Rozmarýna, kráska ze Středomoří
Ilustrační foto: pinterest.com

Rozmarýna, kráska ze Středomoří

27. 2. 2019

Na tom Pražským mostě, rozmarýnka roste... Jistě si vzpomenete na starou lidovou písničku, kde se tahle rostlinka objevila v „hlavní roli“ a těžko říci, zda tam opravdu růst mohla.

Má ráda teplo a naši zimu venku přežije nechráněná jen málokde. V teplejších krajinách nás ale dokáže potěšit i krásnými drobnými kvítky – bílými, nachovými a modrými. Ale nejen jimi.

Rozmarýnu (i rozmarýn) znají milovníci dobrého jídla spíše jako koření (např. jako součást provensálského), neboť její výrazné aroma a nezaměnitelná chuť zjemňuje nejen různé druhy mas, ale i salátů, omáček, skvěle zvýrazní máslo. Několik větviček položených na dřevěné uhlí dodá grilovanému pokrmu příjemnou specifickou chuť. Jehlicovité lístky můžeme používat čerstvé, usušit, zamrazit, uchovávat v octě...

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)

Již od dob antiky využívali lidé tuto dekorativní rostlinu hlavně jako léčivku. Byla součástí mnoha náboženských obřadů. Symbolizovala lásku, manželství, smrt a nepomíjivost. Stala se nedílnou součástí kadidel, věnců, svatebních kytic, zdobila mládenecké kloboučky či slavnostní stoly. Položená na noc pod postel údajně chránila také před zlými silami.

Pochází ze Středomoří (s poetickým názvem z latiny - mořská rosa), dnes ji však nalezneme na různých místech světa. Potřebu tepla si však zachovala, proto ji musíme nechat přezimovat v interiéru, nejlépe na slunném místě. Ideální pro ni je teplotní rozmezí mezi 10 – 15 °C a jen mírná zálivka. Venku i uvnitř vyžaduje dostatek světla a přímo nesnáší chladné větry.

Polodřevnatý keř ve svém domovském prostředí může dorůst až do dvou metrů. Ve zdejších podmínkách nám obvykle zpestřuje terasy, balkóny či parapety. Existuje mnoho odrůd, dokonce i poléhavé. Keřík lze velmi dobře tvarovat, rozsazovat pak pomocí vrcholových řízků. Díky pěstování v přenosných nádobách nám rozmarýna zpříjemní léto i zimu.

Kde přináší úlevu
Čaj uvařený z této keřovité trvalky patří k osvědčeným prostředkům při migréně, astmatu, trávicím potížích, nadýmání, má potopudné a močopudné účinky, uvolňuje křeče zažívacího ústrojí, upravuje menstruaci a léčí výtok, podporuje játra a vylučování žluči. Tinkturou nasáklé obvazy přinášejí úlevu při zraněních a pohmožděninách, pomáhají při svalových a nervových bolestech. Rozmarýna uklidňuje a zmírňuje nervové vyčerpání, celkově posiluje, čehož se využívá během rekonvalescence a v geriatrii. Zvyšuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách.

Silným bylinným odvarem se čistí pleť, omývají se jím místa postižená ekzémem. Rozmarýna je skvělá v koupeli, která uvolní namožené i unavené svalstvo.

A nemají ji rádi moli!

Sklenka vína na zdraví
Přes veškeré přednosti rozmarýny se nesmí přehánět její dávkování. Větší množství zdraví neprospěje, naopak může ublížit. V žádném případě se nedoporučuje těhotným ženám. Co neuškodí, je ranní a večerní konzumace jednoho kalíšku rozmarýnového vína: Nadrobno nasekanou čerstvou drogu nasypeme do 1/3 objemu nádoby, doplníme červeným vínem a necháme za občasného protřepání 3 – 4 týdny stát. Potom přecedíme přes plátýnko či jemné sítko a slijeme do připravené skleněné uzavíratelné nádoby.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Vámi uvedená písnička mi připomněla cosi hodně vzdáleného. Jako děti jsme jezdili občas na návštěvu ke strýci malíři, který byl velmi známý a byl jmenován zasloužilým umělcem. Byla s ním pokaždé velká legrace. jednou nás učil právě uvedenou píseň. Ovšem s jinými slovy. Na tom pražském mostě, tancovalo koště, já mám p..... na dvě půlky, čekám až mi sroste. Ten vulgarismus jsem raději vytečkoval, abych nepopudil redakci. Strýc byl šprýmař až do své smrti v jeden a devadesáti letech.
Eva Mužíková
Nikdy jsem jí nepěstovala, asi se poohlédnu.
Věra Ježková
U nás rostla na pražským …
Jitka Hašková
Já tu písničku znám z dětství a zpívali jsme: Na tom prašným mostě....
Vladislava Dejmková
Mně tedy rozmarýna přežije zimu za oknem v chladnějším pokoji úplně v pohodě. Na jaře ji zase vystrčím na balkon.
Hana Rypáčková
No právě, zimu nepřežije, ale léto by jí na mé zahradě líbilo. V zimě jí ty správné podmínky nedám..
Jarmila Komberec Jakubcová
Rozmarýna roste hodně ve Středomoří. V Chorvatsku rostla přímo před hotelem ve vyšších keřících. Mám ji také doma v truhlíku, ale jen maličkou.
Jitka Caklová
Právě, nebo spíše právem, zřejmě díky své symbolice, nám kvete ve verandě za oknem :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%