Jana Švandová: Jak si udržet dobrou mysl? Snažit se ráno probudit s úsměvem
FOTO: Petr Novák, Wikipedie

Jana Švandová: Jak si udržet dobrou mysl? Snažit se ráno probudit s úsměvem

1. 3. 2019

Má hodně práce, ráda cestuje, sportuje, těší se z vnoučat. Herečku Janu Švandovou muži obdivují a ženy jí závidějí eleganci a krásu.  

Máte ráda nějaký film nebo seriál, ve kterém jste hrála? Takový, že když ho opakují, tak se na něj podíváte?
Sice se na sebe moc nekoukám, asi jako většina herců a hereček, ale vždycky si ráda připomenu film Už zase skáču přes kaluže. Byl můj první, takže na něj mám krásné vzpomínky. Režíroval Karel Kachyňa a hlavní roli hrál dvanáctiletý Mirek Dlouhý. Bohužel Mirek, s nímž mě pojilo velké přátelství, už tady není. Tenhle film mě vrací do mého mládí a vždycky mě dojme. Jinak s režisérem Kachyňou jsem točila ještě další dva filmy, Tajemství velikého vypravěče a Cukrovou boudu.

Kde všude teď hrajete?
Mám toho docela hodně. Divadlo Bez zábradlí, Fidlovačka, Divadlo Radka Brzobohatého, ještě jsem hrála v Kongresovém paláci v Popelce. 

Poslyšte, Tři oříšky pro Popelku, mluvíte o tom představení, které zkrachovalo? To mi nejde do hlavy, vždyť jste mívali vyprodáno.
O tom bych snad ani nemluvila, bylo to strašné zklamání pro mě, i pro kolegy. Někdo po vás vyžaduje profesionální práci, vy ji odvedete, jak nejlíp umíte, ale producent vám měsíc nezaplatí, vlastně vás využívá a nezachová se korektně. Co jsem u divadla, tohle jsem nezažila. Vždycky se mnou lidé jednali slušně a za práci jsem dostala zaplaceno. Myslím si, že to byl moc hezký projekt, na kterém všichni pracovali na sto procent a lidi na to chodili. Navíc jsem kvůli tomu zrušila  i jiné nabídky. Nejde jen o mě, to se týká i dalších lidí. Prostě naše práce byla takhle využita a zneužita.

Tak dobře, máte nějaké lepší zprávy?
Na každou bolest je nějaká záplata. Dostala jsem krásnou nabídku z Divadla Kalich, na podzim začnu zkoušet novou hru s Pavlem Zedníčkem. Na to se moc těším, to bude hezká práce.

Vytížená jste hodně. To vám nejspíš na vnoučata moc času nezbývá, že?
Ale kdepak, na vnoučata si vždycky čas najdu, a když mám volno, jsem s nimi často. I když asi ne tolik, jak by babička měla být. Mám dvě vnučky a ještě vnuka z manželovy strany, takže vlastně tři vnoučata.

Jak vám děti říkají?
Babi Jana.

Když jsme spolu před časem mluvily, říkala jste, že jedete na dovolenou do Austrálie. Vítejte doma, jak jste se měla?
Byli jsme v Sydney a okolí, deset dní v zálivu u moře, pak ve vinicích. Kdybyste se zeptala, jestli bych tam jela ještě jednou, řeknu vám, nebýt to tak daleko, tak ano a ráda. Je to fajn země s příjemnými lidmi, člověk tam má pořád co objevovat. Hráli jsme golf, ochutnávali vína, zkrátka příjemná dovolená. I když se tady psalo, že v Austrálii bylo v té době skoro padesát stupňů, tak tam, kde jsme byli my, bylo kolem pětatřiceti až čtyřiceti. U vody, když jste ve stínu, se ta vedra dají vydržet. Větší byla dole v Melbourne. Tam zrovna měli ten slavný tenisový turnaj, to muselo být hrozné. Austrálie je tak veliká země, že kdybyste ji chtěla pořádně vidět, nestačil by na to ani rok. Vzdálenosti jsou obrovské, tisíc kilometrů je nic. A vezměte si, že tady je tisíc kilometrů třeba z Prahy do Paříže.

Jak jste přežila návrat do střední Evropy?
Sice u nás není velká zima, ale i tak mi trvalo týden, než jsem vrátila do starých kolejí.

Vy jste kdysi tancovala ve StarDance, že ano? Kdy jste tancovala naposledy?
Před časem jsem moderovala ples a zrovna na něm byli dva účastníci StarDance Anička Polívková a Michal Kurtiš. Učili tam salsu, takže jsem si i já zatančila.

Pořád sportujete?
Samozřejmě. Celý rok hraju golf, teda když začne hezké počasí. Jak mám volno, jdu si zacvičit. Jinak si radost dělám takovými různými malichernostmi jako každá žena. Jdu na kosmetiku, na masáž, něco hezkého si koupím.

U čeho si nejvíc odpočinete?
Asi nejvíc na chalupě. Sázím kytičky. Tedy do květináčů, ne že bych byla nějaká zahradnice.

Máte nějaké oblíbené místo, kam se ráda vracíte?
Co se týče zemí ve světě, ráda se vracím do Jihoafrické republiky. Kapské Město, to je moje oblíbené místo. Hrajeme tam golf. Jinak moje oblíbené místo je chalupa, kde trávím skoro celé léto.

Co byste doporučila čtenářům a čtenářkám, jak si udržet dobrou mysl?
Být pozitivní, nebrat všechno tragicky a snažit se ráno probudit s úsměvem. I když je to někdy hodně těžké.

 

herci Radosti slavných
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Paní Švandovou obdivuji, že si udržuje mladický vzhled i duši. Je to dobrá herečka, pamatuji si ji z českých filmů,.
Soňa Prachfeldová
Paní Švandová je sympatická herečka, příjemného zjevu a není afektovaná.
Dagmar Bartušková
Paní Švandovou mám jako herečku ráda. Ať v pohodě hraje dál. To, jak dobře vypadá, vděčí různým estetickým úpravám, kterými se, od mnoha jiných hereček vůbec netají.
Danka Rotyková
Každý svého štěstí strůjcem, tak ať se jí daří.
Svatava Páleníková
Přeji paní Švandové hodně zdraví a hezké role na divadle i ve filmu.
Naděžda Špásová
S Janou Švandovou jsem kdysi pracovala a byla moc milá. Tenkrát jsme byly obě těhotné a třetí byla herečka Andrea Čundrlíková. Vypadá dobře.
Věra Halátová
Jana Švandová je žena, tuším přes 70 let. Až našetřím, taky pojedu do Austrálie. Ženy jí něco závidí? A co, prosím? Krásu? Ta je dávno pryč. Peníze, když si ji vydělala, má je. Obdivovat kohokoliv, kdo se občas objeví v televizi, tuto neřest jsem neměla ani jako dítě, ani jako mladá žena a teď už vůbec ne. A, nepřijde vám to trapné, dávat někoho takového za příklad ostatním? Jak víte, že ostatní nemají dobrou mysl? No, když jsem ráno musela vstávat v pět hodin, tak jsem prostě úsměv na rtech neudržela.
Věra Ježková
Nic jí nezávidím. Ať si žije, jak chce a může.
Dana Puchalská
Je to krásná žena. O tom není pochyb. A moc se mi líbí její účesy. Ať se daří dál paní Jano.
Jitka Hašková
Nevím proč a co bych ji měla závidět. Já jí to přeji, zasloužila si to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%