Do přírody ano, mezi lidi raději ne: chřipka útočí
Ilustrační foto: ingimage.com

Do přírody ano, mezi lidi raději ne: chřipka útočí

5. 2. 2019

A je zase tady. Chřipka se vyskytuje celosvětově, ročně onemocní přibližně 10 až 15 procent populace. Typicky probíhá v epidemiích, ke kterým většinou dochází v chladném období roku. V Evropě vzniká obvykle na počátku kalendářního roku a zpravidla trvá 4 až 8 týdnů. Plošná chřipková epidemie probíhá na území České republiky právě nyní.

Nemocnice zakazují návštěvy, vyprazdňují se školní třídy, na očkování je pozdě a na druhou stranu je plesová i kulturní sezóna v plném proudu. Jak se postavit hrozbě chřipky? „Starším a chronickým pacientům doporučuji v době chřipkové epidemie určitě zvláštní režim, pro ně může mít zbytečné vystavování se riziku závažné až fatální následky. Oželet akce s větším množstvím lidí nebývá pro ně takový problém, ale je třeba obezřetnosti i v kontaktu s příbuznými, dětmi či vnuky, kteří se ve větších kolektivech pohybují a můžou být nakaženi, aniž o tom vědí,“ uvádí praktický lékař MUDr. Tomáš Pavlíček a dodává: „V době chřipkové epidemie samozřejmě též platí důraz na hygienu, hlavně časté a pečlivé mytí rukou mýdlem, a to pro všechny bez výjimky“.

Chřipka nebo nachlazení?
Onemocnění chřipkou začne náhle, objeví se vysoká horečka. Ta bývá provázena zimnicí, bolestí svalů a kloubů a bolestí hlavy. Později se přidává suchý dráždivý kašel a pálení v krku. Horečka trvá obvykle tři dny, pak postupně klesá. Postupně mizí také ostatní příznaky, nejdéle přetrvává kašel. Nápadná únavnost může trvat i několik týdnů. Pozor, rýma, kýchání a bolest v krku vůbec nemusí při chřipce vůbec být, to jsou typické znaky nachlazení.

Když se chřipka zkomplikuje
Komplikací chřipky může být celá řada. Mluvíme-li o skupině pacientů nad 65 let, vůbec nejzávažnější komplikaci představuje zápal plic. Rozvíjí se krátce po začátku onemocnění, dochází k rychlému zhoršování kašle a celkového stavu nemocného. I při včasné intenzivní péči umírá až polovina pacientů. Zánět plic může také vzniknout jako nasedající bakteriální infekce. Pokud je zánět bakteriálního původu, příznaky se paradoxně mohou nejprve zlepšit, ale poté udeří znovu ve formě vysokých horeček a ještě větších potíží s dýcháním.

Ochrana
Nejlepší ochranou je očkování. To vede ve všech věkových skupinách k výraznému snížení výskytu onemocnění chřipkou, snižuje potřebu hospitalizace a možnost úmrtí ve skupině rizikových osob. Nejvhodnější je doba před začátkem chřipkové sezóny. Nové vakcíny pro danou sezónu se na trhu obvykle objevují v září. Ideálním termínem pro očkování je proto říjen a listopad. Očkovat lze i na začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní. Z veřejného zdravotního pojištění mají očkování proti chřipce hrazené lidé nad 65 let a další skupiny zdravotně oslabených a rizikových pojištěnců.

„V České republice je chřipka pořád podceňovaným onemocněním, proočkovanost mezi seniory nad 65, kteří mají očkování zdarma, se pohybuje mezi 20-30 %, přitom doporučení Evropské komise je 75 %. U ostatních skupin obyvatelstva je proočkovanost ještě menší. Naši klienti si mohou vybrat z pestré škály preventivních programů i příspěvky na očkování, tedy i na očkování proti chřipce,“ uvádí Mates z Vojenské zdravotní pojišťovny. 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Žádná chřipka není obyčejná. V dnešní době máme konečně důležité informace k tomu, abychom ji nepodceňovali. Zvláště my senioři bychom měli být na sebe konečně opatrní.
Věra Ježková
Článek vítám. Velmi nemám ráda, když se říká (s despektem) „obyčejná chřipka“.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%