Lužicko
FOTO: autorka

Lužicko

1. 3. 2019

Nedělní ráno, počasí za oknem slibuje hezký den. Proč se někam nepodívat?  Bez dlouhého váhání putoval do auta pejsek, foťák a už jsme vyrazili. Jen tak za nosem a směrem na Mostecko. Projeli jsme Liběšicemi, malou vesničkou za Bílinou. Leží mezi Bořněm a Želenickým kopcem. Spadá pod obec Želenice, i když do konce 60. let patřila pod správu Bíliny. 

Za Liběšicemi jsem vyfotila kravičky, které venku doufaly, že už najdou něco zeleného k snědku, ale kdepak - země je po ránu ještě pěkně zmrzlá. Pokračovali jsme k vesničce Chouč, ležící v úpatí Českého středohoří, která čítá asi 50 obyvatel. V této původně vyloženě zemědělské obci je hodně zničený kostel sv.Kateřiny  Kostel je obklopen starým malým hřbitovem, který je plný zašlých povalených německých náhrobků. A na návsi domky opravené, jen ty ruiny původních zemědělských usedlostí, ty člověka přímo děsí.

A jeli jsme dál. Přes Svinčice, které jsou proslulé chovem koní, ale ve výbězích jsme žádného neviděli. Dojeli jsme do Lužic. Lužice mě mile překvapily svojí  úhledností, čistotou a velkou výstavbou nových domů. Nad Lužicemi stojí krásný kostel sv. Augustina, který je v současné době opravován.

Z Lužic vede turistická cesta do Dobrčic a my jsme zejména hledali duby pýřité. Je to vzácný druh dubu, který byl prohlášen v roce 1993 za přírodní památku. Asi 200 stromů roste právě na prudkém svahu nad někdejší silnicí Lužice - Dobrčice. Svah ujížděl a dnes už je to jen turistická cesta. K dubům se vypravíme, až bude lepší počasí, a pokocháme se zároveň stepní vegetací. Zatím příroda spí.

Došli jsme až do zmiňovaných Dobrčic, které jsou pěkně na kopci  - 368 m. n.v.  Malá osada, hezky upravená, žije v ní asi 50 obyvatel. A dokonce je tam pěkná hospůdka.

Vycházka to byla moc hezká, člověk žasne, jak všude se najdou nějaké zajímavosti, jak v obcích, tak v přírodě okolo. A hlavně - vyškrabat  se vzhůru a podívat se z kopečků dolů, je nádhera!

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Moc krásná procházka
Jitka Hašková
Jako Lužicko chápu oblast Lužických hor, které miluji. Lužice byla oblast osídlená Slovany a nyní je částí Německa, možná je i kousek Lužice v Polsku. Hezká procházka neznámým krajem. Je vidět, jak se jeden název používá na různých místech.
Zuzana Pivcová
To je dobře, Soňo, že ses takhle "rozjela" a seznamuješ nás s různými místy vašeho kraje. Já osobně je neznám a čtu vše velmi ráda. Fotka z Lužic na karuselu je krásná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.