Jizerský železniční most v Kořenově
FOTO: autorka

Jizerský železniční most v Kořenově

20. 2. 2019

Rozhodla jsem se, že se též přidám ke statečným přátelům, seniorům a vstoupím  do Klubu stovkařů. Přidávám tedy své první kilometry. Jako malý výlet si chci připsat svoji oblíbenou trasu z Kořenova - Martinského údolí ke krásnému jizerskému říčnímu mostu přes řeku Jizeru, který spojuje Kořenov s Harrachovem. Trasa, na kterou se vydávám při každé návštěvě Martinského údolí, je již v části západních Krkonoš, kam Kořenov zasahuje. Vycházím z Martinského údolí a dostávám se na starý kamenný most, kterému se říká Hoftík. Na mostku dlouho postávám a obdivuji krásu řeky, jejíž koryto je pokryto obrovskými kameny, přes které voda pospíchá k nám do Českého ráje. Dále pokračuji kolem chaty SKI Sport a dávám se cestou vlevo a pak pokračuji po břehu Jizery až k jizerskému železničnímu mostu. Kousek pod mostem se zastavuji u maléhu jezu a kochám se krásou kolem. Za mostem jsou již staré hraniční patníky, upozorňující, že jsem v Polsku.

Most byl postaven jako součást tratě Jelenia Gora - Kořenov (dříve Horní Polubný). Řeka Jizera zde tvořila hranici mezi Rakousko-Uherskem a Pruskem. Výstavba přes veškeré problémy byla dokončena 1.října 1902. Po změně hranice na Odře a Nise tvořila Jizera československo - polskou hranici. Přes tento most jezdily v té době ponejvíce vlaky s nákladem uhlí z Polska. Poslední vlak s nákladem zde však přejel 15. listopadu 1945.

V roce 1958 došlo k výměně území mezi Československem a Polskem a most byl opraven. Po skončení oprav byl provoz obnoven a začal sloužit i k dopravě osobní.

 

Soutěž Do stovky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Ať km přibývají.
Hana Rypáčková
To je bezva, úplně jako balzám na mé koleno, začalo si naříkat na dřepy při úklidu zahrady. Chce chodit a ne dělat dřepy. Jizera volá..
Eva Mužíková
Tak vzhůru za " Stovkou " Jindřiško.
Soňa Prachfeldová
Jindřiško tak Tě vítám do Klubu stovkařů. Malebná nádherná příroda.
Dana Puchalská
Moc krásná procházka v opravdu hezkém koutě naší malé země.
Věra Ježková
To se to chodí, když se může přírodou. Jindřiško, vítej v klubu. :-)
Jana Šenbergerová
Už si také chystám botky ... :-)
Elena Valeriánová
Ty si připíšeš km Do stovky a ostatní naladíš na správnou Jizerskou notu. Tak ať ti kilometry pěkně přibývají.
Marie Seitlová
Jindřiško, pěkně jsi začala zdolávat km. Už se k vám těším, tento kraj vůbec neznám. Díky za tvé články.
Růžena Kuželková
Loni o prázdninách jsme byli s vnukem v Harrachově na "otočku".Přivítal nás déšť,tak jsme zavítali do restaurace při cestě od vlakového nádraží do "vsi".Jsou tam velice milí lidé,uvařili nám česnečku a bylo tam příjemně.Na vodopády jsme se nedostali,tak to budeme muset zopakovat.Na nádraží jsme si dali VYHLÁŠENÉ borůvkové knedlíky,mňam,ještě teď se mi zbýhají sliny,prostě knedle jsou všude na horách(byli jsme také na Šumavě na Kvildě a co myslíte?! Rovněž borůvkový knedle na vítali.Jezdíme s vnukem po krásách českých,protože to nemá konce,už se těšíme na další prázdniny,jen to sluníčko by nemuselo být tak hřejivé,přece jenom už mám svůj věk a při tom horku mi není dvakrát.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.