Do lékáren s trpělivostí. Začíná se ověřovat pravost léčiv
Ilustrační foto: pixabay.com

Do lékáren s trpělivostí. Začíná se ověřovat pravost léčiv

9. 2. 2019

Podle Nařízení Evropské komise 2016/161 vstoupila v platnost povinnost ověřovat pravost léčiv před jejich výdejem pacientovi. Za jeho zavedení a provozování systému v ČR odpovídá nezisková organizace Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv z. s. (NOOL).

Jak jsou na „protipadělkovou směrnici“ připraveni výrobci, lékárny a nemocnice ukáže až praxe. V každém případě bude dobré se v prvních dnech při výdeji léků obrnit trpělivostí.

Systém je nastaven a funkční
Podle tiskové zprávy NOOL, je český Národní systém ověřování pravosti léčiv (NSOL) technicky nastavený a funkční. Aktuálně je do něj zapojeno 1 338 lékárenských a distribučních společností a do systému vloženy unikátní kódy 21 209 260 léčivých přípravků 186 držitelů registračního rozhodnutí (výrobců).

Ochranné prvky sestávají z unikátního kódu a ze zabezpečení proti manipulaci s obsahem balení léčivého přípravku (např. přelepky). Na obal je umisťuje výrobce, který data jedinečných identifikátorů nahraje před vypuštěním na trh do systému. Pravost každé originální krabičky lze tedy ověřit po celou cestu od výrobce až ke konečnému výdeji pacientovi.

K opatření bylo přistoupeno pro vzrůstající nebezpečí vstupu padělaných nebo zcizených léků do evropské distribuční sítě.

Prioritou je dostupnost léků
Podle předsedy představenstva NOOL Jakuba Dvořáčka, je v současnosti pravděpodobnost výskytu padělků v české oficiální distribuční síti mizivá. Pokud se lékárníkovi z jakéhokoli důvodu nepodaří ověřit unikátní kód, pak záleží na jeho rozhodnutí, jak bude dále postupovat. Sankce za případné chyby v postupu při ověřování byly odloženy k 1. 1. 2020.

Za prioritní označil dostupnost léků i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který prohlásil: „Ani ministerstvo zdravotnictví, ani Státní ústav pro kontrolu léčiv nebude do konce tohoto roku postihovat lékárníky za to, že budou vydávat léky pacientům i v případě, kdy nemohli ověřit a vyřadit identifikátor léčivého přípravku v datovém úložišti, pokud mohli být v dobré víře ohledně pravosti takového léčivého přípravku. Vyplývá to jak z jejich dosavadních zkušeností, tak ze zavedeného systému řízení rizik, který zahrnuje taková opatření, jako odebírání léčivých přípravků pouze od zavedených a prověřených distributorů léčiv, vizuální kontrola nenarušení celistvosti balení a podobně.“

Ministr zdravotnictví taktéž může uvolnit ve vyjmenovaných případech k výdeji celou šarži léků, kterou se z technických důvodů nepodařilo ověřit, za předpokladu, že je ohrožena dostupnost nenahraditelného léčivého přípravku, a tím pádem i zdraví pacientů.


NOOL, Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv, z. s. je nezisková organizace, která byla založena za účelem správy českého Národního systému pro ověřování pravosti léčiv (NSOL). Je odpovědná za správnou funkčnost systému a hlášení neúspěšných ověření léčivých přípravků zejména při podezření na padělané léčivo.

Členy NOOL jsou:

Asociace evropských distributorů léčiv, AEDL

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, AIFP

Česká asociace farmaceutických firem, ČAFF

Asociace velkodistributorů léčiv, AVEL

Česká lékárnická komora, ČlnK

 

léky zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
My chodíme pro léky do lékárny co patří poliklinice a tam jsme dosud nic takového nezaznamenali. Ale je pravdou, že nám tu v okolí skončili už dvě lékárny během opravdu krátké doby.
Karel Boháček
S lékárnami je to čím dál horší. Většina léků je na objednávku. Po ručně dělané léky musíte jezdit do nemocničních lékáren - já z Chomutova až do Plzně. Některé osvědčené léky už neseženu a když si je chci objednat v cizině - je tu takový úřednický šiml, že to nejde.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%