Kam vzít děti na pololetní prázdniny?
Na vrcholu sjezdovky stojí Stezka v oblacích. Foto: Dolní Morava

Kam vzít děti na pololetní prázdniny?

24. 1. 2019

Děti finišují ve škole s písemkami a za chvíli dostanou pololetní vysvědčení. Pak je čekají krátké pololetní prázdniny. Zde přinášíme několik tipů na rodinné areály, kde můžete děti nebo vnoučata odměnit za pěkné vysvědčení lyžováním.

Nejdokonalejší: Dolní Morava
Nedaleko Šumperku a Králík leží velkoryse zrekonstruované středisko Dolní Morava. Mají tu více než 10 kilometrů sjezdovek, dětský ski park s lyžařskou školou, freestyle zónu, bobovou dráhu či skialpové centrum. Je tu možnost večerního sáňkování, jízdy rolbou a malebné okolí zve na výšlapy na sněžnicích, skialpech či běžkách.
Třešničkou na dortu je Stezka v oblacích, kde si můžete dopřát procházku v oblacích s výhledem na zasněžené kopce. Jedinečnou vyhlídku si navíc můžete vychutnat z prosklené panoramatické restaurace Skalka, která je novinkou letošní sezóny. Pokud přinutíte děti brzo vstát, vezměte je na akci První stopa. Každou sobotu a neděli zde od půl osmé do půl deváté nabízejí jedinečný lyžařský zážitek. Nejvýše patnáct lidí má možnost "pokřtít" zasněžený svah. K dispozici je navíc instruktor lyžování s potřebnými radami. Zakončit první stopu pak můžete na bohaté snídani v některé z restaurací.

Nejblíže Praze: Chotouň
Lyžovat se dá i nedaleko Prahy a to v Chotouni u Jílového. Místo ocení především rodiny, pro které je k dispozici výukové hřiště, zpomalovací talířový vlek a v neposlední řadě mírný svah. Každý rok tu lyžují skoro do dubna a to díky zásobám sněhu. K dispozici tu jsou lyžařům tři vleky o délce 300 a 250 metrů. Pak tu mají i malý dětský vlek (má jen 120 metrů). Tratě jsou mírné a díky zasněžování se tu lyžuje, i když to vypadá, že v Praze začalo jaro. Vleky jsou v provozu 12 hodin denně, od devíti ráno do devíti večer - svah je vybaven osvětlením pro večerní lyžování.

Český Monínec alpského střihu
Široká sjezdovka obsluhovaná sedačkovou lanovkou, moderní apartmány i restaurace alpského střihu – takové je lyžování na Monínci, v lyžařském středisku. Leží na České Sibiři, která se zvedá asi 80 kilometrů od Prahy směrem na Tábor. Zdejší lanovka překonává převýšení 200 metrů a je dlouhá 1,2 kilometru. Je to pěkné lyžování, a tak tu bývá o víkendech docela plno. Vyrazit se sem dá i na večerní lyžování – celá trať je osvícená, nechybí dětská školička ani snowtubingová trať. Z vrcholu se můžete za dobrých sněhových podmínek vypravit na běžky.

Nejlepší pro malé děti: Lipno
Okolí naší největší vodní nádrže Lipno na Šumavě je rájem pro rodiny s dětmi i v zimě. Lyžuje se zde na dvanácti kilometrech sjezdovek, které jsou spíše mírnějšího střihu. Obsluhují je tři sedačkové lanovky. Naleznete zde rozlehlé výukové hřiště, kde děti bezpečně naučíte základům lyžování. Je tu malý dětský vlek a tři pojízdné koberce. Jeho výbavu tvoří kolotoč, pohádkové figurky a jiné atrakce pro lepší motivaci k zatáčení při prvních obloučkách. Je svého druhu největší a nejlépe vybavené v Česku, přístupné i při večerním lyžování. Mezi lyžováním lze také vyrazit na stezku v korunách stromů. V mrazivém období se na hladině jezera se udržuje 10 km dlouhá dráha pro bruslaře. Po lyžování je možné vyrazit do Aquaworldu.

Nejmilejší: Annaberg v Jeseníkách
Patnáct kilometrů od Bruntálu ve vesnici Andělská Hora leží malý rodinný areál Annaberg. Páteří areálu je dvoukotva, která za dobrých sněhových podmínek obsluhuje tři osmisetmetrové sjezdovky. Je tu i kratší poma určená pro malé lyžaře. Součástí areálu je velké dětské tréninkové hřiště s jezdícím kobercem, menší pomou a kolotočem. Jedná se o velmi pěkné místo. Na vrcholu Annenského vrchu v nadmořské výšce 860 metrů nad mořem stojí stojí poutní barokní kostel svaté Anny. Je odtud krásný výhled na sopky v okolí Slezské Harty. Když je dobrá viditelnost lze zahlédnout i Beskydy. Ohřát se můžete pod sjezdovkou v roubence, kde jsou také toalety, herna pro děti i bufet.

Nejvíce "in": Špindlerův Mlýn
Jedno z nejlepších lyžování v Česku nabízí Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Je největší, nejznámější, nejmodernější, ale také nejdražší. Jeho sjezdovky, celkem se tu lyžuje na 26 kilometrech, jsou pěkně členité a mají pořádný říz. Vybrat si lze hned z několika skiareálů, jako je Medvědín, Svatý Petr, Mísečky či Hromovka. Letos se Špindl dočká velké slávy: v březnu zde bude startovat světový pohár žen ve slalomu. Ten se pojede ve Svatém Petru, což je také sjezdařsky nejatraktivnější část. S dětmi vyražte spíše do části Medvědín – z vrcholu do Špindlu klesají dvě tratě – jejich horní úsek je široký a mírný, níže se pak proměňují v poctivou červenou a černou sjezdovku.

 

vnoučata
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Už své děti nikam nevozíme, to oni nás někdy někam vezmou. :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Syn se snachou a 2 vnoučaty (8 a 5 let) jezdí pravidelně na Lipno. Chválí si slušné ubytování, možnost i koupání v bazénu a hlavně dětské školičky lyžování. A tak také letos tam jedou. Příští rok ale zvažují Rakousko či Itálii k vůli delším sjezdovkám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%