24 hodin ve Vídni
Katedrála sv. Štěpána. FOTO: Pixabay.com

24 hodin ve Vídni

14. 2. 2019

Pojďte si vyzkoušet malý okruh centrem Vídně, takovou ochutnávku z místní nabídky historie, galerií, kostelů, kaváren, parků, trhů a restaurací. Za den se toho ani víc stihnout nedá. Teď je na takový výlet ideální doba. Vyhnete se davům turistů.

Počítejte s pěkně nabitým programem, takže dobré boty, mapu a jdeme na kulturně-historicko-kulinární procházku. Začneme ráno na nejznámějším vídeňském náměstí přímo u symbolu Vídně, monumentálního chrámu sv. Štěpána (Stephansdom), mají otevřeno už od šesti ráno.

Prohlídka nejvýznamnější vídeňské gotické památky alespoň v rychlosti stojí za to, kostel totiž ukrývá nespočet významných historických pokladů. Za prohlídku stojí gotický oltář, hrobky prince Evžena Savojského nebo císaře Friedricha III. I kazatelna od Antona Pilgrama. Pokud máte dobrou fyzičku a toužíte po neopakovatelném pohledu na město, vyběhněte 343 schodů do věže Steffl. Sv. Štěpán je nejen místo s nabitou historií, ale stále velmi živoucí centrum vídeňského života, konají se tu koncerty, mše, přednášky i sváteční setkání Vídeňanů. Na přilehlém Štěpánském náměstí (Stephansplatz) se to hemží ve všední i sváteční dny atrakcemi – živými sochami, akrobaty, výtvarníky i hudebníky. Abyste měli dokonalý dojem a vychutnali pravou atmosféru, je třeba se zastavit u stánku na pečenou klobásu. Právě tady na rohu Stephansplatzu a Seilergasse najdete skoro ty nejlepší ve Vídni.

Pokud by vám přišla spíš vhod ranní káva, vydejte se po slavné rakouské obchodní ulici Kärntner Strasse a po zhruba pěti stech metrech uvidíte na pravé straně hotel Sacher s kavárnou. Odtud pochází a stále se tu podle přísně dodržované originální receptury peče světoznámý dort. Stačí si dát typickou rakouskou obdobu kávy s mlékem melange, jeden kousek skutečně pravého sachru na ochutnání a nasávat místní atmosféru (ale počítejte s frontou, která tady stojí téměř neustále). Po pravé vídeňské snídani vyjdete z kavárny, zahnete doprava a jste přímo u slavné Opery (Staatsoper). Pokud tuto „disciplínu“ milujete, neváhejte se podívat na program a do pokladny, třeba ještě budou mít pár posledních lístků za zvýhodněnou cenu a vy završíte den stylově, nebo si do programu předem naplánujte prohlídku budovy a objednejte si ji na internetu. To byste ale měli mít na Videň více času než den.   

Bez Albertiny to nejde
Poté pokračujte kolem budovy opery stále doprava a dostanete se k dalšímu neopominutelnému místu, k nejznámější a slavnými jmény nabité galerii Albertina. Je dobré si předem na internetu prohlédnout nabídku tohoto špičkového uměleckého stánku, pořádají tady totiž souběžně tolik zajímavých akcí, že by se tu dal den strávit komplet celý. Aktuálně by určitě stálo za to podívat se na Rubensovu Venuši, kterou uvidíte v rámci výstavy ze sbírek rodiny Liechtensteinů. Můžete tam také obdivovat bývalé reprezentační prostory císařské rodiny. Konaly se tady oficiální akce, plesy, koncerty a bydlela tu nejmilejší dcera Marie-Terezie, arcivévodkyně Marie-Christine.

Albertina navíc nabízí stálou výstavu Od Moneta po Picassa nebo jednu z největších světových sbírek grafiky. Přes internetové stránky se dají koupit přednostní vstupenky, takže nemusíte čekat frontu, která tady často, hlavně o víkendech, bývá.

Hurá na trh
Umění jsme se nabažili, tak zase zpět na vzduch a na něco dobrého. Vráťte se na Kärtner Strasse a pokračujte po hlavní pořád rovně až na Karlsplatz, kterému dominuje další z nádherných kostelů, tentokrát barokní, zasvěcený Karlu Boromejskému (Karlskirche). Uprostřed fontány před kostelem najdete sochu Henryho Moora. Po dávce duchovna v tomto téměř biblickém paláci přeběhnete náměstí a mezi ulicemi Rechte a Linke Wienzeile najdete jedno z nejoblíbenějších míst Vídeňanů i návštěvníků města. Slavný Naschmarkt. Tržiště, kde spolehlivě najdete i tu nejneobvyklejší surovinu či koření z druhého konce světa. Spoustu vinných šenků, rozmanitou nabídku dobrot a pěkně čilý ruch. Pro milovníky blešáků je tady každou sobotu od rána na konci tržiště směrem dál od centra učiněný ráj. Projděte se, začichejte, ochutnejte a zastavte se u venkovního stolečku na ochutnání rakouského vína. Co třeba deci Grüner Veltliner z oblasti Wachau? Tady se nespletete. Můžete si dát i pivo, ale to nějak k Vídni nesedí! I když se vám určitě nebude nikam chtít, přemožte se a pokračujte od místa, kudy jste na trh přišli, zhruba přes tři bloky směrem k muzejní čtvrti, velkorysému kulturnímu areálu v bývalých dvorních císařských stájích. Museum Quartier ojediněle vkusně kombinuje staré baroko s ultra moderními prvky a stavbami. Všechny výstavní prostory opravdu projít nestihnete, ale vyzkoušejte třeba Kunsthalle, nebo Designforum. Ke stálým expozicím tady neustále tepe aktuální dění, nudit se nebudete. Až do 10. března je v Leopoldmuseu k vidění velká expozice Egona Schieleho a stojí za to.

