Proč navštívit Štěkeň
FOTO: autorka

Proč navštívit Štěkeň

25. 1. 2019

Vydala jsem se do Štěkně po stopách Karla Klostermanna. Často beru do rukou jeho knihu Vzpomínky, která začíná slovy: "Dnes 23. prosince 1913, kdy sedám za stůl, chystaje se psáti tuto knihu, je mi skoro 66 let. Dopíši ji? Jsem starý člověk, ale naděje v životě jsem se nevzdal a unaveným ani zklamaným se necítím. Věřím ve věčný vývoj a nekonečné zdokonalování všeho, co tu jest. Této víře mě naučila příroda."

Psal vzpomínky tak zeširoka a podrobně, že je ani dopsat nemohl. Za těch deset let napsal ještě mnoho románů, uprostřed líčení své první lásky zemřel 16. července 1923 ve Štěkni nad svou milovanou Otavou. S rodinou pobýval ve Štěkni už v mládí mezi roky 1860 a 1862. Jeho otec byl totiž v těchto letech osobním lékařem knížete Alfreda Windischgrätze, který poslední roky svého života trávil právě ve Štěkni. Po Windischgrätzově smrti se Klostermannovi přestěhovali do Kašperských Hor. Karel Klostermann se v závěru svého života opět do Štěkně vrátil. I když Windischgrätzům panství po pádu feudalismu zabrali, vymínil si kníže pro spisovatele výjimku.

Před zánikem Rakouska Uherska žilo na panství ve Štěkni 5 779 obyvatel. Neslavnějším Windischgrätzem byl rakouský generál Alfréd Candidus, voják a diplomat. Z manželství (1817) s Marii Eleonorou se narodilo 7 dětí. Panstvo pobývalo také v Tachově, ve Vidni a Praze. Vrchnosti patřily dvory ve 22 vesnicích. Ve Štěkni byl pivovar, lihovar, potašárna, vápenka, myslivna, mlýn s pilou a panský hostinec. Roku 1847 zavítal na štěkeňský zámek sedmnáctiletý arcivévoda a pozdější rakouský císař František Josef s bratrem Ferdinandem Maxem, pozdějším italským místokrálem a mexickým císařem. Císař František Josef I. tu nalezl znovu útočiště během podzimních manévrů v roce 1905. Když knížeti radili, aby prodal nevýnosné akcie, řekl: „Koupil jsem je, jelikož mi vyloženo bylo, že tím státu prospěji, nikoliv však s nadějí na dobrý obchod. Obchody Windischgraetz nedělá“.

Zámek byl po pozemkové reformě prodán Ústavu anglických panen a bylo zde učiliště a internát pro starší dívky. V roce 1949 jej zabral stát, aby zde zřídil domov důchodců, který tu fungoval až do roku 2001. Sestry byly v objektu až do r. 1985, kdy byly nuceny Štěkeň opustit. Navrátily se 22. března roku 1990. Zámek se postupně vrací díky nákladným rekonstrukcím do původního stavu. Jednotlivcům i skupinám nabízí Congregatio Jesu ubytování a zázemí pro pořádání vzdělávacích a společenských akcí. Karlu Klostermannovi je v zámku věnována stálá expozice.

K zámku přiléhá velký anglický park přístupný veřejnosti. Jsou zde hlavně duby. Téměř 300 let staré duby plazivé, pod kterými seděl i František Josef I. při pobytu na zámku. Obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí: 470 cm, 322 cm. Výška stromu: 25 m, šířka koruny: 22 m, 12 m. Strom vyhlášený za památný v roce 2000. Park je přerušen silnicí, ale pokračuje až k řece. "Nejkrásnější se mi zdála být dolejší část parku. Ta, která se klonila dosti náhlým svahem k mlýnskému rameni Otavy, vroubenému překrásnými starými olšemi." (K.K)

Tak jsem se prošla kolem zámku a Otavy, která je stále krásná, i když jez nevypadá stejně jako z doby Karla Klostermanna. 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Se zájmem jsem si přečetla a prohlédla fotky, také bych se tam moc ráda podívala, třeba to zvládnu z Volar. .
Jitka Mošovská
Hani, jestli mohu informaci, jde o památný strom dub plazivý (letní).
Hana Rypáčková
Asi to bude korkový, ten je volně rostoucí hodně do stran rozšířený.
Hana Rypáčková
Říká se mu dub plazivý, ale nikde jsem to nenašla..Dubů je hrozně moc. Třeba ho tvarovali...
Alena Tollarová
Klostermana jsem četla v době, kdy jsem přečetla snad celou místní lidovou knihovnu. Štěkeň je zajímavý název a fascinuje mě ten dub.
Dagmar Bartušková
Zajímavé počtěni. Pěkné fotky.
Naděžda Špásová
Hanko, zopakuj to ještě, až bude vše v zeleni. To musí být teprve krása. :-)
Elena Valeriánová
Hani, krásný článek a působivé fotky. Vyrazila bych hned. Líbí se mi to opravdu moc. Klostermanna jsem zatím nečetla, ale po kratičké úkázce v úvodu tvého článku a v poslední době stále větší potřebě krásné neprzněné češtině se po nějaké jeho knize porozhlédnu. Haničko, velké díky.
Ilona Erika Kolář
Otava, jedna z mých oblíbených řek. Do Štěkně určitě někdy zavítám.
Hana Rypáčková
Jitko, to víš, že jsem na tebe myslela, ale rozhodla jsem se naráz...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.