Moje energie: Kysané zelí
FOTO: autor

Moje energie: Kysané zelí

2. 3. 2019

Před několika lety jsem se potkal s jednou osobou. Byla z Ruska a dala mně recept na kysané zelí. Od té doby si ho pravidelně děláme doma  a konzumujeme ho hlavně na jaře .Dneska je to módní hit, ale my to známe už několk roků. Obsahuje spousty vitamínů, vlákninu a přírodní probiotika. Je to založeno na mléčném kvašení. Dopručuji vyzkoušet.

Recept:

1 kg zelí nakrájíme na nudličky

20 dkg cukru

10 dkg soli

vložíme do sklenice,

zalejeme převařenou vodou a zatížíme tak, aby bylo zelí potopeno.

Nutno nechat otevřeno, protože zde probíhá přírodní kvašení. Asi za 5 dní je hotovo

Přeji dobrou chuť!!

 

Partneři soutěže:

710x100-4.png

680×140.gif

 

Soutěž Moje energie
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Taky mě to pár let drželo a zelí jsem nakládala.
Zuzana Pivcová
Na Váš článek jsem si vzpomněla včera, protože jsem si koupila šťávu z kysaného zelí, pocházela ze Slovenska, kapustnica. Tak mi zachutnala, že jsem jí vypila přes půl lahvičky, ale pak ouvej, ani to nebudu rozvádět. :-D
Soňa Prachfeldová
Zelí jsem nakrouhala, na mačkala do zavařovacích sklenic zavíčkovala, na plechy k teplu k teplu , za několik dní vykysalo a bylo moc dobré. Teď už tak ne šílím s domácím zavařováním, jen džemy. Dnes si zrovna dáme vepřo knedlo zelo.
Eva Mužíková
Zelí nenakládám, spíš čalamády.
Zuzana Pivcová
Jarmilko, mluvíš mi z duše! Budu muset počkat, až zase někdy dostanu pozornost od Honzy. :-D
Jarmila Komberec Jakubcová
Já myslím, že jsou lidé nadaní na vaření či jiné užitečné věci a lidé nenadaní a to jsem bohužel já. Zase ale ve své práci (zpracovávám technologicky náročné výkresy ) mám docela úspěch.
Ladislav Melichárek
Soli můžete dát i méňe.asi bude záležet na každé osobě jak je jejím zvykem.
Naděžda Špásová
Oprava:: a sůl
Naděžda Špásová
Domácí kysané zelí znám od malička. Moje matka s babičkou byly z Volyně, dnešní Ukrajina. Už léta si ho taky sami nakládáme. My používáme jen kmín, cibuli y sůl. Dáváme do keramických nádob a přikryté necháme 2 až 3 týdny v teple kvasit. A nemá chybu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dík za recept. Před třemi léty jsme se s manželem pokoušeli naložit zelí. Bohužel nechali jsme ho ve velkém chladu a nepovedlo se nám. Skončilo na kompostu. Po druhé jsem to opět zkusili ale opět chyba se vloudila, bylo ve velkém teple dlouhou dobu.Šli jsme na to s velkým elánem, zakoupili jsme si velkou kameninovou nádobu a 10 kg zelí jsme si nechali nakrouhat. V loni už jsme to vzdali. Maminka mé snachy o nás prohlásila, že jsme intelektuálové. Tak nevím jak to myslela. Ona totiž nakládá zelí již 30 let a vždy má fantastické. Té soli ale nevěřím, to i já bych nedala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.