Hrdlička divoká, pták roku 2019
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrdlička divoká, pták roku 2019

2. 3. 2019

Věděli jste, že kromě hrdličky zahradní, která nás s oblibou budí hned po rozbřesku, můžete vidět mezi holuby i hrdličku divokou? Přiznám se, že pokud jsem tuto informaci někdy měla, tak jsem ji úspěšně ze své mozkovny vypudila. Hrdlička je pro mě prostě hrdlička, ať divoká či zahradní.
Tak proč tu o ní něco píšu?

Česká ornitologická společnost vyhlásila ptákem roku 2019 právě HRDLIČKU DIVOKOU.

Hrdlička divoká je o něco menší než běžnější hrdlička zahradní, od které se liší i pestřejším zbarvením. Hřbet a křídla jsou šupinovitá, oranžovohnědá, hlava je modrošedá, krk a prsa narůžovělá, po stranách krku je šikmo protažená černobílá skvrna. Břicho a spodní ocasní krovky jsou bílé, bíle lemovaný je také tmavý ocas. Zobák je tmavý, nohy modravě červené. Mladí ptáci jsou nevýrazně špinavě hnědí a béžově šedobílí, bez černobílé skvrny na krku. Je plachá a zblízka se dá pozorovat jen obtížně, nejčastěji je možné ji zahlédnout na telegrafních drátech nebo při hledání potravy na otevřených prostranstvích. Létá rychle a prudce s občasným kymácením ze strany na stranu. Ozývá se hlubokým, nosovým, několikrát opakovaným „turrr turr turrr“. Při vzlétnutí tleská křídly. (zdroj. Wikipedie)

Hrdlička divoká je rozšířená na celém území ČR. Přestože ji můžete potkat i v horách, třeba v Krkonoších, tak nejvíce jich žije na jihu Moravy.
Dávám si závazek, že se po ní budu na volných prostranstvích pídit, vždyť vloni jsem na loukách viděla desítky divokých holubů, ale klidně to mohly být právě hrdličky.

Víte, že … hrdlička divoká snáší do hnízda 2 čistě bílá vejce
             … o mláďata se starají oba rodiče
             … nejdříve mláďata živí tzv. holubím mlékem
             … později natrávenou potravou z volete
             … nejvyšší zaznamenaný věk je 13 let a 2 měsíce

příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Paní Jano K. megahrdličky s prouzkem na krku by mohl být holub hřivnàč.
Jana Kollinová
Hrdlička divoká je krásná. Dosud jsem viděla jen hrdličky zahradní, které mají krásný tmavý kroužek kolem krku. Mamince létaly na balkon na krmení. V Zámecké zahradě vídám "megahrdličky," trošku přerostlé na rozdíl od těch, které létaly několik let k mamince.
Soňa Prachfeldová
Mám ráda hrdličky, Netušila jsem že je zahradní a divoká, poletují u nás na zahradě, pro mě je tento mírumilovný ptáček symbolem čistoty a pokory
Eva Mužíková
Také jsem netušila. že jsou dva druhy.
Zuzana Pivcová
Konzultovala jsem to se sestrou (viz můj předchozí komentář) a podle její encyklopedie a tamní fotky jsem usoudila, že v Týně jsou "obyčejné" hrdličky zahradní. Takže na tu divokou si budu muset počkat, až ji Eli vyfotí.
Naděžda Špásová
O tom zvolení ptákem roku jsem se dočetla na netu. Ptáček je to moc hezký. :-)
Anna Potůčková
...hrdliččin zval ku lásce hlas..... Ano je to krásný pták velikosti holuba a ne nadarmo jej najdeme i na svatebních oznámeních.
Jitka Hašková
Tak jsem to popletla, je to s těmi hrdličkami naopak. Je tu i druhý článek z redakce. Psala jsem to po paměti a už si musím více ověřovat co píšu, paměť je čím dál tím horší. Omlouvám se.
Elena Valeriánová
Jitko, myslím že Hrdlička divoká ne u nás původním druhém. Hrdlička zahradní je tady prý od roku 1942.
Jitka Hašková
Díky za zajímavý článek. Dnes ráno o ní mluvili v Meteoru, říkali, že není původní druh u nás, objevila se asi po druhé světové válce..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.