Cardigan - svetr pro každý věk
Ilustrační foto: pinterest.com

Cardigan - svetr pro každý věk

1. 3. 2019

Dříve se slovo cardigan používalo častěji než nyní. V podstatě jde o svetr. Propínací, pletený, někdy na zavazování kolem pasu, někdy s knoflíky, někdy jen tak otevřený bez zapínání.

Každopádně jde o kus oděvu, který se takzvaně vynosí. Dá se v něm chodit do práce, na pocházku i pracovat na zahradě. Proto by neměl chybět v žádném šatníku.

Blížící se jaro je jeho čas. Zahřeje, takže je ideální do dnů, kdy už sice svítí slunce, ale rána a večery jsou ještě chladné. Může mít pestré barvy, takže k bílému tričku a džínám působí jarně a vesele. Zároveň může mít barvy tlumené, být šedý nebo černý, tudíž v kombinaci s jednoduchými černými kalhotami bude působit elegantně. Může být z jemné pleteniny, ale také může vypadat jako bychom si ho upletly doma na hrubých jehlicích.

Tento druh svetru má zkrátka mnoho podob a týká se to nejen způsobu pletení, barev, ale i střihů. Klasický cardigan je delší, to znamená zadek zakrývající, mnohdy dlouhý až ke kolenům. A právě proto je velmi oblíbený u žen poněkud plnějších tvarů. Postavu opticky prodlouží, přitom je pohodlný a praktický.

Nyní takové svetry nosí mladé dívky, jsou tím, čemu se říká módní hit. Zralé ženy by se ho neměly bát pustit do svých šatníků také. Ne proto,  že se právě teď nosí, ale proto, že jde o nadčasový kousek, bez ohledu na to, jestli právě zaplavil módní řetězce. Je to kus, který stylisté obvykle označují za základní, podobně jako jednoduché sako, bílou košili či bílé tričko. Když visí ve skříni, obvykle má žena po čem sáhnout, ať už vyráží jen na nákup nebo na procházku s pejskem nebo na dvoudenní výlet.

Tady je malá inspirace, jak různě mohou cardigany vypadat a co si vlastně pod tím názvem představit.

móda
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miluše Hasenohrlová
Toto oblečení se mi moc líbí, ale vzhledem k mé malé postavě,bych byla ještě menší. :-(
Zuzana Pivcová
Dlouhé vesty či svetry se mi celkem líbí, ale mně moc nesluší, jsou na mně jak na věšáku. :-D
Věra Maléřová
Mám několik delších vest do V na knoflíky i několik cardiganů bez zapínání. K těm jsem si pořídila ozdobný špendlík na zapnutí. Vesta do V krásně zeštíhluje a když se oteplí, dám ji do kabely. Tam se na rozdíl od saka nepomačká.
Elena Valeriánová
Jeden takový svetr mám i já. Na zavázání v pase. Je z příjemného jemného materiálu a klouže z ramen,potvora jedna cardiganová. Za chvíli už si přestaneme rozumět a k dorozumívání budeme potřebovat při řeči slovník.
Eva Mužíková
Tak to jE opravdu moje parketa. Mám hned tři. jeden se navléká přes hlavu, na prsou je napevno zapínání na jeden knoflík. Druhý má knoflíky po celé délce / až na zem s kapsičkami/, třetí je pletený, lehce nad kolena. Jsem v nich vždy tak nějak skrytá.
Danka Rotyková
Cardigan, to je moje láska. Cítím se v něm bezvadně, ramena mám po tatínkovi☺, boky bohužel také. Co nadělám, ale pro tenhle typ oblečení je to výhoda.
ivana kosťunová
Zdenko, mám tentýž problém, cardigan na ženách s úzkými rameny nevypadá dobře - klouže. Zkuste ramenní vycpávky, potom bude lépe sedět.
Věra Halátová
Kdy "dříve"? se používalo slovo "cardigan"? Já toto slovo vidím v článcích na internetu teprve v posledních max. 10-i letech. Ono slovo svetr také není české, ale déle používané. V jedné knize Karla Poláčka pletla jedna žena - a ten výraz jsem zapomněla, ale "cardigan" to nebyl. Takže slovní spojení "cardigan - svetr pro každý věk" - o tom musel někdo dlouho přemýšlet.
Věra Ježková
Líbí, ale dlouhý bych nenosila. A říkám tomu svetr. Vesta je pro mě jen bez rukávů.
Jana Šenbergerová
Dávám přednost těm propínacím, také mi vadí padající ramena

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.