vyvolený měl problémy se zákonem (krádeže, drogy,násilí,propagace fašismu, naprostá ignorance vzdělání, bezdomovec, ale rozhazoval tisíce korun!!!!! během jeho návštěvy u nás, vlastně  jsme se obávali cokoliv říct, protože byl agresivní.Dcera nám jeho  identitu tajila, asi věděla proč.

Po výměně názorů vyvrcholila situace. Jana domek prodala, s námi přestala komunikovat a díky svému novému idolu ani komunikovat dosud  nechce, vnučku nesmíme vidat.Odstěhovala se více jak 100km vzdáleného města s věznicí.Bydli v paneláku.

Snažili jsme se přes bývalého zetě vídat vnučku, ale to se dařilo asi 19 měsíců. Stálo nás to skoro 200 tisíc Kč( platili jsme jemu a Janičce  výlety, auto, aby mohl vnučku přivézt, půjčku 25 tisíc Kč odmítá vrátit, oblečení pro malou, hračky,..). O peníze nejde, ale o nějakou rozumnou komunikaci. Např.Janička zpívá písničku - Moje milá mámo, já Tě ráda mám, já Ti číro udělám,.. Hrozná legrace. Při pohledu na foto z jejího pokojíčku, kdy stěnu zdobí černé lebky, mi běhá mráz po zádech .Malá vyrůstá v patologickém prostřední a nemáme síly vzhledem k našemu věku  cokoliv změnit.

A přání  bývalého zetě k  novému roku: " jste fakt ubohý ".

Takže jsme nakonec veškeré vztahy ukončili.

Obraceli jsme se na odborníky, chtěli jsme zjistit, v čem jsme pochybili. Všichni nám odpověděli stejně, tak jsme se dle toho zařídili. 

Není to jednoduché, ale musíme žít a radovat se z toho, že jsme soběstační a zdraví nám zatím slouží.

Vyvstává otázka, zda adopce ano či ne. Kdybych věděla, co mě čeká, váhala bych. Na druhou stranu jsme prožili skoro 30 let pestrého života a to z mysli nevytěsníme, doufáme, že ani Jana ne.

 

 

 

Soutěž pro nováčky II.
Autor: Eva Hynkova
Hodnocení:
(4.5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Věřím, že to je skutečný příběh, ale těžko si my ostatní umíme představit, co vše pod ním je - jaké city, obavy atd. Dnes by vám jistě kterýkoli rodinný poradce snadno řekl, co mělo být jinak, ale nemá cenu to nyní rozebírat. Důležité je, že jste (doufám) od celé věci citově vzdáleni natolik, aby vám nevadil v každodenním životě. Vždycky říkám, že stáří je zrovna tak autentické období života jako třeba dětství nebo dospívání. Že si ho máme užít (v převážně pozitivním módu) a poprat se s překážkami, které nám stáří neustále klade. Tak mnoho štěstí přeju alespoň s tříletým odstupem.
Hana Šimková
Známá adoptovala cikánečku. Do 15 let byla vzorná a dělala jim radost. Pak zvítězily geny, chytla se party cikánů. Svoje adoptivní rodiče vykradla, skoro přivedla na m izinu. Známá to neustála a oběsila se.
Eva Hynkova
Děkuji vám všem za slova pochopení i snahy nalézt řešení . Zlom v chování dcery ovlivnil porod a manželství, do kterého pospíchala. Odmítá komunikacia (v poslednim doporučeném dopisu co nám napsala nám vyká ). Je pod vlivem muže, který má kriminální minulost a nevím, zda v tom nejsou i drogy. Byla bezproblémová, šikovná a milovala zvířata, která nyní nesnáší, je Ing. chemie. Je toho více na co neznáme odpověď .
Jarmila Nedvídková
Paní Evo, již potřetí se vracím k vašemu příběhu, který člověk nevymyslí, ale musí prožít. V nitru cítím vaši bolest, tíhu myšlenek na vnučku a dceru. Mé přání pro vás a manžela, mít sílu a nacházet radosti života tam, kde to lze. Nevím jak se projevovala dcera jako dítě, ale někde musel nastat zlom, kdy v ní něco, někdo, situace, vyvolalo to, jakou životní cestou se ubírá a jak se k vám chová. Já osobně bych zkusila najít příčinu tohoto momentu. A také hlavně toho, proč se vám tohle děje a pročistit tyto negativní energie. V dnešní době jsou takové možnosti, aniž by dcera byla u toho. Přeji jen lásku a naději.
Zdena Proboštová
Bývalý zeť to naznačil, když budou prachy, bude i vnučka (možná to neřek tak napřímo) zanedlouho s takovou taktikou možná přijde i dcera. Nesmíte dát najevo, že ji chcete vídat za jakoukoliv cenu - stanete se vydíratelní a věřte prachy budete potřebovat, až nebudete moci.
Marie Faldynová
Je mi líto, že po 30 letech péče o dceru máte takovéto starosti. I já bych o vnučku "bojovala" tak, aby se ukázalo, zda jsou rodiče schopni se o ni postarat. Mohli by jí dát do péče jiné rodině, třeba i vám, pokud najdete odvahu znovu podstoupit riziko výchovy dítěte po takové zkušenosti.
ivana kosťunová
Ty zrádné geny ! Na druhou stranu, i u vlastních dětí nemůžete předpokládat, po kom z kterého kolena , zdědí geny určující jeho povahu. Netroufla bych si v tomto případě radit. Jedno je jisté-peníze to nevyřeší. Přeji vám hodně energie, a hodně hezkých chvil prožitých ve vzájemném porozumění.
Zuzana Pivcová
Vůbec Vám podobnou situaci nezávidím a ani se moc do ní neumím vžít. Na jednu stranu nechcete dceři nijak uškodit, na druhou si přece nemůžete nechat vše líbit.
Hana Nováková
Říká se, že se nevyvedou děti vlastní, natož cizí, ať už rodiče dělají co mohou. Ale v tomto případě mohou hrát roli i geny biologické matky, které se asi těžko vytěsní. Je mi vás líto, život jste věnovali jednomu opuštěnému dítětí a ve stáří jste čekali podporu a hlavně vnoučata, ale ono je to všechno zcela jinak. Myslím, že by se určitě dala zapojit sociálka a taky, ze zákona jako prarodiče máte nárok vídat své vnouče. Zkuste právníka a se žalobou na dceru to dát k soudu. Třeba se rozkryjí další věci při šetření a věci se dají do pohybu. Přeji vám hodně štěstí pevné nervy a zdraví. A za sebe poděkuji, za vaše rozhodnutí dát život v úplné rodině plné lásky jednomu opuštěnému dítěti. Ne každý by měl odvahu toto rozhodnutí udělat....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.