Léčivá moc kaštanů - na problémy s cévami, na bolestivé svaly, kolena či otoky nohou
Ilustrační foto: pixabay.com

Léčivá moc kaštanů - na problémy s cévami, na bolestivé svaly, kolena či otoky nohou

4. 10. 2020

Nasbírejte si kaštany. Mohou být nejen hezkou dekorací v domácnosti, ale také léčivým prostředkem na řadu nemocí. Lidé proto často nosí kaštany v kapse, ale už málokdo ví, že z kaštanů lze vyrobit i účinnou tinkturu proti řadě neduhů.

Já jsem si udělala pode jednoho receptu z kaštanů takové mazání - tinkturu. Prý pomáhá na problémy s cévami, na bolestivé svaly, kolena, otoky nohou, revma, dnu atd. Kaštan mimo jiné obsahuje saponiny, které mají protizánětlivý účinek.

Kaštany nejdřív ponořte do vařící vody, jen na chvíli, aby slupka malinko změkla. Kaštany jsem strouhala na struhadle, byla to docela fuška, možná příště je pomelu na masovém mlýnku. Pak jsem je dala do sklenice a zalila slivovicí. Sklenice má být v temnu a každý týden se má protřepat. Jestli nemáte slivovici, můžete nastrouhané kaštany zalít alpou nebo ředěným lihem. Po třech týdnech přecedíme přes plátýnko a nalijeme do láhve, kterou dobře uzavřeme a dáme do temna.

Máme připravený přírodní lék, mažeme bolavá místa.

zdraví
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Doušová
Moje maminka vždy měla kaštan v kapse a říkala , že dodává člověku sílu. Dávala nám ho vždy do kapsy a říkala , že když ho budeme žmoulat v ruce, tak nám dodá sílu celého stromu.Moc tomu nevěřím ,ale kaštany si vždy nějaké nasbírám a jeden dám do kapsy a přitom si vždy vzpomenu na maminku.
Eva Braunová
Dávat si tolik kaštanů podle věku to jsem ještě neslyšela,ale podle vypočítaného čísla z data narození to ano.Třeba 18.3.1958´= 35 čísla se sečtou , 3+5=8 to je moje číslo a tolik kusů mám v sáčku.Nakládám si kaštanové květy do vodky a jsou na vnitřní užívání.
Hana Rypáčková
Už mám kaštánky, ale nemám slivovici...
Eva Mužíková
Shodou okolností jsem včera nesla do krmelce v lesoparku vlašské ořechy a tvrdá kůrky chleba.. Korýtko bylo plné kaštanů, které tam dal někdo v dobré víře, že je zkonzumují srnky.. Tak jsem je naházela pod krmelec, aby se k ni dostali divočáci. Kdybych si jich 75 vzala domů do polštáře, ani by to nebylo znát...
Zuzana Pivcová
Na kaštánky nedám dopustit, několikrát mi pomohly po pádu, na uhozeniny i odřeniny u mě působí výtečně.
Jana Šenbergerová
Takové "mazadlo" by se moc hodilo, každou chvíli někde něco skřípe a bolí. Paradoxně slivovice by byla, ale ty kaštany v našem okolí nějak nevídám.
Martina Růžičková
Kaštanům těžko odolávám. Je mi líto, že vnučka odrostla vyrábění figurek. Tak je nosím aspoň po kapsách. Recept na mazací tinkturu je dobrý nápad. Vím, že výtažky z kaštanů jsou součástí některých prodávaných mastí na křečové žíly.
Marta Kovacsiková
Také jsem si ušila sáček na kaštany. Má jich tam být tolik kolik je vám let+jeden navíc. A pod polštářem mají být prý jen do prvního jarního dne. Včera jsem to našla někde na netu. V kapsách nosím jako šmoulátka.
Alena Tollarová
Já mám kaštany pod polštářem, spím na nich. Už jsem si loňské vyměnila za čerstvé.
Margita Melegova
Dekuji za radu, odrazovala mne ta tvrda slupka, konecne vim jak na mrsku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.