Proč byly bombardovány České Budějovice?
Historické foto StOA ČB

Proč byly bombardovány České Budějovice?

4. 3. 2019

Jestliže přijde řeč na bombardování Drážďan, které představovalo pro většinu města totální zkázu, ještě dnes se řada lidí, zvláště starší generace, vysloví v tom smyslu, že Němci dostali, co si zasloužili. Ale co města na našem území, ve státě, který válku nevyprovokoval a nevedl? A nezničili je Němci, nýbrž Spojenci?

Otázka oprávněnosti spojeneckého bombardování našeho území koncem války zůstává předmětem sporů nejen historiků, ale i veřejnosti. Samozřejmě se hovoří nejvíc o Praze, případně o Plzni. Náletům se však nevyhnula ani další města, Neratovice, Kralupy, Ústí nad Labem a jiná. Mezi nimi i České Budějovice, kde jsem studovala a řadu let žila.

Na rozdíl od náletu na Prahu dne 14. 2. 1945, při němž bylo kvůli údajné navigační chybě zasaženo civilní vnitřní město (Praha však byla bombardována ještě 25. 3., a to ČKD v Libni a Vysočanech a kbelské a letňanské letiště), bylo bombardování Českých Budějovic naplánované. Naskýtá se otázka, proč? Město nemělo žádný výrazný zbrojní průmysl. Bylo však železničním uzlem, důležitým pro přepravu vojenských transportů přes naše území na frontu.

K prvnímu náletu došlo 23. 3. 1945. Ten den byl proveden dodatečný nálet na Drážďany. Při zpátečním letu se jedna skupina oddělila a vykonala nálet na českobudějovické nádraží. Z výšky 4 000 metrů shodila 50 - 60 tříštivých pum o hmotnosti 250 kg. Kromě vlastního nádraží byla poškozena i lokomotivní výtopna, hlavní kolej a nákladové nádraží. Tratě vedoucí na jih - tedy Gmünd - Vídeň, Kaplice - Linec, Český Krumlov byly uzavřeny na neurčito. Ztráty na lidech v konečném součtu činily 32 protektorátních občanů (mrtvých či zemřelých na následky zranění), vesměs železničářů. Německá armáda měla škody minimální.

Příštího dne, tedy 24. 3., byly v rámci přeletů vzdušných formací přes tento region do západní části protektorátu České Budějovice bombardovány ještě jednou, a to v době od 11, 32 do 11, 43. Útok provedlo 40 amerických bombardérů, shozeny byly opět tříštivé pumy, z toho 70 středních a 650 lehkých o váze 100 a 50 kg. Cíl tvořilo opět hlavní nádraží, ovšem vzhledem k provedení náletu svisle dolů a nepříznivému bočnímu větru utrpěly škody i sousedící městské čtvrti. Celkem zahynulo 83 lidí, z toho 5 německých vojáků. Raněno těžce i lehce bylo přes 120 lidí, 20 jich bylo zasypáno a 357 lidí přišlo o přístřeší.

Kromě poškození některých podniků těžkého i lehkého průmyslu včetně známého KOH-I-NOORu byly zničeny nebo vyřazeny z činnosti i elektrické závody, vodárna, plynárna, pošta a telegraf a některé veřejné budovy, jako např. okresní úřad, pracovní úřad, věznice, hospodářská budova kasáren, městské divadlo, muzeum, kostel sv. Anny a tehdejší Zlatý most. Zcela zničeno bylo 52 domů, 68 vážně a 510 lehce poškozeno.

Dá se tedy říci, že během několika minut ve dvou dnech za sebou bylo velké město takřka vyřazeno z provozu a život se jen zvolna vracel do svých kolejí. A to téměř na konci války, mimo frontu, když už německé armádě docházely síly. Údaje jsou převzaty z archivované originální německé dokumentace. Nekritizují ani neschvalují, pouze informují.....

historie
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Zuzano, nevíš náhodou jestli v den mého narození 25.3.1945 byl nálet spojenců na Prahu? Mně maminka tvrdila, že jsem se za tohoto náletu narodil jako nedonošený a ve sklepě. Já ovšem mám rodný - či křestní list německo - český kde je uvedena jako místo narození porodnice. Nechtěl jsem mamince říct, že jí to nevěřím. Ovšem ještě je tu možnost, že to byl sklep v porodnici. :-(
Jiří Libánský
Moc se mi líbí, že článek je tak informativní. Emoce, jaké každá válečná událost vyvolává, by ho mohly posunut jinam. On člověk s odstupem času může hodnotit objektivněji, ale také na druhou stranu v dané situaci v reálném čase a souvislostech by také hodnotil jinak. Celá ta tragedie spočívá ve válce samotné. Ani s rozborem oprávněnosti jednotlivých akcí bychom na to neměli zapomínat. Já bych raději řekl "neválčit" než "válčit lépe".
Zuzana Pivcová
Karle, každý pátý Němec byl od nás? Asi ze Sudet, které byly připojeny k Říši, Ale Budějovice byly protektorát.
Marcela Pivcová
To, že jsme byli nedobrovolnou součástí Říše, bylo rozhodně všeobecně známo - i spojencům- a útoky před blížícím se koncem války už sotva mohly ještě nějak výrazně situaci ovlivnit. Bohužel nám připomenou jen zlo válek a zmařené životy...
Karel Boháček
Chomutov byl bombardován 7x, hlavně nádražní uzly, dodnes tu máme pozemky plné bomb na kterých je stavební uzávěra. To Tvoje -který válku nevyprovokoval a nevedl tu vůbec ale nesedí, byly jsme součást Říše, každý pátý Němec na frontě byl od nás.
Vladislava Dejmková
Zuzko, moc děkuji, vyhledám a ráda se něco dozvím. Je pravda, že sídliště Dukla sousedí s letištěm a rafinerie Paramo je co by kamenem dohodil.
Zuzana Pivcová
Vlaďko, Pardubice byly bombardovány už 24. 8. 1944, a to hlavně kvůli rafineriím, ale i tamnímu vojenskému letišti. Podrobné články najdete i na internetu po zadání "Bombardování Pardubic. Já už teď k vojenským archivním materiálům nemám bohužel přístup jako dřív.
Vladislava Dejmková
Nevěřila bych, že mě článek o bombardování může tak zaujmout. Jako dítě jsem žila v Pardubicích na Dukle a v okolí byly díry po bombách. Patrně se tam na konci války také bombardovalo, ale nic o tom nevím. Kde bych se o tom mohla něco dozvědět?
Zdenka Jírová
Vůbec jsem nevěděla, že spojenci vybombardovali i Č. Budějovice, děkuji za poučení.
Hana Rypáčková
Nesmyslné..A 3. května 1945 byla bombardována Česká zbrojovka ve Strakonicích americkými hloubkaři.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.