Hádanka - jak se dostat přes řeku
ilustrační foto: pixabay.com

Hádanka - jak se dostat přes řeku

12. 2. 2019

Čtyři kamarádi Adam, Bolek, Cyril, David se vraceli z výletu. Trochu se opozdili a obávali se, že nestihnou poslední vlak. Železniční stanice byla na druhé straně řeky a most přes řeku byl ještě hodně daleko. Když uviděli na břehu řeky loďku, hned se rozhodli, že ji použijí. Loďka však byla maximálně pro dva, budou tedy muset jet přes řeku vícekrát. Navíc nejsou stejně silní a zruční v ovládání loďky.

Předpokládejme, že:
Adam je nejstarší a nejsilnější, přejezd loďkou na druhou stranu mu bude trvat 1 minutu.
Bolek potřebuje 2 minuty.
Cyril potřebuje 5 minut.
David potřebuje dokonce 10 minut.

Pokud se všichni dostanou na druhou stranu řeky do 10 minut, podaří se jim chytit poslední vlak domů.

V jakém pořadí se budou chlapci přepravovat přes řeku?

Nápověda: veslovat bude vždy jeden chlapec.

Fotohádanky
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Omlouvám se, že hádanka nebyla dobře zadaná. Ale na druhou stranu alespoň někoho inspirovala k přemýšlení. Řešení, které jsem měla připravené pro situaci, že D nechce jet s A: jede tam A B - 1 minuta jede zpět A. - 1 jede tam C D - 5 jede zpět B - 2 jede tam A B. 1 Ale ta loďka se na místo nevrátí, to je pravda.
Libor Farský
Protože je Adam slušně vychován, tak bude myslet i na majitele loďky. Až oba kamarády převeze, svlékne se do naha a šaty nechá na tom druhém břehu. Pak převesluje zpátky na první břeh, aby loďku vrátil na původní místo. Načež skočí do vody, co nejrychleji ji přeplave, vezme své šaty do ruky a nahý utíká za kamarády k vlaku. Stihne to tak akorát. Naskočí do vlaku a oblékne se.
Jana Šenbergerová
Vzhledem k tomu, že není v zadání uvedeno, že musí veslovat pokaždé jiný chlapec, nechala bych to na Adamovi. Je jedno, v jakém pořadí převeze ostatní. Mělo by mu to trvat 5 minut bez času, který by potřebovali na nastoupení a vystoupení z loďky.
Hana Rypáčková
Asi to zůstane na Adamovi a loďku si majitel najde .. Myslela jsem . že je to s tou kozou psem a zelím..
Dana Puchalská
Nebo je možná ta varianta že veslovat bude nejdřív Bolek co převeze Davida. Vysadí ho a vrátí se pro Cyrila, který pak zase vysadí Bolka a potom se vrátí pro Adama a ten převeze sebe a Cyrila. Nebo se veslování ujme Adam, do loďky dá oblečení ostatních 3 kamarádů a ty se budou držet bortu u loďky a nemusí ani plavat. Ale to musí mít Adam sílu, aby je utáhnul.
Zuzana Pivcová
Já už jsem si to opsala při přípravě článku, takže jsme nad tím zase klasicky přemýšlely s Marcelou. Jednak jsme také dospěly k tomu, že by mohl veslovat jen nejsilnější Adam a ostatní by se postupně vezli, což by tedy bez přestávky zabralo jen 6 minut (tam a zpět). Nebo by vzal nejspíš toho nejslabšího kluka Davida, protože ten by to osobně nezvládnul, pak by se vrátil a třeba by jednou jel s Cyrilem druhý nejrychlejší Bolek a vrátil se (4 min., tedy už 6) a pak by se ti dva už nějak dohodli. Je ale fakt, že jsme si také všimly, že loďka zůstane u železniční stanice. To asi majitel nebude mít radost. :-D Leda, že by se odněkud vracel.
ivana kosťunová
A ta loďka pak zůstane na druhé straně jak se k ní původní majitel dostane ?
Jitka Hašková
Tak ať přeplavou, bude to nejrychlejší. Dělávalo se to, že se oblečení svázalo do uzlíčku a přivázalo na hlavu, takže zůstalo víceméně suché.
Vladislava Dejmková
Jé, řešenī, že všechno cesty bude veslovat jeden chlapec mě vůbec nenapadlo. Je opravdu nejrychlejší. Zkuste najít i jiné řešení třeba v situaci, kdy se David bojí jet s Adamem a pojede jen když bude veslovat někdo jiný.
Eliška Murasová
Nenapsala jsem , že by vždy vzal jednoho, vrátil se sám a vzal dalšího.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.