Hrad Doubravka
Foto: autorka

Hrad Doubravka

17. 2. 2019

Ráno vysvitlo sluníčko, ale než jsem dojela k cíli, nebe se opět zatáhlo. To mě neodradilo. Tak tedy vzhůru na Doubravskou horu, na jejímž vrcholku se tyčí hrad Doubravka.

Doubravská hora - znělcový vrch -  tvoří dominantu území mezi Českým středohořím a Krušnými horami. Hrad postavil  v druhé polovině 15. století vnuk husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic, Jan Ilburk. V držení hradu se vystřídala celá plejáda známé šlechty, mezi nimi císař Rudolf II, Lobkovicové, Kaplířové a j. Hrad byl přestavěn na pevnost, která sehrála významnou úlohu za 30leté války. Po vypuzení Švédů v roce 1640 , hejtman Litoměřického kraje Gottfried ze Salhauzenu poručil pevnost v roce 1655 zbourat.Teprve v roce 1791 byl kopec zpřístupněn veřejnosti.

Po roce 1884 byly provedeny na zřícenině značné úpravy, Teplický kníže Edmund Alldringen nechal přistavět restaurační místnosti. Věž sloužila jako rozhledna. Restaurace v roce 1896 vyhořela. K obnovení stavby přizval Carlos Aldringen architekta Bedřicha Ohrmanna, pozdějšího profesora pražské Umělecko-průmyslové školy a vídeňské Akademie. Podle jeho návrhu byl hrádek obnoven v duchu romantické novogotiky.

Od té doby až po rok 1966 jsem nenašla žádný bližší materiál o osudech Doubravky, byla zestátněna, jako vše, co patřilo šlechtě na našem území.  

Od roku 1966 sloužil zámeček a budovy na Doubravské hoře Svazarmu, dnes jsou využívány Asociací víceúčelových technik, sportů a činností /dřívější Svazarm/. Zřejmě budovy nejsou přístupny veřejnosti, kdoví, v jakém stavu jsou vnitřky, i když zvenku to vypadá pěkně. V létě je zde otevřeno venku občerstvení. 

Doubravská hora inspirovala i známé umělce, mezi nimi K. H. Máchu. Nádvoří je přístupné dobře udržovanými turistickými  stezkami, dokonce nahoru jezdí turistický vláček, a když je slunečno, dočkáte se nádherného výhledu na Teplicko, Bílinsko, Středohoří i Krušné hory.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jitko, kus historie a věděli dříve, kde ty svoje hrady měli stavět. Na kopcích a my můžeme obdivovat zbytky tehdejších skvostů a hlavně výhledy do krajiny.
Jitka Hašková
Děkuji, vůbec jsem o tom neslyšela. Moc zajímavé místo.
Soňa Prachfeldová
Jano to budu moc ráda, když si vzpomenete a ráda přijedu díky.
Jana Kollinová
Soňo, oslovím svého kolegu a až začne sezóna teplického vláčku na Doubravku, určitě bude naším průvodcem místnostmi veřejnosti nedostupnými. Zaznamenávám si v kalendáři květen a ozvu se.
Soňa Prachfeldová
Děkuji vám za milé komentíky. Zuzko, beru jen jednu , starší holka už je unavená do kopečků. Jano K. to bych se ráda dozvěděla, pokud budou prostory přístupny veřejnosti - prosím, prosím , dejte vědět. Naděnko, hotel je pod Doubravkou - ohromná Pyramida z dob minulých. Nahoře to vypadá jen na občerstvení v sezoně. Jano H. jsem ráda za oživení vzpomínek i když přijde i smutná bohužel. A děkuji , jsem takový emotivní, přírodní amatér. Díky vám všem :-)
Jana Hošková
Soňo, velice mne potěšil Váš článek, protože se jedná o mé rodné město a na Doubravce jsem nebyla už řadu let ! Takže jsem si s velkým zájmem prohlédla všechny Vaše fotky a musím říct, že jste dobrá fotografka ! Dnes mne Váš článek inspiroval k poslání Doubravky do soutěže Foto dne...pro mne je to smutná vzpomínka, ta fotku jsem totiž pořídila z poměrně krásného prostředí zahrady domova důchodců v Bystřanech, kde vloni před vánoci zemřela má maminka.
Věra Ježková
Nikdy jsem o něm neslyšela. Ráda jsem ho poznala.
Eva Mužíková
Ráda jsem si Tvůj příspěvek přečetla, díky.
Naděžda Špásová
Soni, zase jedna pozvánka na výlet. Máme to do Teplic kousek. Nevypadá to na zříceninu, není v tom náhodou hotel? Hezký výlet i fotky.
Marie Seitlová
Pěkný výlet i fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.