Hádanka o Pravdě a Lži
ilustrační foto: pixabay.com

Hádanka o Pravdě a Lži

23. 1. 2019

Tuto úlohu jsme - jak si vzpomínám - řešili na pedagogické fakultě na semináři z logiky.

Poutník se vydal do Athén. Došel k rozcestí dvou cest, kde se setkal se dvěma muži - Pravdou a Lží. Neví ale, kdo z nich je který. Potřebuje jít dál a musí zjistit správnou cestu. Ví však, že Pravda odpoví vždy pravdivě, zatímco Lež bude vždy lhát. Poutník se může zeptat kohokoliv z těch dvou, avšak jen takové otázky, na něž lze odpovědět  Ano - Ne. K zjištění správné cesty se musí dobrat už po druhé odpovědi (Prý je možné zjištění dokonce jen jednou otázkou, ale tu jsem zatím nevymyslela).

Zkuste se tedy ptát místo poutníka, abyste se mohli vydat po správné cestě.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Já jsem sice na internetu nepátrala,ale přišla jsem na téměř stejné řešení, proto jsem v 14.21 zajásela, že už vím řešení jednou otázkou. Zeptala bych se jednoho muže: Jakou cestu by mi doporučil do Atén druhý muž? Pak mi došlo, že musí odpovídat pouze ano - ne a zjistila jsem, že jsem v háji. Podle mě, jednou otázkou se to zjistit nedá.
Zuzana Pivcová
Já ale, Jani, nevnímám tu otázku na odpověď Ano - ne, nebo to špatně chápu? Nevěděly jsme, že něco podobného je na netu. Marcela si to pamatovala ze studia před cca 50 lety. Ale je fajn, že to tolik lidí zaujalo.
ivana kosťunová
Jano - nevěřila bych, že to jde. Jsi dobrá !! Smekám !!!
Jana Kollinová
Aniž bych včera hledala správné řešení jinde, domnívám se, že jsem byla logicky nejblíž položení jedné otázky. Dnes mi to nedalo a pro zajímavost nabízím nalezené řešení na netu. Rozcestí I - obtížnost 6.1 (původní obtížnost 5) Po dlouhém putování se dostal Věčný poutník na rozcestí dvou cest. Zkušeným poutnickým okem zhodnotil, že jedna cesta vede do města lidojedů a druhá do bezpečí. Když na rozcestí uviděl postávat dvě postavy, trochu si oddechl. Při bližším prozkoumání mu bylo hned jasné, že v tom bude nějaká hádanka. A jak to v hádankách chodí, jeden určitě mluví pravdu a druhý lže, jak když tiskne. Oba vypadali značně nepřístupně, a tak pochopil, že má pouze jedninou otázku na některého z nich, aby zjistil, která cesta vede do záhuby. Jakou otázku musel v dané situaci položit? Poznámka: Vícenásobné otázky typu "Je tato košile červená a která cesta vede do bezpečí?" nejsou povoleny. Ukázat/skrýt řešení: Otázka pro libovolného z nich: "Co by mi poradil tvůj kolega, kterou cestou se dostanu do bezpečí?" Po odpovědi se může klidně vydat druhou cestou. PROTOŽE: pravdomluvný by řekl pravdu, čili že by ho lhář poslal špatně, takže půjde druhou cestou. Zatímco lhář by lhal o tom, co by mu poradil pravdomluvný, čili by ho poslal na opačnou stranu také.
Zuzana Pivcová
Myslím, že se to všem povedlo. Sestra by začala, jak mi sdělila, napřed podobně jako Ivana obecnou otázkou, třeba právě: Je zítra pátek? nebo Je ta tráva zelená? Tím by odhalila Pravdu a Lež. Já jsem chtěla zůstat u té cesty, tak bych se zeptala třeba: Vedou obě cesty do A.? Tím bych také poznala, kdo lže. Pak tou druhou otázkou, kterou všichni vědí, bych se zeptala, jedno, jestli Pravdy nebo Lži: Je tohle správná cesta? Takže pochvala všem.
Jana Šenbergerová
Nejen v pohádkách platí, že ráno je moudřejší večera. Jakmile dokážeme opustit "meze" - tady dvě cesty, řešení se najde. Ivanko, gratuluji. :-)
Oldřich Čepelka
Pardon - Ivanko. (Nějak moc zajímavých žen kolem mě!!)
Oldřich Čepelka
Výborně, Ilonko!
Elena Valeriánová
Ivano, k tomuto řešení jsem dospěla i já. Jinak jsem se v té logice v odpovědích ztrácela. Dvě otázky, jen na jednu jsem nepřišla.
ivana kosťunová
Ráno jsem vstala, a při čištění zubů mě napadla tato odpověď : Poutník se zeptá jednoho z mužů na známou věc- třeba je dnes čtvrtek ? Pravda odpoví ANO, lež odpoví Ne. A dál už ví koho se má zeptat na cestu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...