Senior a eRecept
ilustrační foto: pixabay.com

Senior a eRecept

13. 2. 2019

Každoroční preventivní prohlídku u odborného lékaře jsem letos prožila se smíšenými pocity. Uspokojená negativním nálezem, ale rozladěná tříhodinovou dobou strávenou v čekárně, následně v ordinaci, a  to jsem přišla půl hodiny před stanoveným časem. Ještě mám před očima pozvednuté obočí sestřičky v recepci, když v receptu doplňovala moje osobní údaje, a nevraživé pohledy čekajících pacientek. Byla jsem svědkem skutečnosti, kdy povinnost předepisovat recepty pouze elektronicky změnila vyhlášeného specialistu v nervózního „úředníka“ snažícího se zvládnout zjevně uživatelsky nepřátelský formulář v počítači. 

*

Po vyšetření sedím v ordinaci naproti lékaři, ke kterému chodím již mnoho let a oba jsme za tu dobu viditelně zestárli.  V psacím stroji je založen list s pečlivě vyťukanými výsledky vyšetření, na stole otevřená moje složka. Zatímco pan doktor tiše domlouvá počítači, prohlížím si letáky na jeho pracovním stoje, stěny ordinace, na nichž jsou zajímavá doporučení,  pokyny a fotografie. Vše při starém. Čas se vleče. Pan doktor proklepává klávesnici a na moji hloupou otázku, zda je počítač zamrzlý, něco zavrčí, tak raději zmlknu a  proplétám si prsty na rukou volně složených v klíně. Po chvíli registruji okamžik vzrušení na doktorově straně. Konečně otevírá soubor a začíná přepisovat údaje z karty. Vidím, že mé příjmení zadává s jedním „l.“ Nesměle ho upozorním na chybu a jsem obdarována druhým „el.“ Hodiny na stěně tikají čím dál tím hlasitěji, ruce mě brní od křečovitého sevření a v duchu začínám litovat, že jsem tak bezohledná a požaduji recept. Z úvah mě vytrhne otázka, zda jsem byla ve vězení. “Nebyla,“ odpovím. "Zde je dotaz na adresu vězení," vysvětlí lékař a pokračuje ve vyplňování třístránkového formuláře. Konečně zaševelí tiskárna a vypadne lístek. Následuje „generální“ pauza, kterou lékař ukončí slovy: „Jak to, že je zde napsaný jen jeden lék?“ Dívá se na mě vyčítavě  a určitě začíná litovat, že mi vůbec nějaké léky chce předepsat. Opakované pokusy napravit chybu v počítači končí oznámením, že ho „TO“ tam nechce znovu pustit. Rezignuje a vypíše recept ručně. Opouštím ordinaci s pocitem provinění i pochopení.


Lékaři patří můj obdiv a věřím, že již brzy bude moci věnovat většinu svého vzácného času pacientům a ne boji s elektronickou evidencí, pokud si někde někdo nevymyslí zase další povinnost! Domu přicházím s pocitem, že se lékař a pacient vzdalují čím dál tím víc.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Po více jak půl roce se vracím ke svému článku Senior a e-Recept. Dnes jsem zašla ke svému praktickému lékaři, vhodila požadavek na e-recept do schránky v čekárně ordinace a než jsem se vrátila po hodině domů byl indifikátor k receptu v mém telefonu. Je to určité zlepšení, protože praktičtí lékaři tak mohou tak věnovat svůj čas potřebnějším pacientům.
Elena Valeriánová
Příběh ze života jako vyšitý. Živě si tu situaci umím představit. Já mám vždy pocit, že lékař vyšetřuje ten počítač a ne mě. Ano ztrácí se člověk pacient, vítězí technika.
Věra Ježková
Kamarádka – lékařka ORL, věk přes 70 let, řekla, že se to naučila, protože musela, ale zdržuje to ji i pacienty.
Jana Šenbergerová
Nedovedu si představit, že by mi náš obvodní lékař měl vystavit eRecept. Jeho sestra bojuje i s těmi papírovými. Ale možná se mýlím a budu překvapená. Už jsem tam dlouho pro žádný nebyla. Jano, možná se někdo snaží naplnit přání mnohých: Od doktorů co nejdál.
Zdenka Soukupová
Ano, to je výstižně řečeno: "odlidštění ve všech oblastech života". Ale myslím, že máme smůlu, že se té elektronizaci a robotizaci a dalším ---"zacím" bohužel nevyhneme. Co s tím? Asi se budeme muset všechno naučit. Ale je to těžké, ach jooo...
ivana kosťunová
To je dnes všechno- podnikatelé tou šikanou procházejí už třetím rokem a četla jsem, že se chystá nový zákon, kde podobné povinnosti pod hrozbou vysokých pokut budou mít i soudní znalci a odhadci. A úředníků čím dál více, aby ty nezdárné podnikatele, lékaře a další měl kdo kontrolovat. Jano, moc se ti ten článek povedl, hlavně jsi vystihla to odlidštění ve všech oblastech života.
Kateřina Baziková
Mne jako lékaře s.re, že to je povinné pod hrozbou opravdu vysoké pokuty.
Alena Tollarová
Dost jsem se pobavila. Ke své praktické lékařce chodím nerada, protože to bývá na půl dne a ten tlak, který mi vždycky naměří! Některé léky dostávám eReceptem a to se mi líbí. Ale nemůžu si pomoct, trošku nerozumím tomu, proč někteří lékaři, kteří jsou v mém věku, nezačali s počítačem už před 20 lety a dodnes všechno ťukají na psacím stroji.
Ivona Lachová
Mám starší lékařku i lékaře, a funguje to všechno bez problémů a je jedno zda recepis jde na meil nebo SMS. A nejvíc mne okouzlilo, když jsem viděla svou databázi léků, které mi kdy předepsali. Prostě frajeři.
Zuzana Pivcová
My jsme, Jani, znaly se sestrou staršího veterináře, který byl s nástupem elektroniky ze svého nového úřadování docela nešťastný. Navíc to vedlo i k tomu, že se mladší kolegové jako rázem schopnější dostali nad něj. Zato moje obvodní lékařka, ke které však chodím výjimečně, je administrativní lékařka každým coulem. Jinak než před monitorem ji neznám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...