Když na naše ruce zaútočí počítačová myš
Ilustrační foto: pixabay.com

Když na naše ruce zaútočí počítačová myš

6. 3. 2019

Problémů a nemocí rukou bychom našli víc, než na prstech té jedné. Ač se různí, patří vždy mezi velmi nepříjemné, ať už jde o bolestivost, především nás ale výrazně omezují.

Jednou z obecně přibývajících postižení některé z rukou je tzv. syndrom karpálního tunelu, lidově přezdívaný „myší nemoc“.

S myší coby příslušenstvím počítače přišla do styku většina z nás. Ti, kdo ji používají denně mnoho hodin, si mohou přivodit i zdravotní komplikace. S přibývajícím věkem ohrožení vzrůstá. Nakonec, stačí se drobně říznout do prstu – hned máme horší cit a složitou se stane osobní hygiena i jednoduché domácí práce. Proto na ruce mysleme také u činností, které na první pohled vypadají bezpečně...

Syndrom karpálního tunelu
Mravenčení, brnění ruky a bolest, která budí několikrát za noc, a trnutí 2., 3. nebo 4. prstu ruky má na svědomí tzv. syndrom karpálního tunelu. Potíže způsobuje útlak nervů a cév vedoucích karpálním tunelem – štěrbinou v zápěstí. Můžeme si ho představit jako rourku, která má stěny zespoda a ze stran tvořené kostmi zápěstí a strop doplňuje pevný vaz, který tento pomyslný kruh uzavírá. Vnitřkem „roury“ vedou šlachy ohýbače prstů, cévy a středový nerv (nervus medianus). V karpálním tunelu je tedy poměrně těsno a zmenšení tohoto prostoru má za následek útlak nejslabší struktury – jemných cév vyživujících právě tento nerv.

„Syndrom karpálního tunelu je jedním z nejčastějších poškození z přetěžování. Je dokonce uznán jako nemoc z povolání,“ říká MUDr. Richard Fischer. Nejvíce problémů způsobuje déletrvající napětí šlach ruky, časté rotace v zápěstí, práce s vibračními nástroji. Mezi pacienty se tak nejčastěji objevují zejména řidiči, hudebníci, číšníci, lidé pracující s vibračními nástroji, natěrači, kadeřníci a nově mnoho úředníků pracujících s počítačem. Dalšími příčinami jsou stavy po zlomeninách zápěstí, artróza zápěstních kůstek a také cukrovka, dna či hormonální změny související s přechodem u žen.

Problémy se obvykle projeví ve věku 40 až 60 let, častěji na dominantní ruce. Ženy bývají dle statistiky postižené čtyřikrát častěji než muži.

Kde hledat pomoc?
Nejprve u praktického lékaře, který by měl při popsaných potížích doporučit vyšetření neurologem. Možností, jak diagnostikovat syndrom karpálního tunelu je hned několik, obvykle je dostačující klinické a hlavně EMG vyšetření (elektromyografie). Lékař při něm měří schopnost středového nervu vést vzruchy.

Co s utlačeným nervem?
Léčbou první volby je snížit zátěž postižené končetiny. „Opět je nutné připomenout, že je důležité zahájit léčbu včas, aby nedošlo k trvalému poškození nervu, a tím i funkcí ruky. Takový stav přichází za několik let, ale i po pár měsících,“ varuje doktor Fischer. Ruku je při potížích důležité nezatěžovat, znehybnit ji ideálně ortézou a přikládat studené obklady. Doporučuje se vyzkoušet i fyzikální léčbu – ultrazvuk a laser. „Léky předepisujeme proti bolesti, zánětu a otoku. Doporučují se i myorelaxancia, léky uvolňující svaly. Obtíže je možné zmírnit také injekcemi kortikoidů do zápěstí,“ popisuje praktik.

Jakmile se tyto léčebné možnosti vyčerpají a potíže neustupují či se vracejí ve stále kratších intervalech a jsou výraznější, je již jediná možnost – operativní řešení. Velkou výhodou operace je ve většině případů definitivní odstranění potíží. Jako každý chirurgický výkon ale není bez rizika, a proto se používá až ve chvíli, kdy dosavadní léčba selhala. Během operace se odstraní tlak v karpálním tunelu tím, že se rozruší zápěstní vaz v celé délce a uvolní středový nerv.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Loch
Chtěl bych se zeptat, je vážně takový rozdíl v dopadech na zdraví mezi počítačovou myší za 160 a za 1600 Kč? Našel jsem tohle srovnání https://www.arecenze.cz/pocitacove-mysi/ a moc nechápu, z jakého důvodu bych si měl kupovat jednu myš za cenu 10, které umí stejně klikat. Nepotřebuji žádné profesionální vybavení k počítači, takže jestli je tam rozdíl v nějakých speciálních funkcích, je to pro mě bezvýznamné. Jde mi čistě o to, jestli dražší myš udělá skutečně zdravotní rozdíl, nebo stačí mít levnou a pravidelně ruku rozcvičovat. Děkuji.
Irena Drob
Tak já mám postiženou levou ruku, ač pravák. Pomáhá ortéza na noc a mazání alpou s aloe vera.
ivana kosťunová
A já děkuji AT za radu- moje myšitida se výrazně zlepšila ( ale nezmizela)
Danka Rotyková
Asi si každý z nás musí najít tu správnou myš a podložku a opravdu na těchto věcech nešetřit. Zaměstnavatelé někdy kupují základní vybavení, komu nevyhovuje, měl by si koupit jiné. Také jsem karpální tunel řešila, ale naštěstí ihned, jak začala bolest.
Alena Tollarová
S myšitidou jsem si taky užila své, ale šikovnou myšku jsem si nakonec našla a ani to moc nebolelo. Peněženku. V Lidlu mívají za pouhé tři stovky myš nezvyklého tvaru. Vypadá možná divně, ale je to jen zdání, padne do ruky a je fakt dobrá. Pod ní podložka s gelovou opěrkou pro zápěstí a je vystaráno.
Zorka Horká
Razit heslo čím větší, tím lepší - to sice chápu, ale zrovna u myši? Mám klasickou dámskou malou ruku (16cm) a myš tomu odpovídající. Nerada bych to zakřikla, ale jsem bez popisovaných potíží a to s ní pracuji cca 20 let.
Dana Puchalská
Ano Karle. m Moje současná myš k noťasu je skutečně velká,optická a už tyhle problémy nemám. První myš co jsem si koupila byla malá a ještě na kabel,ale to jsem ještě nic takového nevěděla.Je to už taky spoustu let.
Karel Hyndrák
Hodně lidí na myši šetří. Chyba! Kupte si pořádnou optickou myš. Čím větší, tím lepší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.