Moje energie (a možná, že i vaše)
FOTO: autorka

Moje energie (a možná, že i vaše)

4. 3. 2019

Zákon zachování energie je jeden ze základních fyzikálních zákonů. Konstatuje, že energii nelze vyrobit ani zničit, ale pouze přeměnit na jiný druh energie.

Já v tom mám jasno. Jarní energii musím ukrást z té zimní. A protože fyzice věřím, již od podzimu začínám šetřit. Když se den začíná krátit a tma nastoupí tak kolem sedmnácté hodiny, já usedám v obýváku do rozkládacího křesla. Šetřím každý joul, a tak se mým pohybem stává ten jediný – cesta k lednici. Možná to vypadá, že lenoším, ale pozor!  Já ukládám energii.  Poctivě ji přeměňuji z mechanické na chemickou. Pro ty z vás, co k vám fyzika nebyla přívětivá, to znamená, že se přestávám hýbat a začínám sádelnatět.  A to proto, aby bylo kde brát, až se jaro zeptá. Dřív než jaro se ptá můj manžel. Nevěří svým očím, že má doma opět rozměrnější manželku, než měl v létě. Ale musí být tak trochu shovívavý, protože i on si tu energii také ukládá.

Tak, a teď víte, kde beru tu jarní energii.

Ale vážně. Prvotní zdroj energie je sluneční. A ta se pak přeměňuje na ty ostatní. No, řekněte, nemají ti fyzici pravdu? Jak vysvitne jarní sluníčko, je to, jako když střelí. Duše se rozsvítí, oči se radují a svaly zase do úmoru pracují. Zkrátka: koloběh je koloběh. Ať se jedná o energii nebo o život sám.

 

Partneři soutěže:

710x100-4.png

680×140.gif

 

Soutěž Moje energie
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Není nad vědecké vysvětlení! Škoda, že se to naše sádlo nedá ukládat v bance! Mě by se hodilo dát trochu sádla dceři, byly bychom pak obě dokonalé!
Hana Práglová
Zasmála jsem se .Zajímavý článeček. Tukovou energii se mi ukládat nikdy nepodařilo,ale sluníčko je nutné!
Eva Krausová
Blanko, pobavila jste mne. Tak teď už vím, že ukládám energii, když "sádelnatím" :) No, ona mne z toho přísunu energie v klidovém režimu denně vytrhne fenka Megí a ven prostě musím. Mé sousedky Vlasty zas říkávala známá, že mytí oken pro ni nemá ten správný půvab. Jinak se omlouvám, za 3*, zas jsem omylem klikla, kde jsem nechtěla, to ty mobily.
Dagmar Bartušková
Blanko, vtipné podání...
Soňa Prachfeldová
Rozumně rozložit energie už říkali naši předkové že v zimě máme jíst vydatná jídla a mít dost energie do jara. Tak holt z jara musíme tu tukovou energii Jaksi přehodnotit, ale s citem.
Hana Rypáčková
No, asi to bude dobré, ale nedělám to tak...
Alena Tollarová
Kdyby mi fyziku ve škole vysvětlovali podobným způsobem, určitě bych nebyla tak nepolíbená. Fyzikou. Moc se mi výklad líbí.
Danka Rotyková
Vtipný a poučný článek, díky.
Zuzana Pivcová
Úžasné, vtipné i rozumem podložené. A hlavně povznesené nad všelijaká trápení s váhou, zdravým životním stylem a dalšími oblíbenými tématy. Díky, Blanko.
Eva Mužíková
Zajímavé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.