Raná
Foto: autorka

Raná

5. 3. 2019

Přátelé, zvu na výlet do Českého středohoří na sluníčkovou Ranou!

Nádherný masiv Raná je vysoký 457 m, skládá se ze tří vrchů a vznikl při sopečné činnosti v mladších třetihorách. Travnaté porosty jsou tvořeny vzácnými a chráněnými stepními travami. Dále zde roste a kvete violka, hlaváček jarní, divizna aj. Na části přilehlých svahů je hmyzí fauna - střevlíci, chrobáci, motýli aj. Nejatraktivnější je otakárek fenyklový.

Raná je využívána ke sportovním seskokům, což je proti mysli ochráncům přírody. Naštěstí se svými padáky sportovci musí vystoupat, táhnou se jak obrovští hlemýždi se svým nákladem a pak  seskakují a plachtí a jsou šťastni. Parkoviště mají pod Ranou. Na jejich obhajobu musím říct, že vrcholky jsou nedotčeny, šutry drží dobře.

Koncem února, kdy jsem zajela na Ranou, bylo čarovné počasí. Nebe modré jako šmolka, teplý vzduch, moc nefoukalo. Zaparkovala jsem v Hrádku, malé vesničce čítající 20 trvale žijících obyvatel. Jedna krásná kaplička, zoufale potřebující opravu, prý je to v plánu. Ani autobus tam nezajíždí, což mi nejde na rozum, protože tam nejsou žádné služby. A tak jsem paní, která nám otevřela kapličku, naváděla, aby tlačili na Obecní úřad, který mají v Rané, ať jim ze zákona alespoň dva spoje zařídí.

Když jsem vystoupala na vrcholek, byla jsem opravdu okouzlena nádherou přírody kolem dokola. Hlava čistá, vše, co člověka sužuje, na to zapomene, když se nadechne, rozhlédne se kolem a jen žasne nad tou boží krásou. Jsem snad ještě teď nabita tou energií. 

Cesta na Ranou je snadná, ať jedete od Loun, Mostu, či Bíliny. Odbočka z hlavní na vesnici Ranou a dá se parkovat tam či zajet na Hrádek. Z téhle strany je pohoří podle mě ještě hezčí. 

Je to krása nesmírná!

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jarko H., Jitky M. a H. moc děkuji za Vaši návštěvu . Aleno T. snad je ještě stihnu, díky
Jitka Mošovská
Zajímavé a pěkné fotky.
Jitka Hašková
Hezký výlet, ale bez auta to asi nejde. Fotky jsou pěkné.
Alena Tollarová
Bledule už, Soňo, pěkně nakvétají, ale ještě to není ono, ještě pár hezkých dní a bude bílo :)
Jaroslava Handlová
Soňo, parádní výlet s pěknými fotkami. Moc Ti to sluší na vrcholu Rané!
Soňa Prachfeldová
Alenko dnes to vypadá dobře, prádlo už jsem dala do pračky že bych se jela podívat na bledule?
Soňa Prachfeldová
Děkuji vám za vaše milé komentíky, moc ráda představuji naše hezká místa. Zuzko do Rané to může být tak 3 km, kdo má auto tak to jde a těm starším starým zřejmě vypomáhá rodina, ale připadá mi to, jak za krále klacka.
Alena Tollarová
Na Rané jsem byla kdysi v rámci randění, rodičovským trabantem :), pak už ne. Jen jsem ji fotila z protějšího Oblíku. Na Oblík jsme šli z vesnice Raná, kam jede autobus a letos se tam určitě vypravím. Pro mě je to na celý den. Moc se těším. Hlavně aby bylo tak krásné počasí jako jsi měla Ty! Krása!
Jana Kollinová
Soňo, Ranou nazývali všichni tepličtí rogalisté a modeláři "Boule." Proto jsem se zajímala, zda některý z čtenářů nezná útvar pod tímto názvem.
Alena Vávrová
Naprosto úchvatné! Ranou znám jen zdálky nebo takto z fotek a videí jiných na netu, protože se o Středohoří zajímám. Sešla se ti nádherná scenérie a nádherné počasí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.