Lidé sázejí exotiku, škodí tím ptákům
Ilustrační foto: pinterest.com

Lidé sázejí exotiku, škodí tím ptákům

15. 2. 2019

Parky nyní vypadají jinak než před desítkami let. Mizí z nich druhy rostlin, které pro ně dříve byly typické a přibývá těch exotických. Výsledkem je, že ptáci nemají přirozenou potravu a proto jich ubývá. Je to jedna z ukázek, jak hodně se nyní česká krajina mění. Přesněji, jak jí lidé škodí.

Domácí druhy keřů dokáží poskytnout svými plody potravu v průměru šestkrát většímu množství ptačích druhů, než ty dovezené, které v původní české krajině nebyly. Když místo hlohu obecného, který do české přírody patří odedávna, nasadíme tůje, znamená to, že tím spoustu ptáků ochudíme o možnost dostat se k potravě, tudíž přežít. Situace se výrazně zhoršuje, protože zatímco před několika staletími byla třeba tůje nebo sakura v české přírodě naprostou výjimkou, nyní jsou výjimkou naopak původní druhy.

„Ať jede člověk do kteréhokoliv města Evropy, všude vidí v parcích a stromořadích stejné druhy. Platany, duby červené, akáty, pajasany žláznaté, tůje, sakury. Podobně jako volnou krajinu postihla i městskou zeleň homogenizace, takže v parcích téměř nepoznáte, jestli jste v Helsinkách nebo v Barceloně,“ upozorňuje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Lidé, kteří se zabývají ochranou přírody, se rozhodli na tuto skutečnost čím dál více upozorňovat a přivádět lidi k zamyšlení nad tím, co si ve svém okolí vysazují. Podobné jako s parky je to totiž i se zahradami u nově postavených domů. Málokdo si do nich vysadí ořešák, třešeň či hloh. Většinou jako první vysadí řadu tůjí a sem tam nějakou okrasnou dřevinu. Nechceme mít práci s odhrabováním listí, říkají lidé. Jenže tento přístup přináší čím dál více problémů. Jedním je už zmíněný fakt, že ptáci jsou ochuzeni o možnost dostat se k přirozené potravě. Ochranáři přírody zveřejnili zajímavé údaje. Tady jsou:

Původní hloh obecný poskytuje potravu třiceti dvěma druhům ptáků, nepůvodní hloh Lavalův jen třem druhům. Dřišťál obcený dává plody pro obživu devatenácti druhům ptáků, nepůvodní dřišťál Thunbergerův jen sedmi druhům. Původní svída krvavá uživí dvacet čtyři druhů ptáků, zatímco nepůvodní svída výběžkatá jen dva ptačí druhy. Přitom právě plody z keřů slouží ptákům jako důležitý zdroj potravy především na podzim a v zimě.

Jenže to nyní málokdo ví. A tak si lidé kupují rostliny podle vzhledu a volí především ty neobvyklé. Jejich nabídka je obrovská a málokdo má čas a chuť zkoumat, která do české krajiny patří a uživí i ptactvo. Přináší to však i další komplikace.

„Současným trendem v zahradnictví je dovážení kultivarů přes celou Evropu. I u druhů, které u nás běžně rostou, se dovážejí například sazenice z velkopěstíren v Nizozemí,“ vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. „Tím dochází k zanášení genetických variant dřevin z míst vzdálených stovky kilometrů. Přednost by přitom měly dostávat sazenice pocházející nejen z České republiky, ale navíc z lokality co možná nejbližší místu výsadby. Takové dřeviny jsou totiž maximálně adaptované na místní podmínky,“ dodává.

Některé dovezené druhy jsou navíc velmi agresivní, rychle se rozšiřují a vytlačují původní místní druhy i z volné krajiny. Ochránci přírody se tedy nyní snaží na tuto skutečnost čím dál více upozorňovat a přimět lidi, aby se zamysleli pokaždé, když si na zahradu nebo do svého okolí sází něco nového. Totéž by se samozřejmě mělo týkat i představitelů měst a obcí, kteří rozhodují o tom, kde bude nový strom, keř či park. Jak se to ovšem vyvine, se zřejmě projeví až za další desítky, možná stovky let.

 

Hana Charvátová pro i60.cz

 

 

 

 

 

příroda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Zavadilová
Bohužel dokud nebude dostatečná osvěta, tak se nic nezmění. Většina lidí nemá vůbec potuchy, že mohou být tyto exotické dřeviny pro ptáky problémem.
Jana Šenbergerová
Neškodí to jen ptactvu, ale také docela závažně i hmyzu, obzvláště pak včerám. Až zmizí i přirození opylovači, je s námi konec. Všimli jste si někdy, které stromy zamořují severní Čechy a vytlačují tak všechny ostatní rostliny?
Soňa Prachfeldová
Je škoda převeliká že ubývá zdravy selský rozum, lidé uvažují povrchně a pochybuji že snobové dají na jakousi osvětu, jak se tímhle škodí našemu prostředí. Po nás potopa.
Danka Rotyková
Lidé jsou nepoučitelní a někteří si myslí, že si dnes mohou všechno dovolit. Když jsem paní upozornila, že by měla mít ohled na divoké kachny, které u nás na okrasných rybníčcích hnízdí a nenechat svého psa, aby se k nim přibližoval, vynadala mi, že si může chodit kam chce. A sem chodí právě proto, že je to tu pěkné. Přece prý její pes žádnou kachnu nezakousnul. Měla jsem z téhle paní pokažený celý zbytek dne. S hloupostí se nedá bojovat.
Eva Mužíková
Další krok ke zničení přírody, lidé jsou nepoučitelní...
Blanka Bílá
Ptáci ubývají, nemají nejen vhodnou stravu, ale i možnost hnízdit na stromech.Podle mne, by na každé větší zahradě měl být nějaký ten vzrostlejší strom,keře, zanedbané místečko.Ale dnes je jen tráva střižená u země, kamení, kůra.V létě jsem slyšela jednu paní, jak tomu svému říkala, to máme pěknou zahradu..., no nevím, pro mne zahrada s jedním stromem a spoustou kamení není ani trochu hezká.
Karel Boháček
No ale je tu u nás řada významných a krásných arboret a botanických zahrad. To je dilema co ? Každopádně by člověk měl být obezřetný a skromný, vážit co je prospěšné a co škodí, že pane Větvičko ?
Dana Puchalská
Podobný článek jsem viděla na internetu. Ano vysazovat cizokrajné stromy u nás je fakt na pováženou.
Karel Boháček
Lidé jsou nepoučitelní. Moji sousedé sází ve velkém čínské tůje a pak můj sad rodí čím dál méně, hlavně hrušky. Pyl z tůjí totiž zalepuje blizničky a vlastní pyl nemůže se uchytit. Pak jdou ke mně si pro ovoce a diví se, že mám čím dál menší úrodu. Kopnout někam..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%