Parťáci
FOTO: autorka

Parťáci

4. 2. 2019

Zvedám tlapku na pozdrav, Íčkaři.

Mám za sebou krušné období, řeknu vám. A to nejen proto, že hory Krušné máme za rohem...

Loni jsem dvakrát za sebou měla nebezpečný zánět dělohy, a protože panička o mne nechce přijít (však i já tu s ní chci pobýt ještě hodně let), tak se rozhodla sice k riskantnímu, ale k mému zdraví důležitému kroku. Naplánovala operaci hned po Novém roce. Ještě, že já jsem nic nevěděla. To máme my pejsci výhodu, myslíme jen na ty hezké věci, na plnou misku, na proběhnutí v přírodě a tak.

Zato panička toho měla plnou palici, jak ona říká. Já tedy znám jen palici makovou, ale panička prý tu svou úplně prázdnou také nemá. No, to musím potvrdit, zážitky, aby nám spolu bylo dobře, ona v té své hlavince vymyslet umí. A to má i jiné starosti nemalé, ale prioritou pro ni bylo, abych prý zas byla ta šťastná Meginka. Jsme prý parťáci i do nepohody, no, jsme ženské, a ty přece něco vydrží.

Než přišel den operace, musela panička zařídit náš odvoz autem do Ústí nad Labem. A to byl pro ni problém veliký. Jeden dnes už bývalý "kamarád" nám nepomohl (a mne tedy velice zklamal, že to pro mě, němou tvář, neudělal...), ale trn z paty (já bych řekla osinu z tlapky) nám vytáhla kamarádka Zdenka. Nebýt jí, tak by asi ani k operaci nemohlo dojít a já bych zas byla ohrožena na životě... V Ústí jsme byly 3x, ještě jsem ale v rekonvalescenci.

Teď nedávno se nechal slyšet i Petr, že kdyby bylo potřeba s odvozem, také pomůže. No, prý mne bohužel čeká ještě jedna operace, nešlo to udělat najednou, ale panička z mého pohledu je moc rozumná a nechá tomu prý ještě nějaký čas.. Jsem přece jen už starší dáma a dvě tak náročné operace by byly příliš pro nás pro obě. Snad to bude až za delší čas...

To se prý poznají ti praví parťáci do nepohody, když je člověk v nouzi. A také se ale poznají ti, co se tvářili jako přátelé, a ve skutečnosti jimi nejsou. To je život, říká panička. No, já myslím, že ale jen ten lidský.

V den operace mne panička ponechala v ordinaci, a jen mne chtěl mladík vzít do ruky, řvala jsem jak na lesy. Nebyla jsem ale sama.

Panička uronila také slzy, tak moc ji bolelo, že musím na operační stůl. Pak mne uspali, zato po probuzení jsem se ocitla v nějaké kleci, z packy mi čučela hadička, všechno mě bolelo a panička nikde.

Ale pak přece jen vidím, že přichází, dokonce jsem přes všechny ty bolesti zavrtěla i ocáskem. Jenže, jen, co mne vzala do náručí, ječela jsem zas jak na lesy, tak moc mne to bolelo. Vyndali mi hadičku a já konečně byla zas na zemi. Nevěděla jsem, zda se mi to vše jen zdá, ale jak mne panička vzala do ruky, bolest se zas ozvala a já tušila, že nejde o sen.

Když jsme konečně dorazily večer za tmy domů, čekala nás tam má chůvička Vlasta. Ta se o mne také bála, dokonce mi před operací udělala křížek na "čelíčko". Nevím tedy, proč, ale já tedy andělíčky volala, aby mi pomohli od těch bolestí.

Celou noc jsem nezahmouřila oko, chodila jsem, stála a nevěděla jsem, co se se mnou děje... Až k ránu konečně jsem očíčka zavřela aspoň na chvíli. Zato panička nespala vůbec. No, ona je můj anděl strážný - takový ten pozemský, řeknu vám.

Nosila mne ze schodů a do schodů, mazala mne mastičkami, dělala obklady, rafinovaně do mne dostávala léky, které jsem občas vyplivla, ale jak to strčila do párku, to jsem tedy pak už neodolala. Až později zjistila, že antibiotika byla ochucená a já je baštila i bez párku. No, prostě jsem to na paničku zkoušela, přece jen s párečkem to bylo lepší. Ve všem tom mazání nám pomáhala Vlasta.

Jenže já se nemohla vykadit a panička už z toho byla celá nesvá a na internetu četla tragické závěry o tom. M.j. si tam přečetla o tresčích játrech, a tak jsem si smlsla. No, šlo to potom samo, to mi věřte. Veterinářka ale přece jen doporučila, stejně jako Zdena, Lactulosu. A od té doby dělám zas bobky výstavní. Takže i vy, až budete "zašpuntovaní" a bobky nepůjdou ven, vemte si Lactulosu.

Mám nyní servis 24hodinový, ale to prý brzy skončí. Panička zas bude mít pracovní povinnosti, které průběžně řeší, ač by prý se mnou byla nejraději doma. Její maminka prý v jejím věku byla už 4 roky v důchodu. Pravda ale je, že mi zůstane má chůvička Vlasta, takže jsem v klidu, u ní mi je také dobře. My jsme taková netradiční trojka. Jen mne mrzí, že se aspoň se mnou Vlastička nechce nechat vyfotit, abyste věděli, co je to za dámu s dobrým srdcem.

