Tupírování vlasů. Užitek nebo přežitek?
Ilustrační foto: ingimage a pinterest.com

Tupírování vlasů. Užitek nebo přežitek?

18. 1. 2019

Natupírovat, upravit do tvaru a pak silně nalakovat. Hodně silně, aby se nepohnul ani vlásek. Ženy vyššího věku si velmi dobře pamatují na dobu, kdy bylo žádoucí mít objemný účes.

Později, když přišly do módy účesy spíše ležérní, rozcuchané a přirozeně působící, se tupírování pro mnohé stalo terčem posměchu. Nyní se však vrací do módy.

V časopisech pro děvčata se objevují rady, jak na něj. Sice se už pomocí této metody nevytvářejí účesy připomínající přilby, ale cílem spíše je docílit, aby účes byl objemnější. Zkrátka, by to vypadalo, že vlasů je víc, než ve skutečnosti je.

Chytit pramen vlasů, natáhnout ho a přejíždět po něm úzkým hřebenem, až zkrepatí a začne připomínat vlněný chomáč, který odstává od hlavy. A pak ho pěkně zpracovat do účesu. Do drdolu nebo vlasy prostě urovnat a silně nalakovat. Tak to bylo tupírování. Dámy, které se parádily v šedesátých  letech vědí, že bylo naprosto běžné. Stačí si vzpomenout na slova jedné z písniček populárního muzikálu Starci na chmelu: Tupíruj si dívko vlasy, bez ohledu na počasí, tupíruj se, neznej bratra, vyžeň účes na tři patra…. Pamatujete?

A k tomu se podívejme na účesy hereček, zpěvaček a známých žen, které byly na vrcholu kariéry v šedesátých letech. Natupírované vlasy nosila Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Eva Pilarová. A co teprve zahraniční známé ženy, ty byly velkou inspirací. Natupírované perfektně upravený účes měla vždy Jacqueline Kennedyová, další tisíce žen se snažily okopírovat natupírovaný drdol Brigitte Bardotové.

Jsou ženy, které u tupírování zůstaly, i když se trendy měnily. V mládí si na tento styl úpravy vlasů zvykly a mají pocit, že jich tak mají více, že jim takový objemný účes sluší. Jiné na tu dobu vzpomínají s úsměvem, účesy jejich mládí jim připadají směšné a nyní nosí účesy, které působí přirozeně, vzdušně. Faktem však je, že tupírování je jedním retro trendů, který se vrátil. A tak se dají na ulici nyní potkat děvčata s vyčesanými culíky, které jsou pořádně natupírované nebo s drdoly ve stylu Brigitte Bardotové. Další ukázka toho, že módní trendy se často vrací.

Ostatně, metodu tupírování už používali kadeřníci před stovkami lety, velmi často například v době vlády Marie Antoinetty, kdy bylo v módě nosit obrovské objemné účesy. Tak proto není důvod stydět se za kreace, které jsme nosily na hlavách v mládí, ať už šlo o léta padesátá, šedesátá, sedmdesátá nebo třeba osmdesátá. Však ony je jednou zase dívky budou nosit.

vlasy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Baloušková
Často potkávám u nás paní s natupírovaným drdolem a spoustou sponek, zvaných perka. Myslím, že tento účes nosí asi 55 let. Zamrzla ve svých 15 letech a netuší, že je pro okolí směšná. Nevidím, že by si mladé dívky tupírovaly vlasy, 99% jich nosí dlouhé rozpuštěné vlasy, jsou všechny stejné, jak přes kopírák.
judita lišková
V mládí jsem měla divokou těžkou hřívu, maminka mi nechala udělat trvalou, aby vlasy zkrotly. Stejně jsem je do drdolu trochu tupírovala...a toho laku na vlasy, kterého jsem spotřebovala. Takový účes klidně vydržel i několik dní. Dnes nosím uzel a tupíruji taky...přestože mám vlasy pořád dost husté, jsou už slabší a jemnější . Nemyslím, že se tupírováním...pokud je dobře provedené...vlasy nějak moc poškozují. Horší je určitě žehlení, kulmování, ba i časté barvení..
Věra Ježková
Jak já jsem si, holka hloupá, ničila spoustu let vlasy tupírováním a lakováním. A natáčením na noc – aby to pak celý den stejně nevydrželo. Jednou ráno jsem to nestihla a přijela jsem na fakultu do Brandýsa „neučesaná“ – vlasy jen protažené hřebenem. Po všeobecné chvále, kterou jsem sklidila, jsem se tupírovat přestala.
Jana Slavíková
Překládaný natupírovaný drdol a 56 sponek. V pátek před plesem ke kadeřnici, ve středu hodinu rozčesávat, umýt a v pátek nanovo. A tak dál, celou plesovou sezonu. Dnes na to vzpomínám s úsměvem a vůbec se mi nestýská :-)
Eva Mužíková
Tupírovala jsem se už od roku 1960 na střední škole, to jsme se spolužačkami využívaly přestávek. Vzhledem k tomu, že mám jemné vlasy, tupíruji se dodnes.
ivana kosťunová
Kdeže loňské sněhy jsou- tupírovaly jsme ostošest. Naše sousedka nosila drdol, jehož základem byla tvrdá vánočka a okolo byly omotané natupírované vlasy. Vždy mě to fascinovalo a chtěla jsem to taky nosit místo culíků. Vzhledem k mým cca 11 letům se mi to nepodařilo prosadit. :))
Zuzana Pivcová
Tupírování bylo v našem mládí velká móda (viz píseň ve Starcích na chmelu). Já jsem jí však nepodlehla, protože jsem nosila hladký účes s ofinou - Kleopatru. Vlasů jsem tehdy měla hodně a držely. Rovné vlasy mikádo jsem měla i později a pak už jen čím dál kratší sportovní střih z čím dál slabších a nekvalitních vlasů. O tupírování jsem si myslela, že vlasům škodí, protože se zamotají a při rozčesávání vytrhávají. Jenže mnohé z těch, které se tupírovaly, mají narozdíl ode mne pěkné vlasy dodnes. Je ale ještě možné připomenout, že se do tupírovaných drdolů vkládaly vlasové či jiné vycpávky a navrchu se nosily příčesky. Ty jsou k poznání i na zdejších fotkách. Nosily je i zpěvačky Kubišová, Vondráčková a další. Asi se ta móda opravdu vrací, protože v kavárně v jednom OC je mladá prodavačka, která má účes natupírovaný do vysokánského kuželu.
Věra Halátová
Tupíruje se pořád. Jasně, že to, co má na hlavě sedmdesátka, nebude nosit šestnáctka.
Danka Rotyková
Jo, taky si pamatuji tupírování, ale ne na mé hlavě. Moje hladké, rovné a dobře promaštěné vlasy si i v mládí dělaly co chtěly, t.j. po hodince dvou se narovnaly. Časem jsem se s tím smířila. Kdybych si mohla v dalším životě vybrat, chtěla bych více sebevědomí a husté vlasy, opět bez tupírování.
Zdena Proboštová
Na kadeřnických soutěžích se tupíruje pořád, sice ne tak jako za našich mladých let. Ale teď i já (pokud zrovna nejsem po ostříhání) si je natupíruju, protože potvory prořídly :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.