Vodovod skupiny Mohelské
Foto: autorka

Vodovod skupiny Mohelské

24. 2. 2019

Dnes byl opět krásný, téměř jarní den, obloha azurově modrá a sluníčko svítilo jak o život. Sedět doma nebo pracovat,by byl téměř hřích. Rozhodla jsem se využít pěkného dne a vyrazila na procházku ve svém okolí.

Prošla jsem kolem kostela sv. Havla, který je dominantou naší obce, došla k rozcestí a dala se směrem na Sovinky. Tento směr jsem volila úmyslně, abych Vám představila Vodovod skupiny Mohelské. Toto dílo bylo podniknuto ku prospěchu všech a na památku budoucím pokolením za výrazné a účinné pomoci tehdejšího pana poslance J. Dubického. Vodovod postavil stavitel a podnikatel ve vodních stavbách Ing. jaroslav Matička z Karlína roku 1923. Investiční náklady tehdy činily 102 816,- Kč.

V roce 1928 bylo na vodovod napojeno již 17 obcí a osad v okolí, tedy voda v té době asi pro 1843 obyvatel. 

Musím konstatovat, že je smutné, že ačkoliv žijeme v 21.století, ne všude mají vodovod!

 

procházka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Pěkné fotky a seznamování s historií i přítomností. Je bohužel pravda, že ne všude ještě dnes mají vodovod a někdy i neodpovídající kvalitu pitné vody. Do zapadlých koutů se investuje naposledy.
Zuzana Pivcová
Jindro, Ty se máš! :-D Tam, co bydlíte, máte takové hezké okolí a k tomu ještě ty výlety do Jizerských hor. Tak piš a foť, ať toho vidím co nejvíc. Díky. P. S. My v Týně také nemáme chalupu napojenou na městský vodovod, máme studnu a čerpadlo. Na léto to stačí.
Anna Potůčková
Opět moc hezké fotky z krásné okolní krajin. At je vždy vody všude dost a v řádné kvalitě pokud jde o pitnou vodu!
Naděžda Špásová
Jindřiško, je to tam u vás moc hezké. :-)
Dana Puchalská
Moc hezká procházka. A pěkné fotky. Je to opravdu škoda a víc než zvláštní, že někdo ještě ve 21.století vodovod stále nemá. Ale potěšilo mně že vodovod byl dílem pana stavitele, který se narodil ve stejné čtvrti jako já. Kdyby ještě žil otec, ten by mi k tomu řekl určitě spoustu informací.
Jana Šenbergerová
Zajímavé téma a cíl procházky. Voda, té bychom si měli vážit a uvážlivě s ní hospodařit. To, že jsme řadu vodáren a vodovodů přenechali cizím firmám, pokládám za vlastizradu. Ať vám voda stále teče.
Eva Mužíková
Jindřiško, abych byla t.zv.: více v obraze, našla jsem si tento odkaz:..... Informace o vodě | Veřejný vodovod bez dezinfekce… https://centrumvody.cz/…bez-dezinfekce-c10_38_2.htm.. Dobře se tam u vás o vodu starají.. Zajímavé, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%