Už postupně zase chodíme na vycházky do lesa, jednou jsem si zapomněla kapuci a přes ty mé "dredy" jsem neviděla. Na zadní tlapky se mi lepil sníh a já je vyhazovala jako kůň... Ostatně můžete se podívat na videa na "Íčku" - Počasí, že by psa nevyhnal & Zimní radovánky. Šly jsme i kolem restaurace Severka, to je ta, co je nyní slavná v televizi. No, panička má na seriál vlastní názor, Most se dá ukázat prý lépe a zajímavěji. Takový Hněvín třeba stojí za to. Nedávno na Hněvíně vyfotil zatmění slunce pan J. Haušild, což se tedy paničce moc líbilo. Ale já na Hněvín raději jen ve dne, v noci mne tam nikdo nedostane.

Také jsme tuhle šly na Šibeník a tam jsme viděly budku pro ptáčky. No, my je krmíme i za naším oknem a je moc dobře, že starost o ně nemáme jen my s paničkou. Vždyť hlavně v létě nám tak hezky zpívají v korunách stromů. A my s paničkou máme tak divadélko za oknem i v zimě.

Parťačkou paničky někdy bývají i knihy, to si ke čtení udělá nápoj s kurkumou a zázvorem a o mně v tu dobu skoro neví, jen po mně hodí chvílema očkem. No, já si po tuto dobu schrupnu, protože vím, že na mě zas řada přijde.

Chci věřit, že zas s paničkou budu jezdit na výlety a mít zážitky, třeba i s nějakým novým kámošem či kámoškou.

Ale byla jsem prý hodně statečná po tom všem utrpení. No, vždyť mám jizvu po celém tělíčku. Ještě jsem šla vyndat svorky, které tedy paničce nebyly ani trochu sympatické. Ač z toho panička měla hrůzu, že zas budu ječet (byť jen preventivně), zvládla jsem to na jedničku a byla jsem ticho jak ta myška.

Chtěla jsem Vám ale hlavně říci, buďte pospolu ve chvílích, kdy potřebujete jeden druhého. Potěší vás to na srdíčku všechny. Ty, co pomohou, i ty, co pomoc přijmou. Láska je jen jedna, tak o ni nepřicházejme.

Vaše fenka Megí

 

Zatmění slunce - foto:  J.Haušild, úprava snímků Eva Krausová, 

Můj příběh
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Balúchová
Evi,jsem ráda,že ses po delší době ozvala.Doufám,že už je Megi v pořádku.Blíží se nám jaro,tak si ho spolu pěkně užijte.Zdravím tebe i Megi.
Hana Šimková
Hoky cítím s vámi. Mám také pejska a tak vím, co to je , když není úplně v pořádku. Hodně štěstí oběma.
Danka Rotyková
Krušné zážitky s dobrým koncem. Tak ať už je brzy Meginka v plné síle. Ať se daří. ?
Eva Krausová
Marcelo, já mám veterinu hned vedle mého domu. Ale vzhledem k věku Megí (asi 9 let - je z útulku) a tomu, že měla zvýš. jaterní testy, byla mi doporučena inhalační šetrnější narkóza v Ústí nebo v Litoměřicích. Proto to vše pro mne bylo komplikované. I Vašim kocourkům hodně zdraví přeji.
Marcela Pivcová
Paní Evo, děkuji za Vaše vyprávění. Vaše pocity se úplně shodují s mými, vím, že naši kocouři mají svůj věk dávno již za průměrem, ale snad právě, čím déle je člověk se svým zvířecím kamarádem, tím větší lítost má, když se jeho zdraví zhoršuje. Vaší Megince přeji ještě dlouhý život bez zdravotních problémů. Kocourci mají proti ní jen "výhodu" v tom, že veterinu máme doslova za rohem (a veterináře, který chce a vždy se snaží podle možností pomoci). Pro paničky psů a koček ještě doplním, že dáváme kocourovi Duphalac (obdobný Lactulose), který na něho také velmi dobře působí.
Eva Krausová
Dámy, děkuji za milá slova. Zuzko, ano láska pomáhá, ale někdy o to víc bolí. Přesto ta bolest stojí za to. Na bývalé kamarády se nezlobím, jednoho jsem nechala odejít já sama. Ve chvíli, kdy žití více ztěžuje, než naplňuje radostí to nemá smysl. A pustím do života svého ty, co ho okoření. Jitko, fence přeji uzdravení, jako všem zvířátkům v naší blízkosti. Vám všem slunečné, byť mrazivé dny s hřejivým pocitem tepla u srdíčka. Eva & Meginka
Dana Kolářová
Hladím tlapku - hodně zdraví.
Zuzana Pivcová
Milá Evo, napsat takové krásné vyprávění docela věrohodně pohledem a hlavně duší blízkého zvířátka je velké umění. Je vidět, že jste spolu srostlé. Na jednu stranu to hodně pomáhá, na druhou někdy o to víc bolí. Ale já věřím, že vás obě čeká ještě hodně krásných a veselých společných dní, týdnů, měsíců a snad i let. U našich starých kocourků se veterina bohužel stala už málem druhým domovem. A jak se panečku pořád brání a bojí! A na bývalé kamarády se, holky, nezlobte. Splnili, co ve své době měli, a teď jdou jen jinou cestou, třeba pomalejší. Díky za vyprávění.
Eva Mužíková
Tak to je tedy nadělení, Meginka je rekonvalescent. Drž se čubinko, panička Tě potřebuje. Určitě to zvládneš a zase budete spolu vesele vyšlapovat. Evi díky.
Jitka Mošovská
Jo, pejskové, radost i starost. Naše starší fena je po operaci rok, těší se zdraví. Mladší 4 letá má plotýnky, nemohla chodit na zadní nohy, máme injekce a léky (zatím). Lepší se, nesmíme moc běhat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%