Hádanka - koule
obrázek: autorka

Hádanka - koule

5. 3. 2019

Už se tady na íčku dlouho neřešila žádná hádanka. Tak tady je jedna, která by trochu mohla zaměstnat vaše šedé buňky mozkové:

 

Na stole leží 6 koulí. Dvě červené, dvě modré a dvě žluté. Všechny vypadají stejně velké, ale v každém barevném páru je vždy jedna o něco těžší než druhá. Všechny tři lehčí váží stejně a také všechny tři těžší váží stejně. Dokážete určit, které koule jsou ty těžší? K dispozici máte rovnoramenné váhy a vážit můžete pouze dvakrát.

 

Poznámka: Když se budete dívat pozorně, možná najdete i nápovědu.

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Tak nečtu, co ostatní vymysleli a co odpověděla Vlaďka. Píšu, co vyřešila má sestra, ano? Podle obrázku jsou obě misky vah v rovnováze a na každé je jedna žlutá koule. Vyměním obě žluté navzájem a jedna miska musí určitě klesnout, což udělá ta těžší žlutá Zároveň na obě misky doplním ty zbývající odložené dvě koule, aby na každé byly tři barvy. Na jedné misce pak budou jen lehčí a na druhé těžší.
Dana Puchalská
No toto !!!! Díky za odtajnění.
Jana Šenbergerová
Takové úlohy řeším teoreticky nerada, ale nápovědu jsem pochopila, zřejmě bych k výsledku došla. Obdiv patří těm, kteří řešili. Mě nejvíc oslovily pěkné barvy. :-)
Mirek Hahn
Sice jsem na to přišel ale trvalo mi to docela dlouho a musel jsem si to rozkreslit, protože syntaxi nějakého vzorce jsem dohromady nedal a v hlavě jsem na všechny kombinace neměl dost místa :-)
Vladislava Dejmková
Moje řešení: Koule si na misky umístíme tak, jak je to na obrázku. Pokud jsou při prvním vážení misky v rovnováze, víme, že na každé misce je jedna lehčí a jedna těžší koule. Na druhé vážení ponecháme na miskách jen žluté koule. Podle toho, která žlutá koule je těžší, si odvodíme zbytek. Pokud při prvním vážení klesne jedna miska níže, musí na ní být žlutá koule těžší. Při druhém vážení porovnáme například jednu červenou (již váženou) kouli a modrou (ještě neváženou kouli). Z toho výsledek již odvodíme.
Jana Kollinová
Opr. druhá modrá koule na stole je těžší.
Jana Kollinová
V mém řešení obrázek zobrazuje první vážení. Váhy jsou vyvážené´= na každé misce je jedna koule lehká a jedna těžká. Při druhém vážení ponechám na váhách je žluté koule a tím zjistím, která z nich je těžší. Řekněme, že pravá miska klesla=pravá žlutá je těžší. Původní modrá koule na misce je lehčí a druhá modrá koule na stole je lehčí. U červených je to naopak.
Věra Lišková
Vyspala jsem se, a řešení se našlo. Obrázek nelže, zobrazuje druhé vážení.
Eliška Murasová
Tak jsem si myslela, že už to mám, ale neplatí to vždy...takže nemám.
Věra Lišková
Tak to jsem se spletla, řešení jsem sice našla, ale neplatí vždy, když je váha v rovnováze, jsem v koncích.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.