Setkání přátel i60.cz  2019 v Kořenově - Jizerské hory   V.  Rádi bychom  také navštívili Mumlavský vodopád.....
Autor : Jindra Hubačová

Setkání přátel i60.cz 2019 v Kořenově - Jizerské hory V. Rádi bychom také navštívili Mumlavský vodopád.....

28. 1. 2019

Mumlavský vodopád sice není v Jizerských horách, ale v západních Krkonoších u města Harrachov, které je vzdáleno od Kořenova asi 4 km.

Byla by však škoda, abychom se na chvíli nezastavili v Harrachově, který leží v údolí říčky Mumlavy, která se vlévá v Kořenově - Mýto do řeky Jizery. Nad Harrachovem se vypíná Čertova hora. Symbolem města je skokanský můstek Mamut, umístěný na Čertově hoře.V současné době je před rekonstrukcí, snad.

Harrachov  je poměrně luxusní horské letovisko a rekreační centrum hlavně zimních sportů, turistiky a zábavy. Nalezneme zde též různá muzea, např. Sklářské. Je zde velmi známá sklárna Novosad a v ní umístěný malý pivovar.

V Harrachově je  Menhirová stezka, kde můžete, jak vystoupíte z autobusu, načerpat potřebnou energii. Je to energetické místo, nalézá se tu 13 kamenů. Další je v blízkosti info centra KRNAP, asi 100 m dále .Vedle hotelu Skicentrum je jeden, ale krásný menhir a  před hotelem na Vás čeká harmonizační kruh.

Sám vrchol Čertovy hory je silové místo a u cesty kolem vrcholu je 11 menhirů. Pokud se tam nezastavíte, tak nezoufejte, neboť i nad vodopádem je kamanné plato silové.

Historie Harrachova, dříve vsi Dorfl, se traduje od 17. století. Ve století 18. zanikla a byla přejmenována po tehdy českém šlechtici Harrachovi. Také  zde se lidé živili ponejvíce sklářstvím, jako všude na okolí. Pan Harrach zde postavil sklárnu a jeho sklo brzo proslulo až za hranicemi. Tato sklárna patřila až do roku 1946 rodině Harrachů, pak ji převzal stát.

Harrachov v dnešní podobě vznikl v 50. letech spojením obcí Nový Svět, Rýžoviště a  Mýtiny. Mýtiny byly do roku 1959 slezské. Jedním z nejvyhledávanějším cílů západních Krkonoš je Mumlavský vodopád. Patří k nejmohutnějším a nejkrásnějším v ČR. Je široký asi 7m a vysoký přibližně 10m. Naleznete jej asi do 2km od autobusového nádraží, když se dáte po modré značce. Cesta je asfaltová. Můžete se dát i okolo hornického muzea, byly zde též doly na rudu. Nesmíme zapomínat ani na občerstvení, můžete se stavit  v Mumlavské boudě a pak  pokračovat na turistickou křižovatku Krakonošovu snídani a až třeba na Voseckou boudu nebo Lesní zátiší.

Cestu na Mumlavu si můžete také zpříjemnit a nechat se vyvézt v Harrachově lanovkou na Čertovu horu  a na vrcholu se  kochat krásnými výhledy na Harrachov, Jizerské hory a celé západní Krkonoše. Potom se dáte na Rýžoviště směr Mumlavský vodopád a zastavte se  i na Janově skále. K Rýžovišti scházíme po žluté turistické značce. Je nutné hlavně přijet a vidět vše  na vlastní oči. Vždyť já se na Vás všechny těším !

Důležitá informace pro ubytované v hostelu Kořenov:

Záloha ve výši poloviny celkové platby za ubytování činí 250 Kč na osobu. Poukažte ji, prosím, na účet 4201906309/0800 do 12. 2. 2019. Variabilní symbol je u všech 1. Ve vzkazu pro příjemce uveďte své jméno.

                          
Hezké dny všem přeje

          Jindra.

 

 

 

 

 

 

Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Čím dál báječnější nabídka. Pokud bude slušné počasí, určitě bych chtěla zůstat déle. Jestlipak by to šlo? Jindro díky, jen lákej dál. *****
Dana Matějková
Helenko, díky, pokoukám,Dana
Helenka Vambleki
Dano Matějková, klikni pod článkem na jméno Jindřiška Hubačová a ukážou se všechny články o setkání. Místo ve čtyřlůžkovém pokoji určitě ještě je a snad se najde někdo, kdo se ještě přidá
Dana Matějková
Dobrý den, dnes jsem brouzdala po internetu, našla tyto stránky a zaujal mě nabídka na setkání i.60-Kořenov, nějak nevidím termín a zda je ještě volné místo, děkuji za reakce
Eva Balúchová
Jé,do sklárny bych se ráda podívala,ale tam kde se vyrábí sklo.Na nějakém zájezdě jsme byli ve sklárně,ovšem zavedli nás hlavně do obchodu,takže z výroby jsme nic neviděli.
Dana Kolářová
Prohlídky sklárny existují, ale musí být předem objednaná na určitou hodinu.
Marcela Pivcová
Celý tento kraj jsem navštívila několikrát s dětmi, v rámci školy v přírodě, takže si na všechna uváděná místa dobře pamatuji. Naposledy jsem zde byla asi před dvanácti lety. Tehdy jsme v rámci exkurze navštívili i sklárnu v Harrachově - ale nevím, jestli prohlídky ještě dnes existují. A že se mi tento kraj velice líbí, je samozřejmé.
Jarmila Komberec Jakubcová
oprava : 20.7.2016
Jarmila Komberec Jakubcová
O putování krajinou Okolo Harrachova mám na profilu článek z 27.6.2016 i s fotkami
Věra Ježková
Byla jsem tam kdysi dávno.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.