Okolo Světce
Foto: autorka

Okolo Světce

27. 1. 2019

Světec je prastará, kdysi zemědělská obec na úpatí Českého středohoří. Již kolem roku 1800 podpořil těžbu uhlí u osady Chotovenka arcibiskup Vilém Florentin. Dobývalo se nejprve jen pro potřebu světeckého panství a důl se nazýval Florentini. Když byla vybudována trať z Ústí n.L. přes Úpořiny a Světec do Bíliny, nastaly příznivé podmínky pro rozvoj dolování. Po roce 1870 vznikl nový hnědouhelný důl.  V okolí nastal rozmach důlní činnosti, zmizelo několik vesnic a v okolí Bíliny probíhá těžební činnost dodnes.

V době husitských válek v 15 století zničili husité i klášter Strážkyň Božího hrobu ve Světci. Vznikla krásná podkrušnohorská legenda: Jeptišky při útěku z kláštera odnesly s sebou sošku Panny Marie a ukryly se v lesích nedaleko Krupky. Postupně umíraly a poslední jeptiška ukryla sošku ve staré vykotlané lípě. Pod lípou byla studánka a k té došla děvečka, aby kolem nažala trávu. Při sehnutí se jí omotal kolem ruky had. Dívka v hrůze vykřikla Mariino jméno. Ve větvích  lípy se objevila soška Panny Marie a vycházela z ní taková záře, že hada oslepila. Sjel dívce z ruky a neublížil jí. Děvečka vyprávěla doma svůj zážitek, lidé se vypravili k lípě a skutečně sošku objevili. Slavnostě ji přenesli do krupského kostela, ale druhý den soška byla opět v koruně lípy. A tak se stalo i v příštích dnech. Rozhodli tedy, že vystaví kapličku a do ní umístí sošku Panny Marie. Ke kapličce přicházeli prosebníci a Panna Marie prý jim pomáhala.

Konečně sníh!  Měly jsme v úmyslu s kamarádkou vyjet do Českého středohoří, ale pohled na silnici mě přesvědčil, že není radno dnes vyjíždět. Výlet tedy odložen.

Nasypala jsem  sýkorkám a  vyrazila s foťákem a svojí věrnou společnicí Mystinkou. A protože všude plno sněhu, na krku foťák, v ruce vodítko se psem, řekla jsem si, že se jen tak projdeme okolo Světce. 

A šly jsme na procházku - kolem hřbitova, po hlavní silnici k oprámu Márinka. Je to moje milované místo na plavání, považte, že si v této voděnce plavu již půl století. Voda je parádní i v největších vedrech.  Cesta kolem oprámu je zasněžená, pod ní led, a tak jsem sebou řízla pěkně na tvrdou matičku zem. Foťák naštěstí zůstal celý, já také, zdárně  jsem pokračovala v chůzi.

Opět po silnici jsem došla k zámeckému parku, obešla zámek a kostel  sv. Jakuba Většího. Kostel vznikl koncem 12 století, po jeho gotické úpravě následovala  po roce 1730 barokní přestavba. O ostatních památkách někdy příště.  

 Nachodila jsem 3 km, které si moc ráda  připíši do projektu: Do stovky. Mezitím, co dopisuji tento článek, venku už je opět břečka, která začíná zamrzat a bude zase pěkná klouzačka. Uvidíme. Ráno moudřejší večera .

cestování Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(4.7 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Paráda!
Jarmila Nedvídková
Nádherné jméno obce, krásné fotografie z procházky a úžasný společník na cestě za stovkou, Mystinka, Hezky jsem si početla. Děkuji
Jana Šenbergerová
Krásné.
Zuzana Pivcová
Soňo, zajímavá historie. A obdivuji každého, kdo i v takovém počasí hezky šlape Do stovky. :-D
Alena Tollarová
Loni na konci zimy jsme vyvezli babičku na takové výletní kolečko. Když nemůže chodit, může se kochat z okýnka. Jen tak jsme lízli i Světec. Myslela jsem na Tebe a říkala jsem si "já se tam vrátím". Koukám, že jsi to vzala podobně jako onehdá já, když zrovna chumelilo. Do stovky se mi líbí.
Věra Ježková
Krásné, pohodové fotky. Zpříjemnily mi večer.
Hana Rypáčková
Máte tam krásně, zámek je hezky opravený . V pověstech se vždy panenky Marie umíněně vrátí na místo nálezu. Podsrpenská se taky nechtěla vrátit na most Na mou duši a psí uši... :-
Dana Kolářová
Pěkné.
Naděžda Špásová
Soni, hezky napsané, hezky vyfocené. Vidíš, další typ na výlet. Od nás to není tak daleko. Mystinka je opravdu krásná. :-)
Eva Mužíková
Soni, umíš nejen krásně psát, ale i fotit. Dokonce i přes psí uši:))))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...