Fotoreportáž: Na lovu
Foto: autorka

Fotoreportáž: Na lovu

11. 2. 2019

Velmi ráda pozoruji a fotografuji ptáky, někdy se mi podaří přiblízit se až „na dostřel“ mého fotoaparátu a jindy (častěji) mi ufrnknou dřív, než stačím zmáčknout spoušť. Fotografuji z ruky, žádný kryt a stativ, na dlouhé číhání v krytu nemám čas ani trpělivost, ani řádnou fotografickou výbavu.

Je první dekáda února a už třetí den vidím na vysokém jasanu poblíž našeho domu sedávat poštolku. Sedí až na vršku a záda má natočená k slunci, vyhřívá se. V prosinci a lednu ji vidět nebylo. To jen káně lesní brázdilo vzduchem se svým kvílivým pískotem.

Krajina je sice pokrytá sněhem, ale sluneční paprsky již natahují kroky k jaru. Tichá, bezhlesná rána jsou přerušovaná ptačím trylkováním. Pozoruji sýkory koňadry a modřinky, jak si spolu hrají na tenkých větévkách křovin. K mé radosti v keřích špásují kosi, kteří se k nám vrátili bůh ví odkud.
Na řece Bělé se prohánějí kačeři a předváději se zatím nevšímavým kachnám. Řeku kachny divoké sdíleji s volavkou popelavou, ale také s úžasným malým potápěčem, skorcem vodním.

Z polského Otmuchovského jezera k nám přilétla návštěva - racek chechtavý, zatím jedno ráno vidím jen jakýsi předvoj, vysoko v oblacích dva jedince. Další ráno je jich již šest. Hlasitě dávají na vědomí, že jsou tady. Jejich křik je nezaměnitelný, je úžasné pozorovat tyto letce ve velkých hejnech, to je potom koncert. Stejně nezaměnitelný hlas má i jeden z našich nejparádivějších ptáků, sojka.
Nedaří se mi znovu spatřit ledňáčka říčního a úspěšně se mi po celou zimu vyhýbá třeba i strakapoud. Za to nad hlavou mi vzlétne z olše pichlavé hejno čížků lesních.

Vyrážíme na velkou ornitologickou procházku, je krásný únorový den a já jsem na lovu. V tento den jsem ulovila poštolku obecnou, několikrát a na více místech se mi předváděla v celé kráse.

A co vy, pozorujete ptáky?
Který pták z nabídnuté fotogalerie má, podle vás, nejzvláštnější latinský název?

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Obdivuji tvé umění fotit ptáky, je výjimečné....
Zdenka Jírová
Je to krásný přehled našich milých sousedů. Mám ale letos starost, co se děje u nás v malém parčíku mezi paneláky. Bydlím tu už 12. rok a pokaždé byl plný ptáků - kosů, sýkorek, vrabců, čermáčků i strak. Letos nic - nevidím žádného ptáčka. Dokonce ani holubi nepřiletěli celou zimu. Také je tu nezvyklé ticho. Snad se vrátí.
Soňa Prachfeldová
Bezva Elenko, takové fotky bych měla vozit sebou ,někdy ty ptáčky nerozeznám, hlavně se musí do přírody ,na zahradu nám létají hlavně sýkorky , kosi , vrabci někdy i strakapoud. Díky krásné
Danka Rotyková
Ptáčky pozoruju jako laik, někdy se i u nás objeví takový, kterého vidím poprvé. Zajímavý název je - Buteo buteo.
Věra Ježková
Elenko, krásné fotky, jako vždy. Líbí se mi dravci.
Elena Valeriánová
Výra velkého asi z volné přírody nikdy mít nebudu. Sovu jsem zahlédla jen jednou a to vylétla těsně přede mnou z větve, na které seděla. Lekly jsme se obě a já jsem nestačila ani zamířit. Latinská jména jsem samozřejmě hledala na internetu, to bych si nezapamatovala. A já vám děkuji, že se zapojujete.
Libuše Křapová
Elen, umíš :-) Co se týká názvů, mně se odjakživa líbí jeden - toho zatím nemáš. A to je bubo bubo. Bubák to ale není :-)
Marie Seitlová
Krásná ptačí fotoprocházka, díky, že jsem se s tebou mohla projít.
Naděžda Špásová
Elen, v tomhle jsi opravdu mistr. Ptáka se mi vyfotit prostě nepovede a pozorovat je nemám možnost. Latinské názvy mají všichni docela zajímavé. Káně lesní nemá chybu, ostatně jako všichni ostatní.
Jana Kollinová
Opět s potěšením prohlížím fotografie ptáků a přemýšlím kdy jsem kterého viděla v reálu. Těším se, že brzy budete mít i ledňáčka říčního (alcedo atthis), kterého jsem zahlédla v loni na Zámeckém rybníku. Líbí se mi název Buteo buteo. Dále Falco tinnunculus protože mi připomněl bílého psa Falca z filmu Nekonečný příběh a stejnojmennou záchrannou stanici pro nemocná zvířata. A racek se svým Ch. ridibuldus, v mé fantazii převedený na "moribundus," nemoc, kterou lékaři diagnostikovali jedné z pohádkových postav. Eleno, děkuji za prezentaci krásných opeřenců v naší přírodě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...