Češky s metastatickou rakovinou prsu stále čekají na moderní cílenou léčbu
Ilustrační foto: ingimage.com

Češky s metastatickou rakovinou prsu stále čekají na moderní cílenou léčbu

19. 2. 2019

V České republice se dnes s rakovinou prsu potýká minimálně 91 tisíc žen. Jde o nejčastější typ rakoviny u žen. Podle statistických údajů ministerstva zdravotnictví okolo nás každý rok takto onemocní 7 000 žen.

U skoro celé poloviny z nich jde o metastatické stádium onemocnění, tedy to, jehož ložiska se objevují i jinde v těle. Bohužel taková diagnóza je dnes synonymem pro nevyléčitelnou nemoc. Moderní cílená léčba, která by mohla pacientkám přinést více než rok kvalitního života, je však českým ženám zatím nedostupná.

I přes veškeré inovace v medicíně nemá 73 % českých žen s rakovinou prsu v metastatickém stádiu přístup k nejmodernější cílené léčbě, kterou mohou využívat pacientky například v Rumunsku nebo Albánii. Přitom moderní léčba může těmto pacientkám přinést více než rok kvalitního života bez návratu onemocnění. Bohužel český systém patří v oblasti schvalování úhrady léků stále k nejpomalejším v Evropě. V porovnání s Německem, kdy se pacientka může léčit novým lékem již po třech měsících od doby, kdy byl lék v zemi zaregistrován, musí si pacientka v Čechách počkat šestkrát déle. Pacientky s metastatickou rakovinou prsu již téměř dva roky čekají na úhradu „svých“ léků.

Pacientky nemají času nazbyt
V případě rakoviny čas rozhoduje. Na problémy se schvalováním moderních léků u nás poukazují také odborníci. „V některých případech by pacienti nejvíce profitovali z léčby cílenou terapií, která prokázala v klinických studiích prodloužené přežití s velmi dobrou kvalitou života. Ta ale často v České republice nemá dosud úhradu. A to u různých onkologických diagnóz,“ říká Doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc., z Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Pacientkám tak nezbývá než se léčit pomocí chemoterapie, či dalších konzervativních metod anebo si zaplatit moderní léčbu samy. Situaci s přístupem k moderním lékům dlouhodobě sledují i pacientské organizace. Na ty se mohou pacienti a jejich rodinní příslušníci obracet pro radu i pomoc.

rakovina zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.