Za Sissi
Pokud ještě nemáte dost múz, můžete se vydat po Burggasse do umělecké čtvrti v uličkách Spittelberggasse či Gutenberggasse nabité ateliéry a dílnami originálních výtvarníků z celého světa.

Milovníci dějepisu se vydají na opačnou stranu a přes hlavní ulici Burgring přejdou přímo do středu rakouské historie. Do areálu císařského paláce Hofburg. Tady je opět velmi pestrá nabídka zábavy. Návštěvnice určitě nezavrhnou prohlídku komnat císařovny Sissi. Pánové mohou zamířit do muzea zbraní nebo hudby. Podrobná prohlídka paláce, kde se utvářely i naše dějiny, by vám opět zabrala minimálně celý den, takže systémem letem světem rychle proběhněte…

Unavenější mohou odpočívat v dokonalosti rozlehlých parků Hofburgu. Kdo má ještě trochu energie navíc a potřebuje vidět vídeňskou radnici (Rathaus), musí přejít zpět k muzejní čtvrti a po hlavní ulici pokračovat v poklusu dál. Unavenější část výpravy se v klidu projde po další místní obchodní tepně Kohlmarkt, až dorazí k Mekce lahůdek, obchodnímu domu Julius Meinl. Odkud se doprava po Graben (Příkopech) plných obchodů módních značek vrátíte k výchozímu bodu výletu, na Stephansplatz. Tři luxusní patra dobrot u Meinla nemají sice takovou atmosféru jako Naschmarkt, ale suterénní vinotéka dojem opraví. Ochutnejte tu produkci místních vinařů a odpočiňte si.

Den ještě nekončí. Večerní Vídeň začíná žít už kolem osmé. Vyzkoušejte typickou rakouskou restauraci se schnitzlem, speciálním bramborovým salátem nebo hovězí špičkou (tafelspitz). Ideální je k tomu restaurace Figllmüller ve Wollzeile 5 (nedaleko Stephansplatzu) s největšími řízky ve Vídni a vlastně jakákoliv místní restaurace. Noční život okoukněte v takzvaném Bermudském trojuhelníku (Bermuda Triangel) v bývalé židovské čtvrti okolo kostela sv. Ruprechta, kde je tolik barů, že musíte dávat pozor, abyste se neztratili… Dojdete tam po Rotenturmstrasse za Stephansplatzem. Je to krásná večerní procházka. Pokud máte za celý den chození dost, jeďte metrem červenou nebo zelenou linkou na stanici Schwedenplatz. Pozor, neztraťte se, příště vás čekají další zajímavá místa Belveder, Schönbrunn, Prater… 

CO JE DOBRÉ VĚDĚT
 - V centru Vídně jsou parkovací zóny, řiďte se konkrétními předpisy v místě a pozor na zóny pro rezidenty, parkovací karty se dají koupit ve stáncích s novinami, za půl hodiny stání zaplatíte 1,05 euro
- Podzemní parkoviště Park and Ride u stanic metra vyjdou na 3,60 za den. garáže v centru vás přijdou až na 5 euro za hodinu
- vlak z Prahy seženete od 632 korun, z Brna od 316 (jedna cesta při nákupu v e-shopu Českých drah
 - Ubytování v centru města (v hostelu) seženete od 30 eur na osobu
- 24hodinová jízdenka na městskou dopravu stojí 8 euro (jedna jízda metrem či tram 2, 40)
- Vyplatí se koupit v metru, stánku či na internetu Vienna Card na 24, 48 nebo 72 hodin za 17, 25,29 euro (k dopravě zdarma pro sebe a jedno dítě do 16 let získáte i 210 slev na vstupy do muzeí, do kaváren i šenků)

cestování Rakousko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Mám dvě kamarádky, které by taky rády jely.
Helena Dohnalová
Do Vídně bych jela ráda, jaro i podzim mi vyhovuje ráda se přizpůsobím.
Jaroslava Handlová
Jarní termín by mohl být 10. - 12. května, podzimní 27. - 29. září. Podrobnosti zveřejní redakce - vydržte, prosím.
Jitka Hašková
Mě by samozřejmě vyhovovalo i to září. Moc ráda bych jela.
Marie Seitlová
Ve Vídni jsem byla vícekrát, ale jela bych zase. Bude záležet na termínu, spíše bych jela v září.
Dagmar Bartušková
Opr. ... Maria Hilfe Strasse...
Dagmar Bartušková
Vídeň mě okouzlila svou krásou hned, jak se otevřely hranice. Navštívili jsme známá místa od Katedrály sv. Štěpána, Opery, Maria Hilfen Strasse, Schönbrunn až po Prátr. Syn zde vystudoval univerzitu, a take nás po městě provázel. Sacher, káva a řízek nesměl chybět. Ráda bych s Jarkou H. také jela, abych si leccos připomněla a něco nového se zase dozvěděla. Datu se přizpůsobím.
Margita Melegova
Viden je moje laska, ubytovani bylo pravidelne v hotelu Wandl odkud jsme vyrazeli na vypravy po meste, jestli nam to vyjde tak bych se tam chtela vratit i kdyz s chozenim to bude slozitejsi, projit znama a mila mista to je na hodne dnu, 24 hodin by mne jen namlsalo.
Alena Tollarová
Ve Vídni jsem byla jednou s autobusovým zájezdem. Autobus byl fajn, zavezl nás, kam bylo potřeba. Ale přizpůsobím se. Kdyby se mělo jet vlakem, jela bych radši, až mi bude 65+ tj. po 1. září. Ale neberte mě vážně :)
Eva Balúchová
Jaruško,zkus navrhnout termín,který bude tobě vyhovovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%